Του Φάνη Ζουρόπουλου*

Πολλοί έγκριτοι συνάδελφοι, αλλά και σοβαροί αναλυτές, καθηγητές Παν/μιου κ.α, υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία μετασχηματισμού από αριστερο- ριζοσπαστικό κόμμα σε σοσιαλδημοκρατικό, επικαλούμενοι ιστορικά παραδείγματα , όπως π.χ την μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ κ.λ.π. ...... Πολλοί επίσης εκτιμούν ότι ο Συριζα θα προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2018, πριν αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων που ψήφισε που θα μειώνουν τις συντάξεις, αφορολόγητο και τα άλλα σκληρά μνημονικά μέτρα, αφού εν τω μεταξύ σκορπίσει το πλεόνασμα σε μια αλλοπρόσαλλη επιδοματική πολιτική μέσω επιδομάτων......Σεβαστές  απόψεις ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΩΝΩ και με τις δυο: α]. Ο Συριζα δεν πρόκειται ποτέ ιδεολογικά να αποταχθεί τον ριζοσπαστισμό του.


 
*Γράφει ο Φάνης Ζουρόπουλος

Πολλά γράφτηκαν αυτές τις ημέρες με αφορμή την επέτειο των 73 χρόνων από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και τη συντριβή του ναζισμού  και του φασισμού.

Το θέμα «έπαιξε» πρωτοσέλιδο παγκόσμια, αναλύθηκε διεξοδικά, τα αρχεία των ιστορικών ξανάνοιξαν, όλες οι ανεπανάληπτες ιστορικές στιγμές ξανάρθαν στη επιφάνεια, ελάχιστα πάντως νέα στοιχεία βγήκαν μιας και η ιστορία, για το τεράστιας σημασίας για τον πλανήτη αυτό  θέμα έχει γραφεί.

 

Τα  Εξάρχεια  το 1865, όταν ήταν ακόμα ....προάστιο της Αθήνας με μπαξέδες και στάνες!...

400 κάτοικοι των Εξαρχείων ζητούν με επιστολή τους στον αρμόδιο Εισαγγελέα την άμεση παρέμβαση της πολιτείας , στο καθεστώς ανομίας και παρανομίας που επικρατεί στην περιοχή που έφθασε πλέον στο απροχώρητο με άμεσο κίνδυνο για τις ζωές τους και τις περιούσιες τους... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο που γράφτηκε με αφορμή τον θάνατο του ''Γκουρού'' των Εξαρχείων   Λεωνίδα Χριστάκη και συνάμα μια περιγραφή της θρυλικής συνοικίας, της τέχνης , των ιδεών και της διανόησης  πριν  μετατραπεί σε άνδρο παρανομίας διακίνησης ναρκωτικών και εγκλήματος:

* Του Φάνη Ζουρόπουλου

Ψάχνοντας στο ίντερνετ για τα περίφημα Εξάρχεια, την κεντρική συνοικία της Αθήνας που είναι συνυφασμένη εδώ και χρόνια με τους αντιεξουσιαστές, τα ναρκωτικά, τις μολότωφ, τους εμπρησμούς και το γενικό μπάχαλο, έπεσα πάνω σε μερικά αφιερώματα για τον Λεωνίδα Χρηστάκη, τον «Αγιο των Εξαρχείων» όπως τον έλεγαν τότε... Στους περισσότερους αυτό το όνομα δεν λέει τίποτα. Σε μένα όμως έλεγε πολλά και μου ξανάφερε στο μυαλό την ανεπανάληπτη εποχή των Εξαρχείων, τότε που η πλατεία ήταν το κέντρο των νέων ριζοσπαστικών ιδεών, της εναλλακτικής κουλτούρας, του αντεργκράουντ και της αντίστασης.

Του Φάνη Ζουρόπουλου*
 

Ανάμεσα στις άπειρες θρησκευτικές παραδόσεις που ο λαός μας διαφύλαξε με ευλάβεια στο πέρασμα των χρόνων, είναι κι αυτή που αναφέρεται στην ανεύρεση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Τρυπητής, που η εκκλησία της βρίσκεται στον κυματόλουστη και καταπράσινη πολιτεία του Μωρηά, στο Αίγιον.


 
Γράφει ο  Φάνης Ζουρόπουλος*

Πάσχα προ των πυλών και  εβδομάδα των παθών, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης μετά τα Χριστούγεννα και μαζί με τις Ανοιξιάτικες ευωδιές της φύσης, στο μυαλό μας έρχονται και οι ευωδιές των… αρνιών στη σούβλα, των αυγών, των κοκορετσιών και όλης της πασχαλινής ευωχίας και κατανάλωσης… Σε ελάχιστες τέτοιες μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης σημαίνει κάτι άλλο εκτός από αφορμή για γλέντι, δώρα, καλοπέραση.