Με τον Φάνη Ζουρόπουλο τον συγγραφέα του βιβλίου που κρατώ στα χέρια μου και για το οποίο θα σας μιλήσω, εκτός από συντοπίτες είμαστε και συμφοιτητές και τολμώ να πω και πολύ καλοί φίλοι.

Από την εποχή της πρώτης νιότης, τότε που, έμπλεοι ενθουσιασμού και νεανικής ορμής μαζευόμασταν να μιλήσουμε για τα σχέδια, τα όνειρα και τις ανησυχίες μας, ο Φάνης ξεχώριζε με την αφηγηματικότητά του, την οξυδέρκεια, την παρατηρητικότητα και τη φαντασία του.


  

                  
 

Του Φάνη Ζουρόπουλου

Γιος του πολιτικού, στρατιωτικού και δημοσιογράφου Νικόλαου Πετιμεζά - Λαυρα, εγγονός του αντιστράτηγου Ηρακλή Πετιμεζά και απόγονος της μεγάλης οικογένειας των  Πετιμεζαίων αγωνιστών του 1821 από τα Καλάβρυτα, με μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες του Ελληνικού έθνους. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ μιλούσε άψογα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Ιδρυτικό μέλος του ΕΔΕΣ, στενός φίλος του Ναπολέοντα Ζέρβα ανέλαβε την εκπροσώπησή του στην Αθήνα όταν αυτός ανέβηκε στο βουνό, με το ψευδώνυμο ''Νικήτας''. Εχέμυθος, εργατικός και δυναμικός, οργάνωσε με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές  ένα πολυμέτωπο αγώνα. Στρατολόγησε άνδρες για τον αντάρτικο στρατό του Ζέρβα, οργάνωσε αποστολές αξιωματικών στο βουνό, εφοδίαζε με υλικό, διατηρούσε τις επαφές στην Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, δούλευε στον παράνομο τύπο, εξέδωσε μαζί με την γυναίκα του Φωτεινή Νικολαΐδη την εφημερίδα ''Ελληνικός Αγών'' και αντιναζιστική εφημερίδα στα Γερμανικά που ασκούσε αντιχιτλερική προπαγάνδα στους Γερμανούς στρατιώτες.... Τον Μάρτη του 1944 συνελήφθη από τα SS και φυλακίστηκε μέχρι την απελευθέρωση.

Ακατάλληλο για στρουθοκαμήλους": Στο νέο του βιβλίο ο Αθανάσιος  Παπανδρόπουλος γράφει για τον Γ. Μαρίνο & τον οικονομικό ταχυδρόμο |  eirinika.gr