Του Φάνη Ζουρόπουλου

 

  • Ιερέας με δυο παιδιά ασελγούσε σε 16χρονη μέσα στην εκκλησιά. Που ζούμε παιδιά;...

  • Γιατί ο Τσίπρας θέλει εκλογή από την βάση;... Απλά, ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές και θέλει να παραμείνει πρόεδρος, επικαλούμενος ότι έχει εκλεγεί από την βάση. Που γύρευε τι αγνώστου ποιότητας  μάζα θα είναι...

  • Ο Νταής δήλωσε στον ανακριτή  ότι ''την κτύπησα αλλά δεν ήθελα να την σκοτώσω''.....Πάρτον στον γάμο σου να σου πει και του....χρόνου τον  παλιάνθρωπο!...

  • Καρντάσια της Σαλονίκης τι γίνεται;...Τι είναι αυτά με τα πριβέ- πάρτυ και τους βιασμούς;... Μην μου πείτε τα ίδια κάνει και ο Τζόνσον. Αυτός εκτός από γελοίος είναι και βράκας. Εσείς;... Ντροπή.

  • Τώρα εδώ που τα λέμε είναι και λίγο ηλίθιο να  κάθεσαι να περιμένεις να έλθει η ''Ελπίδα'' με τα χιόνια!...

  • 5% η διαφορά ΚΙΝΑΛ- ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα δεν έχει μιλήσει ο Ανδρουλάκης!...

  • ''Εμπρός στον δρόμο που άνοιξε η Μπεκατώρου''!... Από ότι δείχνει υπάρχει πολύ... υλικό ακόμα. Και πολύ χαρά στα... πρωινάδικα!...


Περιπλανώμενος: Φυλή στην Τουρκία μιλάει αρχαία ελληνικά

Από το  δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent προκύπτουν ομοιότητες με τα “ρωμεϊκα” που διαπιστώνει ότι μιλούσαν στην Παλαιομάνινα (Μάνη) το 1668  ο Τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή (Evliya Gelebi), αφού και τα ριμένικα της Ακαρνανίας είναι αρχαία ελληνικά και με πολλά γνωρίσματα που δεν υπάρχουν στη νεοελληνική γλώσσα

Του Δημήτρη Στεργίου

Φωτογραφία: Οι χωρικοί που μιλούν Ρωμέικα ζουν σε σύμπλεγμα χωριών κοντά στην Τραπεζούντα (φωτογραφία από το βίντεο του «The Romeyka Project»)

Στη βρετανική εφημερίδα Independent δημοσιεύθηκε ότι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην  Τουρκία, μία απομονωμένη κοινότητα μιλάει μέχρι και σήμερα τη διάλεκτο Romeyka (Ρωμέϊκα), που θυμίζει τα αρχαία ελληνικά. Οι γλωσσολόγοι διαπίστωσαν πως πρόκειται για ποικιλία από ποντιακά, με δομικές ομοιότητες ως προς την αρχαία ελληνική γλώσσα, οι οποίες όμως δεν παρατηρούνται στα νέα ελληνικά.

Εμανουέλ Μακρόν: Παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτεραιότητες της  γαλλικής προεδρίας
Από τον Θανάση Κάλφα


 Οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήματα στον πρόεδρο Macron για τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ © EU 2022

Ο πρόεδρος Macron παρουσίασε την Τετάρτη στους ευρωβουλευτές τους κύριους στόχους και την πολιτική στρατηγική για τη Γαλλική Προεδρία της ΕΕ.

Σε συζήτηση στην αίθουσα ολομέλειας του Στρασβούργου, ο πρόεδρος Macron εξήγησε ότι οι υποσχέσεις στις οποίες βασίζεται το οικοδόμημα της ΕΕ (δημοκρατία, πρόοδος και ειρήνη) βρίσκονται πλέον υπό απειλή και ζήτησε άμεσα δεσμεύσεις ώστε «να τους δοθεί νέα πνοή». Προειδοποίησε ότι το τέλος του κράτους δικαίου σηματοδοτεί την αρχή του αυταρχισμού και τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον διάλογο για να ξανακερδίσει όσους «απομακρύνονται» από τις δημοκρατικές αρχές.

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος | tempo24.news

Μια μεγάλη ευκαιρία παγκοσμιοποίησης του ελληνικού τρόπου αντίληψης της κοινωνίας της γνώσης.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Όταν η εταιρεία Milina Enterprises Company Ltd, συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου πλειοδότησε τους δύο διαγωνισμούς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προσφέροντας συνολικά 62,5 εκατομ. ευρώ, κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για επενδυτική άνοιξη εν μέσω πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγους μήνες, ο Έλληνας πλοιοκτήτης κέρδισε τον διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), για τη Δεξαμενή 5 και τις Προβλήτες 3 και 4 κάνοντας προσφορά ύψους 37,3 εκατ. ευρώ, υψηλότερη κατά 21,5% από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού των 30,7 εκατ. ευρώ. Για το στρατιωτικό κομμάτι του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) έδωσε 25,2 εκατ. ευρώ υπερθεματίζοντας της Pyletech, συμφερόντων του Θεόφιλου Πριόβολου, που κατέθεσε πρόταση 22,1 εκατ. ευρώ.

Μεταβίβαση επιχείρησης και εργασιακές σχέσεις

του Γιώργου Ξηρογιάννη*

Η πανδημία αναμφισβήτητα επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση. Ομως η βιομηχανία, όπως και όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, διατηρούν ψηλά στις προτεραιότητές τους τις ψηφιακές λύσεις, διαχρονικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδύσεις αυτές στην Ελλάδα ήταν περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ ακόμα πριν από την πανδημία. Παραδείγματα συστημάτων Industry 4.0 είχαμε σε όλους τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους ακόμα και πριν από την πανδημία. Όμως, αυτά τα παραδείγματα δεν ήταν ο κανόνας. Οι περισσότερες ψηφιακές επενδύσεις ενσωμάτωναν ξεπερασμένες τεχνολογίες. Ενδεικτικά, μόνο το 3% των επιχειρήσεων επένδυε σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2019, έναντι 40% σε άλλες προηγμένες οικονομίες.