Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Τι αλλάζει για πτυχία, φοιτητές και εκλογή καθηγητών  - Ενιαίο ψηφοδέλτιο στα συμβούλια φοιτητών (video) - ertnews.gr

Ίδρυση συμβουλίου φοιτητών με εκλογή από ενιαίο ψηφοδέλτιο, «ελληνικό erasmus» και εκλογή των πρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα Διοικητικά Συμβούλια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας και πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Κύριοι άξονες του νομοσχεδίου, η αναβάθμιση της ποιότητας, η ενίσχυση της λειτουργικότητας, η προώθηση της σύνδεσης με την κοινωνία και ο εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ. Ενδεικτικά θεσμοθετούνται:

ΟΟΣΑ: H Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογική  επιβάρυνση μισθωτών το 2021 - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει όχι μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά και το κοινωνικό πρόσημο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Επισημαίνει ειδικότερα την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών μέσα από τη σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης και σημειώνει ότι η χώρα μας είχε κατά την περίοδο 2019-2021, τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα -και αυτό αφορά τόσο τους εργαζόμενους  χωρίς παιδιά, όσο και τους εργαζόμενους με οικογένεια- πέτυχε συγκεκριμένα μείωση της επιβάρυνσης κατά 3,7%, έναντι μέσου όρου μείωσης 0,3% διεθνώς.

Έτσι ο μέσος φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 22,4% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που ήταν 24,6%. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, ο μισθός ενός εργαζομένου, μετά από φόρους και παροχές, είναι υψηλότερος ως ποσοστό του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.


Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις: Πλήρης... |  Πολιτική Ειδήσεις
Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επέδωσε επιστολή στον γενικό γραμματέα του οργανισμού, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων. Συγκεκριμένα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Συνάντηση Φαρμάκη με τους Πρέσβεις της Ελβετίας και της Πολωνίας -  ΑγρίνιοCulture

Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, επισκέφθηκαν σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 οι Πρέσβεις της Ελβετίας Olaf Kjelsen και της Πολωνίας Artur Lompart στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ελβετίας, βουλευτού Αχαΐας, Χριστίνας Αλεξοπούλου.

Κατά τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης ανέπτυξε τη στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο να επαναπροσδιοριστεί η τουριστική της ταυτότητα και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της. Ο κ. Φαρμάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα τουριστική ταυτότητα "Olympian Land", τονίζοντας ότι επιδίωξη της Περιφερειακής Αρχής είναι η διασύνδεση του τουρισμού με την ιστορία, τον πολιτισμό και την αγροδιατροφή της Δυτικής Ελλάδας.  Επίσης,  συζητήθηκε η δρομολόγηση συνεργασιών σε τομείς με αναπτυξιακό πρόσημο.

ΔΕΗ. Ρύθμιση οφειλών καταναλωτών - Πώς διαμορφώνονται δόσεις και προκαταβολή

Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 600 ευρώ των καταναλωτών ρεύματος καθώς και για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς. Πρόκειται για μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του "πακέτου" ενίσχυσης των καταναλωτών έναντι των αυξήσεων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 Euro, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 - 31.5.2022.
Η ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει οι προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο. Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία αναμένεται να ανοίξει στις 14 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων περίπου 15 ημέρες. Είναι προφανές ότι η επιδότηση θα είναι ανάλογη με τις αυξήσεις που έχει καταβάλει κάθε καταναλωτής και κατ’ επέκταση θα είναι διαφορετική για τον καθένα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: