Στο αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, με θέμα τον απολογισμό των μικρών σεμιναρίων, με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης», τα οποία συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων και το Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε ότι «τα μικρά σεμινάρια για την επιμόρφωση των δημοσιογράφων σε θέματα γλώσσας και επικοινωνίας είχαν εργαστηριακή μορφή, ενώ περιελάμβαναν διαλέξεις για τα διάφορα «λάθη» (ορθογραφικά, αναγνωστικά, ακουστικά, αρθρωτικά, «δικαιολογημένα», αλλά και λάθη κατανόησης και επικοινωνίας), καθώς ο δημοσιογραφικός λόγος ασκεί έντονο παιδευτικό ρόλο στα πολυσχιδή ακροατήριά του.»

Επίσης, η κ. Τσιτσανούδη - Μαλλίδη, παρατήρησε ότι «ορισμένα από τα βασικότερα συμπεράσματα ή και προτάσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ήταν η ανάγκη να αναδειχθούν οι διαλεκτικές διαφοροποιήσεις της ελληνικής γλώσσας μέσω του σύγχρονου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου».

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Ξυδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η χρήση της γλώσσας για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως για την προφορική ή γραπτή μετάδοση ειδήσεων, επιβάλλει την όσο το δυνατόν ακριβέστερη και αυστηρότερη εφαρμογή συγκεκριμένων γλωσσικών αρχών που έχουν γίνει αποδεκτές από την δημοσιογραφική κοινότητα και χαρακτηρίζουν το ιδιαίτερο είδος του δημοσιογραφικού λόγου».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «προς χάρη της σωστής ενημέρωσης του κοινού, ο δημοσιογραφικός λόγος πρέπει να είναι ακριβής και επαρκώς επεξηγηματικός, με χρήση των ενδεδειγμένων γραμματικών συντακτικών και ορθογραφικών συμβάσεων».

Τα μικρά σεμινάρια ξεκίνησαν το 2013 στο Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ το 2017 το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Το 2019 το πρόγραμμα επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με συνδιοργανωτές το Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών και την ΕΣΗΕΠΗΝ.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μάγνης και Φιλήμων Καραμήτσος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘ-ΣτΕ-Ε, Δημήτρης Χορταριάς. Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ τόνισε την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης των δημοσιογράφων και επεσήμανε την ευθύνη έναντι των αναγνωστών, ακροατών και τηλεθεατών, για έγκαιρη και προπαντός ακριβή και έγκυρη ενημέρωση. Από την πλευρά του ο Κων. Μάγνης τόνισε μεταξύ άλλων : «ποιος είναι αυτός, ωστόσο, που μπορεί να αποφασίσει και να επιβάλει ποια γλώσσα θα μιλάει το άτομο και η κοινωνία; Όσο σοφός κι όσο θεός, κανένας δεν μπορεί. Τα λεξικά και οι αποθησαυριστές τους θα ξεπερνιούνται πάντοτε από τους νεολογισμούς, τη γλωσσοπλασία, ευρηματική ή βάρβαρη, την παραφθορά της σημασίας των λέξεων. Ο ίδιος ο Τύπος δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που κάνει, από το να ρέει στον ποταμό της ιστορίας. Είμαστε η ιστορία της γλώσσας. Δεν την επινοούμε, δεν κατασκευάζουμε γλώσσα, αποτυπώνουμε ωστόσο τη διαχρονική εξέλιξή της έτσι όπως τη διαμορφώνουν οι ίδιες οι ενσυνείδητες ή ανακλαστικές επιλογές του λαού».

Ο Φιλήμονας Καραμήτσος παρουσίασε τον απολογισμό των σεμιναρίων και επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων της ενημέρωσης για τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων σε ό,τι αφορά την ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης. Διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός του Δήμαρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος απουσίαζε λόγω έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει ώστε τα σεμινάρια να διοργανωθούν στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Γωγώ Καραλή.

 Η κ. Τσιτσανούδη - Μαλλίδη στην προσωπική της σελίδα στο facebook  αναφέρει :

"Με έναν εξαιρετικό διάλογο για τη γλώσσα και τα "λάθη" στον δημοσιογραφικό λόγο ολοκληρώσαμε στην Πάτρα, την έδρα της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων τα Μικρά Σεμινάρια "Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ" που πραγματοποιήσαμε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Ιωαννίνων.

Εγκάρδιες οι ευχαριστίες στον Πρόεδρο του τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, αν. Καθηγητή Γλωσσολογίας George J. Xydopoulos, στον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κυριάκος Κορτέσης, στον δημοσιογράφο Φιλήμων Καραμήτσος, στον Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Fanis Zouropoulos, στον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Εύβοιας και Στ. Ελλάδος, Dimitris Hortargias, στον Περιφερειάρχη Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης, στους δημοσιογράφους Τάκη Θεοδωρακόπουλο, από την ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Μάγνη (εφημ. "Πελοπόννησος") και Γωγώ Καραλή, την πρώτη γυναίκα δημοσιογράφο στην Πάτρα. Συγκινητική η προσέλευση και ουσιαστική η συμμετοχή του κόσμου από την Πάτρα."

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS