Με γλαφυρό τρόπο και για παραπάνω από δύο ώρες η κα Ευθυμίου συνεπήρε το κοινό, που είχε κατακλύσει το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου και έδειξε τον ενθουσιασμό του με το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας.

Ο κος Φάνης Ζουρόπουλος Δημοσιογράφος και Ιστορικός ερευνητής αναφέρει χαρακτηριστικά:


«Χειμαρρώδης ο λόγος της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου για την επανάσταση του 1821, στο Πολιτιστικό στην πρώτη ''Σελίδα ιστορίας'' του Δήμου. Μίλησε για πάνω από δυο ώρες όρθια, με το μικρόφωνο στο χέρι κάτω από το πάνελ, με την άνεση του ανθρώπου που ήξερε καλά το θέμα της!.. Προσωπικά η σειρά των γεγονότων όπως τα εξέθεσε μου ήταν γνωστά, πρόσθεσε όμως κάποιες λεπτομέρειες [όπως π.χ για τον τρόπο που πήρε τα πρώτα του ....δάνεια το νεοσυσταθέν κράτος, στο σκεπτικό των Ευρωπαϊκών κρατών για την επανάσταση καθώς και μερικές αποφάσεις των πρώτων εθνοσυνελεύσεων....]. Στα τοπικά δεν αναφέρθηκε πλην κάποιων αναφορών στο σημαντικό ρόλο του Λόντου και στην πρωτιά της έναρξης του αγώνα με το ''κτύπημα'' του Σολιώτη στους Τούρκους ταχυδρόμους στις Πόρτες... Στο δια ταύτα, συμφωνώ απόλυτα με την διαπίστωση της [που είναι και όλων των ιστορικών], ότι: «εμείς που βλέπουμε τα γεγονότα 200 χρόνια μετά, άρα ξέρουμε τι έγινε, δεν μπορούμε να κρίνουμε, με τα σημερινά δεδομένα, πως και γιατί έγιναν, αν δεν ερευνήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν εκείνοι οι άνθρωποι που τα δημιούργησαν»…»

Ευχάριστη μελωδική παρέμβαση στην εκδήλωση, πραγματοποίησαν η μαθήτρια του Γυμνασίου Διακοπτού και μέλος της παιδικής νεανικής χορωδίας της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Κωνσταντίνα Κυριακή, συνοδευόμενη στο πιάνο από τη μουσικό Μπέσσυ Νάσση.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλος και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Τσουκαλά. Το παρών έδωσαν επίσης, ο Ανδρέας Φίλιας, εντεταλμένος σύμβουλος/ Βοηθός Περιφερειάρχη για το συντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, ο  Πρωτοσύγκελος Ιωακείμ, η αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κα Ψυχράμη, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Καραΐσκος, η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Πεντεβή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Γεωργόπουλος και πλήθος εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Η ιστορική διαδρομή  συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο με ομιλητή τον κ. Βερέμη Αθανάσιο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η κοινωνία των επαναστατημένων Ελλήνων»  τη Δευτέρα  24 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 18:30μ.μ,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης».

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS