Της Νίκης Ζορμπά

Είμαστε εδώ, ισχυρή αντιπολίτευση και περήφανοι για την πορεία της Οικονομίας, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στην πρώτη αμήχανη αντιπολιτευτικά ομιλία του, υπό τον νέο του ρόλο.



Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε , μέσω απολογισμού του δικού του κυβερνητικού έργου, να  εμφανίσει την καλή πορεία της οικονομίας και των μέτρων που ελάφρυνσης που έλαβε η Κυβέρνηση , ως δικό του κληροδότημα προς την Ν.Δ, την οποία εγκάλεσε για επιστροφή σε κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, παρουσίασε ένα σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης το οποίο ήταν πτωχό από συγκεκριμένες αντιπροτάσεις και περιορίστηκε σε περιγραφή στόχων ενώ προχώρησε και σε μια ελαφρά αυτοκριτική , επίσης αόριστη και επιδερμική, οπωσδήποτε χωρίς να βάζει το "μαχαίρι" στο κόκκαλο της ήττας.

Σταχυολογώντας την ομιλία του είπε για:

Λάθη
 
- Θα είμαι ευθύς: Όχι, δεν τα κάναμε όλα καλά. Φυσικά κάναμε λάθη Κάποιες φορές επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης. Ειδικά η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019 μας στοίχισε.

Πολλοί το θεώρησαν εκλογικό πακέτο ενώ στην πραγματικότητα ο χρόνος των εξαγγελιών σχετιζόταν με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Γιούροστατ για το 2018 τον Απρίλιο αλλά και την ολοκλήρωση της έκθεσης των θεσμών τον ίδιο μήνα. Ίσως λοιπόν εκεί θα έπρεπε να έχουμε δράσει νωρίτερα.

- Έλλειμμα   αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. Από τα Υπουργεία, και τις τράπεζες ως τις ελεγκτικές αρχές  και τη δικαιοσύνη.  

- Μεγάλη αδυναμία να επικοινωνούμε την πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες.

- Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για το περιβάλλον.

ΣΥΡΙΖΑ

Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αλλά έχει και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση. Είμαστε εδώ ως ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος. Ούτε από μένα ούτε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακούσετε, τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση μια ανέξοδη καταστροφολογία για μικροκομματικά οφέλη, σχετικά με την κατάσταση και την πορεία της χώρας και της οικονομίας.

Οικονομία

- Η θετική πορεία της χώρας και της οικονομίας, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα των θυσιών όλων μας και δεν πρόκειται ποτέ να τη διαστρεβλώσουμε για να υπηρετήσουμε αντιπολιτευτικές στοχεύσεις.

- Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, υπάρχουν αντιφάσεις και κίνδυνοι.Υπάρχει ένα ασταθές και ρευστό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Και υπάρχουν ακόμη και εγγενείς αδυναμίες που αφορούν το παραγωγικό μοντέλο και κατεστημένες συνήθειες και νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν.

Πρωτογενή πλεονάσματα

- Η κυβέρνηση ξέχασε τους λεονταρισμούς της για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ μάλιστα είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δισ. που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει τον στόχο κατά 1% ετησίως ως το '22, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων. Δεν το έκανε.

- Τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική. 

Φορολογική πολιτική Ν.Δ

- Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα.

- Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι παραγωγικοί φορείς, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με κερδοφορία μικρότερη των 5000. Μιλάμε εδώ για το 90% των επιχειρήσεων περίπου. Μια τέτοια λοιπόν επιχείρηση θα έχει ελάφρυνση λιγότερο από 200 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από αυτή την φοροελάφρυνση. Καθώς μια επιχείρηση με κέρδη 1 εκατ. ευρώ θα έχει ελάφρυνση 40.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ μια επιχείρηση με κέρδη 5.000.000 θα έχει ελάφρυνση 200.000 ευρώ. Για πολλούς λοιπόν τα ψίχουλα των 200 ευρώ, για τους λίγους η ελαφρύνσεις των 200.000.

- Και αναρωτιέμαι αυτή είναι η ανάπτυξη για όλους; Αυτή είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης; Είναι μεσαίοι αυτοί που έχουν κέρδη 5 εκατ. τον χρόνο;

ΔΕΗ

Η κυβένρηση επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ. Γιατί; Για να δικαιολογήσουν την προειλημμένη απόφασή τους να αυξήσουν τα τιμολόγια, μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ό,τι έχει τη μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

Ελληνικό

- Μας λένε ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έναρξη των εργασιών αλλά του επενδυτή.  Και για να τον βοηθήσουν, επιχειρούν το μεγάλο κόλπο: με διθυραμβικά σχόλια στον τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development ώστε φυσικά το έργο, αν και όποτε ξεκινήσει, να χρηματοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν τις Τράπεζες.

- Και την ίδια στιγμή δίνουν και ένα ακόμη σπουδαίο δώρο στον ίδιο επιχειρηματία. Αποφασίζουν την πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου. Δηλαδή χωρίς να ζητάνε, όπως εμείς, ταυτόχρονη πώληση και από τον όμιλο Λάτση, που θα έδινε πρίμιουμ μετοχές και υψηλή τιμή στην πώληση των μετοχών του Δημοσίου.   Με δυο λόγια αποδέχονται τη ζημία του Δημοσίου, προκειμένου να διευκολύνουν τα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων.

ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Γιατί ο κ Μητσοτάκης ήρθε στη ΔΕΘ και αποφάσισε να προκαταλάβει τις αποφάσεις αρμόδιων υπηρεσιών, όπως του ΚΑΣ και ανακοίνωσε αλλαγή σχεδίων για τον σταθμό Βενιζέλου. Και η απάντηση βρίσκεται στην παραδοχή του ιδίου από αυτό εδώ το βήμα για καθυστερήσεις του έργου που όμως δεν υφίστανται. Παραδοχή από την οποία ο εργολάβος θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Ανάπτυξη - Ν.Δ.

Το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης είναι αυτό, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της διευκόλυνσης των φίλων επιχειρηματιών σε βάρος του Δημόσιου συμφέροντος. Και της απόλυτης αδιαφορίας για το περιβάλλον αλλά και για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εγώ αυτό το μοντέλο θα το ονόμαζα, μοντέλο ασυδοσίας και όχι μοντέλο ανάπτυξης.

Εργασιακά

- Με ένα νομοσχέδιο κυριολεκτικά κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, ετοιμάζουν την ουσιαστική κατάργηση των βασικών αρχών που υποστηρίζουν τη συλλογική διαπραγμάτευση, την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

- Οι επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις απομείνουν και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα.

Και φυσικά το κόκκινο πανί: Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται τόσο που ουσιαστικά καταργείται. Οι εργαζόμενοι πλέον θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί.

- Η αγορά εργασίας κάνοντας ένα άλμα πίσω στον χρόνο θα βρεθεί ξανά στο απόλυτο μνημονιακό σκοτάδι της περιόδου 2012 – 2014.

- Ούτε λόγος για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019. Τί έγινε άραγε με την προγραμματισμένη από εμάς αύξηση 7%+7% τα επόμενα δυο χρόνια ;Δεν ακούσαμε κουβέντα πριν μια εβδομάδα.

Ασφαλιστικο

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ένα σχέδιο που θέτει και πάλι σε διακινδύνευση τις συντάξεις και τις εισφορές των ασφαλισμενων, τους κόπους μιας ζωής. Και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο να ξανανοίξει το ασφαλιστικό; Όσες φορές κι αν ρωτήσαμε τη ΝΔ δεν πήραμε απάντηση. Πώς άλλωστε να ξεστομίσει μια κυβέρνηση ότι προχωρά σε ένα τέτοιο πρωτάκουστο ντιλ, μόνο και μόνο για να κομίσει όφελος σε πολύ συγκεκριμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Συμφωνία Πρεσπών - Εθνικά

-  Θα την τιμήσουν, λένε τώρα, την κατά τα άλλα προδοτική συμφωνία. Και κάνουν την κυβίστηση να μοιάζει πιο εντυπωσιακή. Οι υποκριτές που πέρυσι τροφοδοτούσαν το κλίμα του εθνολαϊκισμού και πυροδοτούσαν τον διχασμό, μόνο και μόνο για να κερδίσουν λίγες ψήφους στις επερχόμενες εκλογές.

- Υποκριτές, διπλοπρόσωποι αλλά και εγκλωβισμένοι ταυτόχρονα. Γιατί ό,τι κάνεις σε αυτή τη ζωή, το βρίσκεις κάποια στιγμή μπροστά σου.

- Χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα έγινε δεκτή τόσο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια  "Berlin Process”, όσο και στην Κινεζική αναπτυξιακή Πρωτοβουλία  "17+1". Χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα κέρδισε πρωτοβουλία πολιτικών κινήσεων, στην ΕΕ, για τα Βαλκάνια. Έτσι κατάφερε να αποφασιστούν για πρώτη φορά κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την προκλητικότητά της. Κυρώσεις τις οποίες όμως δεν είδαμε ακόμη να αξιοποιεί η νέα κυβέρνηση, παρά το ό,τι τα Τουρκικά ερευνητικά αλωνίζουν στην Κυπριακή ΑΟΖ και φτάνουν ως το Καστελόριζο.

- Γενικότερα στην εξωτερική πολική της χώρας επιστρέφουμε από ό,τι φαίνεται στην εποχή της αδράνειας, αλλά και της σιωπής. Που ανεξάρτητα από το αν οφείλεται στις εσωκομματικές διαφορές ή στην ενοχή του κου Μητσοτάκη για τη στάση του στο ονοματολογικό, είναι  μια στάση που κοστίζει στη χώρα ακριβά. Γιατί υπονομεύει και ακυρώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας,

- Εμείς Αλλάξαμε το δόγμα για την Θεσσαλονίκη, να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

MME

Δεν είναι πρόοδος και το καθημερινό λιβάνισμα της κυβέρνησης που παρακολουθεί ο ελληνικός λαός στους δέκτες των τηλεοράσεών του. Εκεί όπου με σχεδόν Οργουελικό τρόπο η συντήρηση ονομάζεται πρόοδος, οι εκτροπές ονομάζονται αποφασιστικότητα, η συναλλαγή φιλοεπενδυτική πολιτική, οι αγράμματοι άριστοι και η τιμωρία των εργαζομένων φροντίδα στην κοινωνία.

"Εναλλακτικό σχέδιο" ΣΥΡΙΖΑ

1.  Δίκαιη ανάπτυξη:

Αναγκαία η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Άρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και σε στοχευμένες επενδύσεις στον Τουρισμό που θα συνδέουν τις τουριστικές μονάδες με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση.

- Η μονόπλευρη στοχοπροσήλωση, επίσης, στον τουρισμό και στο real estate -όπως φαίνεται να προωθεί η σημερινή κυβέρνηση- δεν μπορεί να αποδώσει ούτε να οδηγήσει από μόνη της σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για την οικοδομή που δεν μπορεί να παίξει σήμερα τον ρόλο της ατμομηχανής της ανάπτυξης όπως στο παρελθόν.

- Εμείς είμαστε εδώ για να πρωταγωνιστήσουμε στη μάχη για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με άμεσους στόχους 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

- Δεν υπάρχει Δίκαιη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξη για όλους, χωρίς την εργασία στο επίκεντρο. Χωρίς αύξηση των μισθών, χωρίς κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αλλά και θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των εργαζομένων.

2. Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους

Αρχίσαμε ήδη. Βάλαμε τα θεμέλια στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια αλλά και την κοινωνική ασφάλιση. Και πρέπει να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά.

3. Ψηφιοποίηση της Δημόσιας διοίκησης

Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους που εμείς ξεκινήσαμε, με σοβαρούς όρους για να τελειώνουμε οριστικά με τα πελατειακά δίκτυα. Όπως επίσης και την ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας που ξεκινήσαμε για το Ψηφιακό Δημόσιο, με την αναβάθμιση των υποδομών και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.

4. Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ασφάλεια για τους πολίτες

Να αγωνιστούμε για  ένα κράτος που την ίδια ώρα που καταπολεμά το έγκλημα και διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών την ίδια ώρα διευρύνει δικαιώματα και ελευθερίες.

https://www.capital.gr/politiki/3382287/amixani-antipoliteusi-apo-tsipra-xoris-sxedio

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS