Μια ιστορική εταιρία με 116 χρόνια ιστορία και διεθνή αναγνώριση δεν διακυβεύει το μέλλον της για την ίδια και τους ανθρώπους που την εμπιστεύονται.

Του Αθανάσιου  Χ. Παπανδρόπουλου

Άριστα έπραξε η διοίκηση της Α.Ε. ΤΙΤΑΝ και μετέφερε την έδρα της στις Βρυξέλλες. Και τούτο διότι ο Όμιλος απασχολεί συνολικά 5.422 εργαζόμενους, έχει 14 εργοστάσια τσιμέντου σε 10 χώρες, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και γενικώς επενδύει σε τεχνικές προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και ανόδου  της παραγωγικής του δυνατότητας που ήδη φθάνει τα 27 εκατομ. Τόνους το χρόνο. Παράλληλα όμως, όπως μας έλεγε παλαιότερα ο κ. Δημ. Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο Τιτάνας έχει και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, γεγονός που καταγράφεται σε δεκάδες δράσεις του κάθε χρόνο.



 Κατά συνέπεια, ως κοινωνικά υπεύθυνη εταιρική οντότητα, η ΤΙΤΑΝ ΑΕ, κατά τη γνώμη μας θεωρεί κορυφαίο χρέος της να προστατεύει και να αυξάνει την κερδοφορία της ώστε να βελτιώνει κάθε χρόνο και τα κοινωνικά μερίσματα που διανέμει. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο όμιλος ήταν ανάγκη να μεταφέρει την έδρα του σε ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τόσο από χρηματοοικονομικής όσο και από φορολογικής πλευράς, Από την άλλη πλευρά, η απόφαση για μεταφορά της έδρας υπαγορευόταν και από τις ανταγωνιστικές πιέσεις που δέχεται ο όμιλος.

Από την άποψη αυτή, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πριν τον Όμιλο του Τιτάνα,είχαν προηγηθεί σε μεταφορά έδρας και άλλες μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, όπως η Φάγε Α.Ε., CocaCola, HBC και η «Βιοχάλκο» του Ομίλου Στασινόπουλου. «Όσο παραμέναμε με έδρα την Ελλάδα, το κόστος δανεισμού μας ήταν τρεις φορές υψηλότερο, υπό αρνητικές τραπεζικές συνθήκες και με τη χώρα να θεωρείται υψηλού κινδύνου», μας είπε ανώτατο στέλεχος της Βιοχάλκο.

Κατά τα άλλα,οι σοβαρές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα θα αλλάξει η επιχειρηματική πραγματικότητα στη χώρα μας. Αβεβαιότητα και έλλειψη μεταρρυθμίσεων είναι πλέον σήματα κατατεθέντα για το ελληνικό επιχειρείν. Άρα η φυγή είναι μια λύση. Λύση αισιοδοξίας, θα λέγαμε. Σαφώς δε, στην περίπτωση τα Τιτάν Α.Ε. η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών με παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Παρίσι και την Αθήνα, είναι μια πολύ υπεύθυνη επιλογή μέλλοντος.

Η Τιτάν χαρακτηρίζει σημαντικό σταθμό την προαναφερόμενη απόφασή της καθώς με τον τρόπο αυτό αποκτά πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών, ενισχύοντας τη ρευστότητα των μετοχών της, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι πηγές άντλησης κεφαλαίων.

Το 2017 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,5 δις ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 273,4 εκατ. ευρώ. Για να διατηρήσει ετσι τη θέση του στήν αγορά, ο Όμιλος εχει ανάγκη από το ευνοικότερο δυνατό περιβάλλον,που στήν Ελλάδα δέν του προσφέρεται.

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Author: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Επίσης διαδικτυακά, αρθρογραφεί στο Εuro2day.gr,στο EBR και στο αγγλόφωνο European Business Review. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS