Δεν βρέθηκε κάποια επικίνδυνη ουσία στο φορτίο που μετέφερε το μοιραίο Antonov που κατέπεσε έξω από την Καβάλα, όπως προέκυψε από το πόρισμα της αυτοψίας που διενήργησε ο Λόχος Βιολογικής και Χημικής Άμυνας του Στρατού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί νεκροί οι έξι από τους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στον χώρο μπαίνει η ΕΜΑΚ και το εγκληματολογικό της Αστυνομίας για να βγάλουν τις έξι από τις οκτώ σορούς που έχουν εντοπιστεί μέσω drone. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα αρχίσουν οι πυροτεχνουργοί περιμετρικά τον έλεγχο για τα πυρομαχικά.

 

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής.

 

«Δεν είναι ραδιενεργό υλικό η λευκή ουσία που εντοπίστηκε»

 

Όπως τόνισε ο Φίλιππος Αναστασιάδης, η λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που είχαν εντοπίσει τα drones στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος δεν είναι ραδιενεργό ή βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

Αυτό είναι, όπως δήλωσε, το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ που ήρθε από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για την περισυλλογή των σορών του οκταμελούς πληρώματος του αεροσκάφους.

 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, συνεργεία της ΕΜΑΚ έχουν ήδη μπει στο πεδίο και με ιδιαίτερη προσοχή προσπαθούν να περισυλλέξουν τις σορούς. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί με τη βοήθεια drones, οι έξι από τις οκτώ σορούς και αναζητούνται οι άλλες δύο.

 

Οι σοροί του οκταμελούς πληρώματος θα μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κομοτηνή και από εκεί θα τις παραλάβουν οι διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

 

Την ίδια ώρα, ωστόσο , οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς συνεχίζουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των πυρομαχικών που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση γύρω από τα συντρίμμια.

 

Όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, το έργο των πυροτεχνουργών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη προσοχή και για το λόγο αυτό δεν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

 

Την ίδια ώρα τα τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του δήμου Παγγαίου δίνουν τιτάνιο αγώνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς τμήματα των οικισμών Αντιφιλλίππων, Χορτοκοπίου και Παλαιοχωρίου παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην υδροδότηση των οικισμών.

 

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι επειδή η βλάβη είναι ακριβώς στο χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος είναι πολύ δύσκολο για τα συνεργεία να πλησιάσουν .

 

Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουν με γεννήτριες να αποκαταστήσουν ένα μέρος της βλάβης και κυρίως την υδροδότηση σε σημεία των οικισμών.

 

Τι μετέφερε το αεροσκάφος

 

Το μεταγωγικό Antonov μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά, εκπαιδευτικά και φωτιστικά βλήματα όλμων, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη ενημέρωση. Απαγορευτικό κυκλοφορίας ισχύει στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν από την σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir το φορτίο του αεροσκάφους περιελάμβανε εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67, ενώ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ πιθανόν στα πυρομαχικά να συμπεριλαμβάνονταν και αντιαρματικές νάρκες, οι οποίες περιέχουν φώσφορο.

 

Τα συνολικά 14 άτομα (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) που απαρτίζουν τον ειδικό λόχο θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί από νωρίς σήμερα το πρωί τις εμπλεκόμενες αρχές για το είδος της λευκής ουσίας που εντοπίστηκε από τα πρώτα λεπτά της έρευνας.

 

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ήδη η υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο έρευνας και διάσωσης προχώρησε στη διάνοιξη ενός πρώτου διαδρόμου ασφαλείας, μέσα από τον οποίο θα κινηθούν τόσο τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου, όσο στη συνέχεια και οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς, αλλά και οι ομάδες πολιτικής προστασίας έρευνας και διάσωσης για την περισυλλογή των σορών του πληρώματος και των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Στην περιοχή επίσης βρίσκονται μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη.

 

 

 

Νωρίτερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς γνωστοποίησε ότι το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές.

 

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

 

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο 'Αμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου 'Αμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου.

 

Στην περιοχή μεταβαίνουν άμεσα και επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα. Το κλιμάκιο των επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο του Antonov.

 

 

 

Eπίσης επιτόπου βρίσκονται εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού για να αναζητήσουν εν συνεχεία το «μαύρο κουτί», που θα δώσει πληροφορίες για το τραγικό γεγονός.

 

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου θα ισχύσει προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

 

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

 

 

 

Με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν σχετικά με τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους Antonov το οποίο συνετρίβη στη Καβάλα και σκοτώθηκαν οι επιβαίνοντές του.

 

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo επιβεβαίωσε ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov (An-12). “Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής,” δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

 

H πορεία του αεροσκάφους

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία flightradar24, το αεροσκάφος ακολουθούσε κανονικά την πορεία του περίπου έως τη στιγμή που προσέγγισε τη χερσόνησο του Άθω. Στο σημείο αυτό κάνει αναστροφή και επιστρέφει προς την περιοχή της Καβάλας, στην προσπάθεια να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της πόλης, κάτι που όπως τελικά προέκυψε από τη συνέχεια των γεγονότων δεν κατέστη εφικτό.

 

 

 

Οι πρώτες προσπάθειες έρευνας

 

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, ανέφερε ότι «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό».

 

 

Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-12 που κατέπεσε χθες βράδυ στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

 

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

 

 

 

Το επόμενο στάδιο που ακολουθήθηκε ήταν να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Αρχικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχείρησαν να αντλήσουν κάποια πληροφορία για το ακριβές φορτίο που κουβαλούσε το αεροσκάφος. Ωστόσο, οι έντονοι καπνοί και οι μικρές εστίες φωτιάς σε συνδυασμό με το απόλυτο σκοτάδι δυσχέραναν την προσπάθεια.

 

Εν συνεχεία, εφόσον διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, ξεκίνησε η όλη διαδικασία.

 

Το Κανάλι Ένα της Καβάλας δημοσίευσε βίντεο από drone που δείχνει πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

 

 

 

Ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

 

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

 

Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα οι έρευνες, αλλά και για να προφυλαχθεί η υγεία των πολιτών.

 

Ανακοίνωσε ακόμη ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι το αεροσκάφος είχε οχταμελές πλήρωμα, ενώ γνωστοποίησε πως σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της περιοχής αποφασίστηκε η αποστολή μηνύματος 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους των δύο οικισμών, ώστε να κλείσουν τις πόρτες, τα παράθυρα, αλλά και τα κλιματιστικά, για να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή ήταν η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους.

 

 

 

Στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας

 

O γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ επισκέφθηκε το χώρο, όπου κατέπεσε χθες το βράδυ το αεροσκάφος και ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή. Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος, όλοι ουκρανικής καταγωγής.- οι οποίοι είναι όλοι νεκροί - του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπαγκλαντές.

 

Ο κ. Σαμπλούκ παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος

 

Οι πρώτες εξελίξεις μετά το αεροπορικό δυστύχημα

 

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, χθες το βράδυ, το αεροσκάφος τύπου Antonov An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

 

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

 

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

 

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

 

Υπενθυμίζεται ότι 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων Καβάλας συνετρίβη λίγο πριν από τις 11 το βράδυ στον κάμπο των Αντιφιλίππων το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νότια Σερβία προς το Αμμάν της Ιορδανίας με 8 επιβαίνοντες.

 

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφεραν ότι ο πιλότος του Antonov ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης στην Καβάλα, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε. Σύμφωνα με μαρτυρίες το μεταγωγικό κατέπεσε σε χωράφι με καλαμπόκια εν μέσω εκρήξεων και σαν από θαύμα δεν κινδύνευσαν άνθρωποι.

 

Στην περιοχή υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ στο σκοτάδι βυθίστηκε η περιοχή λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι, με τους προβολείς από τα περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής να είναι η μόνη πηγή φωτισμού.

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS