Του Φάνη Ζουρόπουλου
Η Ροδοδάφνη [σήμερα Συμπολιτεία] είναι από τα όμορφα διαμερίσματα του Δήμου Αιγιαλείας και σε πολύ κοντινή απόσταση, μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο του Αιγίου. Πριν την επανάσταση του 1821 όλη η περιοχή ήταν ένας καταπράσινος λόγγος τιμάριο ενός Τούρκου Αγά, ο οποίος ονομαζόταν Μουλάς Αγάς , είχε κοπάδια με πρόβατα και βόδια και κατοικούσε εκεί. Εκτός από τον Μουλά στην περιοχή κατοικούσαν μερικοί κάτοικοι που δούλευαν στους στάβλους του. Ο Γάλλος περιηγητής Φραγκίσκος Πουκεβίλ που πέρασε από την περιοχή το 1805 αναφέρει στο βιβλίο του ''Vouage en Grece'' που εξέδωσε το 1837 στο Παρίσι ότι στην περιοχή κατοικούσαν 11 μόνο οικογένειες. Μετά την επανάσταση ο Μουλάς έφυγε, η περιουσία του περιήλθε στο Δημόσιο το οποίο την παρεχώρησε σε Αιγιώτες κοτζαμπάσηδες που βοήθησαν στην απελευθέρωση, όπως οι Μπόγδανος, Χρυσανθόπουλος, Σωτηριάδης κ.α. Από το όνομα του Αγά Μουλά ο οικισμός ονομάστηκε Μουλά [και όχι Μουρλά, όπως παραφράστηκε μετά...]. Το 1926 ονομάστηκε επίσημα Ροδοδάφνη.
Ο Ιωάννης Ραγκαβής στο βιβλίο του ''Ελληνικά'' που εξέδωσε το 1853 αναφέρει ότι το χωριό Μουρλά είχε 65 κατοίκους. Μετά την απελευθέρωση πολλοί κάτοικοι της ορεινής Νωνάκριδας κατέβηκαν στα παραλιακά και αγόρασαν ή νοίκιασαν γη στην Ροδοδάφνη, έκτισαν σπίτια και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, εγκαταστάθηκαν εκεί και καλλιεργούσαν τα κτήματα. Ο Χρήστος Κορύλλος αναφέρει στην ''Χωρογραφία της Ελλάδος'' ότι το χωριό το 1903 είχε 463 κατοίκους, Δημοτικό αρρένων διτάξιο και θηλέων μονοτάξιο, ενώ στην απογραφή του 1931 οι κάτοικοι αυξήθηκαν σε 780. (Οδηγός Ελλάδος'' 1931). Στην μεγάλη απογραφή στις 19/3/1961 καταγράφονται 1599 κάτοικοι. Το 1932 στην Ροδοδάφνη ιδρύθηκε από το κέντρο Ροκφέλερ ανθελονοσιακός σταθμός για την καταπολέμηση της ελονοσίας , την οποία επισκέφτηκε μάλιστα ο ίδιος ο Ροκφέλερ πρόεδρος του ιδρύματος μαζί με τον γιο του, που ανακηρύχτηκε και ευεργέτης... Σύμφωνα με τον ''Οδηγό της Ελλάδος'' το 1930 το κοινοτικό συμβούλιο της Ροδοδάφνης αποτελούσαν οι Β. Αρβανίτης, Κ.Δημόπουλος, Κ. Τσονόπουλος, Γ. Ανδρικόπουλος, Π. Αγγελόπουλος, ενώ ιερέας ήταν ο π. Γεώργιος Τζουμάκας, δάσκαλοι οι Επ. Γκολφινόπουλος, Π. Λάππας, Χ. Λάντζος και γιατροί οι Δ. Περιστέρης, Μ.Περιστέρης και Ν. Χαραλαμπόπουλος. Πολλά στοιχεία για την περιοχή δίνει με άρθρα του στην Αιγιώτικη εφημερίδα ''Έρευνα'' ο γιατρός και λόγιος Γιάννης Ζωγράφος (30/10, 6/11 και 13/11 του 1938). Επίσης ο γιατρός Δημήτριος Περιστέρης έγραψε και τύπωσε στο τυπογραφείο της ''Εστίας'' Αιγίου το 1935,το πόνημα ''Σφιγξ ήτοι αινίγματα'', με πρόλογο του γυμνασιάρχη του Γυμνασίου Αιγίου Θεόδωρου Κοτρώνη.Ο γιος του Σπύρος υπηρέτησε σαν καθηγητής στο Γυμνάσιο θηλέων Αιγίου, έγινε καθηγητής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, προϊστάμενος στο Λαογραφικό τμήμα της Ακαδημίας Αθηνών, πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών, ηχογράφησε και εξέδωσε δημοτικά τραγούδια ενώ τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών...
Η παραλία της Άκολης έχει εξελιχθεί σε αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο, με όμορφη και καθαρή παραλία και πολλές παραθεριστικές κατοικίες. Κατοικήθηκε από κατοίκους της ορεινής Δυτικής Αιγιαλείας, κυρίως Αραχωβίτες αλλά κι από άλλα κατολισθήσιμα χωριά. Από την περιοχή κατάγεται και ο γιατρός Θρασύβουλος Κωνσταντίνου αγωνιστής της εθνικής αντίστασης και Δήμαρχος ένα διάστημα της Πάτρας.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS