Eμπλοκή με την υπουργοποίηση του Βαγγέλη Αποστολάκη

Τη σφοδρή ενόχλησή του για την τροπή που πήρε η υπόθεση της υπουργοποίησης Αποστολάκη εκφράζει το Μαξίμου δια του εκπροσώπου του Γιάννη Οικονόμου, στην οποία καταρχάς δηλώνει ότι ο κ. Αποστολάκης, χθες σε επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό, "αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του.  Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά". 

 

Παράλληλα, με την ίδια ανακοίνωση επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλώντας για "κατάπτυστη ανακοίνωση" στην οποία χαρακτηριζόταν "αποστάτης" ο κ. Αποστολάκης, ανακοίνωση που συνδέει ευθέως με την απόφασή του να υπαναχωρήσει και να μην δεχθεί κατόπιν εορτής, την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων. 

 

Στο ίδιο πλαίσιο πάντως, η Κυβέρνηση, χαρακτηρίζει "κατώτερο των περιστάσεων" τον πρώην υπουργό αμύνης προσθέτοντας πως "Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του".

 

Στο μεταξύ, "παγώνει" η σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και οι αρμοδιότητες παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. "Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ο ίδιος ζήτησε να γίνει υπουργός

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις οποιες επικοινώνησε το Capital.gr, στις αρχικές επικοινωνίες που είχαν πραγματοποιηθεί με τον κ. Αποστολάκη η πρόταση ήταν να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο ίδιος ζήτησε να γίνει υπουργός και ο πρωθυπουργός το έκανε δεκτό, αναγνωρίζοντας ότι έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, με σημαντική συνεισφορά και δεν θα ήταν σωστό να γίνει αναπληρωτής υπουργός. 

 

"Ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης είπε στον πρωθυπουργό ότι θα τα δώσει όλα και τον ευχαρίστησε για την τιμή. Μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, επίσης, ο ίδιος δεχόταν τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια. Τι μεσολάβησε; Ότι δεν πήρε το… πράσινο φως του Αλέξη Τσίπρα", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. 

 

Η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου

 

Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά  και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

 

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

 

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν  διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο  κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

 

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

 

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε "αποστάτη" τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για "εξαγορά" του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

 

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι  και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

 

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

 

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

 

https://www.capital.gr/politiki/3578771/to-maximou-karfonei-apostolaki-eixe-apodexthei-to-upourgeio-katoteros-ton-peristaseon

\

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS