Το δημόσιο χρέος της Σερβίας ανέρχεται σε 23,39 δισ. Ευρώ στο τέλος Μαρτίου  – Ελληνο – Σερβικό Εμπορικό, Τουριστικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Β.  Ελλάδος
 
Του Τάσου Δασόπουλου

Μια ακόμη επιβεβαίωση, ότι το ελληνικό χρέος γίνεται ανάρπαστο και μάλιστα από επενδυτές,  έδωσε η χθεσινή έκδοση του πενταετούς ομολόγου, το οποίο έσπασε άλλο ένα ρεκόρ διαμορφώνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία, απόδοση 0,17% και μηδενικό κουπόνι.

Το τελευταίο, σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα χρειαστεί να πληρώνει τοκομερίδια, μέχρι και τη λήξη του τίτλου το 2026. Στα πολύ θετικά της χθεσινής έκδοσης, είναι ότι οι 140 προσφορές που υποβλήθηκαν αντιστοιχούσαν σε 20 δισ. ευρώ. Ένα ποσό μεγαλύτερο κατά 6,7 φορές,  από τα 3 δισ. ευρώ που άντλησε το ελληνικό δημόσιο. Επίσης, το 83% της έκδοσης κατέληξε σε χέρια επενδυτών "υψηλής ποιότητας" δηλαδή,  Τραπεζών (35%), διαχειριστών μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων (43%) και ασφαλιστικών ταμείων (5%) και μόνο το 14% σε επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου (hedge funds).



Η χθεσινή έκδοση, συνέχισε τις επιτυχίες που σημείωσαν η δημοπρασία του 30ετούς ομολόγου στις 17 Μαρτίου με επιτόκιο 1,875% που είχε συγκεντρώσει προσφορές 25 δισ. ευρώ,  έναντι των 2,5 δισ. που άντλησε το ελληνικό δημόσιο αλλά και του 10ετούς στις 27 Ιανουαρίου, που είχε διαμορφώσει επιτόκιο 0,8% συγκεντρώνοντας προσφορές 22 δισ.,  έναντι των 3,5 δισ. που άντλησε από εκείνη την έκδοση το ελληνικό δημόσιο.

Το φαινομενικά παράδοξο  είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν με τα ομόλογα μιας χώρας της Ευρωζώνης, η οποία έχει το υψηλότερο με διαφορά χρέος εντός Ευρωζώνης (205% του ΑΕΠ),  δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και είχε ύφεση 8,2% του ΑΕΠ το 2020,  λόγω κυρίως της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας στον τουρισμό.

Τα πέντε σημεία ελκυστικότητας των ελληνικών ομολόγων
Τόσο οι οίκοι αξιολόγησης όπως πρόσφατα η S&P η οποία αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας,  όσο και οι επενδυτές που αναζητούν ελληνικούς τίτλους τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, "ποντάρουν" σε πέντε στοιχεία για τους ελληνικούς τίτλους,  που ανατρέπουν την αρχική εικόνα.

Συγκεκριμένα:

1. Τα ελληνικά ομόλογα είναι - μάλλον για λίγο ακόμη - τα μόνα που δίνουν τις μεγαλύτερες θετικές αποδόσεις,  ανάμεσα στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Τούτο, σε συνδυασμό και με τον περιορισμό της ρευστότητας των διαθέσιμων τίτλων,  λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP), κάνουν τους ελληνικούς τίτλους ακόμη πιο σπάνιους και επιθυμητούς.

2. Το ελληνικό χρέος, παρότι υψηλότερο από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι πιο "ασφαλές" από αυτό της Ιταλίας,  της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η μέση "ωρίμανση" του ελληνικού χρέους είναι 20 χρόνια και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του από τις πιο χαμηλές παγκοσμίως αναλογικά με το ύψος του (δεν ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ). Επιπλέον, έχει εγγυητές τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που σημαίνει ότι αν έχει πρόβλημα η χρηματοδότησή του χρέους θα σπεύσουν να το "ελαφρύνουν" περαιτέρω. Πρόσφατα,  ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, του μεγαλύτερου δανειστή της Ελλάδας,  κ. Ρόλφ Στράουχ πιστοποίησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

3. Η Ελλάδα έχει ένα υψηλό ποσό διαθεσίμων (πάνω από 30 δισ. ευρώ) μέσω του οποίου, έχει την πολυτέλεια να διαλέξει και τον χρόνο εξόδου της στις αγορές. Αν οι αγορές κινηθούν επιθετικά, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της για παραπάνω από δύο χρόνια χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε εξωτερικό χρέος.

4. Με βάση όλους τους οργανισμούς που παρακολουθούν την οικονομία της (ΕΕ,  ΔΝΤ,  ΟΟΣΑ) η Ελλάδα αναμένεται να καλύψει την ύφεση που είχε το 2020 μέσα στο 2022 αναπτυσσόμενη,  με ρυθμό υψηλότερο από αυτόν της Ευρωζώνης,  διατηρώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά με βάση τα κονδύλια ύψους 30,5 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

5 Τέλος, όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που κατάφερε η Ελλάδα από το 2010 έως και το 2018,  μηδενίζοντας τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και τελικά μειώνοντας σημαντικά και τους παράγοντες κινδύνου για το ελληνικό χρέος και θωρακίζοντας την οικονομία της, με μια σειρά μεταρρυθμίσεων .

https://www.capital.gr/oikonomia/3543646/giati-ginetai-anarpasto-to-elliniko-xreos

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS