Σούπερ μάρκετ: Γιατί γυρνάνε την πλάτη στις προσφορές οι καταναλωτές -  Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Στον ορίζοντα η νέα «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί την παγκόσμια αγορά σίτου

G7: Η επισιτιστική κρίση απειλεί την ανθρωπότητα – Σταθερές οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία

Πληθωρισμός στο 10,2% τον Απρίλιο – Ρεκόρ 28 ετών

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα τρόφιμαΗ αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα πλήττει με τα εισοδήματα των νοικοκυριών, βάζοντας «φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου ο δείκτης τιμών στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» εκτινάχθηκε σε ετήσια βάση τον Απρίλιο πάνω από το μέσο πληθωρισμό στο 10,9% ,την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%.

Ακόμα και σε μηναία βάση καταγράφεται ένταση των ανατιμήσεων στη συγκεκριμένη ομάδα καθώς τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο ο δείκτης τιμών σημείωσε αύξηση 2,5% έναντι πτώσης 0,1% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ για τη μεταβολή των τιμών προκύπτει ότι η αύξηση κατά 10,9% των τιμών στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά προήλθε από τις ανατιμήσεις σε ευρύ φάσμα τροφίμων όπως:

ψωμί και δημητριακά με 10%
κρέατα με 14,1%
ψάρια με 3,2%
γαλακτοκομικά και αυγά με 11,7%
έλαια και λίπη με 22%
νωπά φρούτα με 8,6%
λαχανικά με 13,8%
ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά με 3,4%
λοιπά τρόφιμα με 5,6%
καφέ-κακάο-τσάι με 7,1%
μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων με 3,8%.

Συνεπώς, ενέργεια και τρόφιμα συνθέτουν ένα παροδικό, εξωγενή ή εποχικό πληθωρισμό ύψους 8,8% αλλά αυτός συνδέεται με έκτακτα γεγονότα (όπως είναι ο πόλεμος, ή πχ μία προσωρινή αναταραχή ή έλλειψη, μία κακοκαιρία που πλήττει την παραγωγή κλπ) και δεν φαίνεται να έχει εγκατασταθεί μόνιμα -ακόμα τουλάχιστον- στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν τις δυσκολίες των νοικοκυριών  λόγω των αυξήσεων (πχ 10,2% σε ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές κλπ, 22% στα έλαια γενικά, 15% σε γάλα και αυγά) και για αυτό εξετάζονται νέα μέτρα διευκόλυνσης αγοράς τροφίμων για ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/akrivia-afta-ta-trofima-simionoun-diarkis-anatimisis-vid/

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS