Ο Βασίλης Σταύρου μιλά στο Fortune για το παρόν και το μέλλον της ΑΒ  Βασιλόπουλος | Fortunegreece.com

Σήμερα όλα δείχνουν ότι ζούμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον της ανθρωπότητας, για το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, για θέματα συνεργασίας, για την κλιματική αλλαγή, για τη διαφορετικότητα

του Βασίλη Σταύρου*

Το 2020 ήταν ένα συμπυκνωμένο μάθημα κρίσεων και λύσεων. Μια εμπειρία πολύτιμη, που από ένα σημείο και έπειτα έγινε μια νέα κανονικότητα. Με ένα νέο business as (not) usual. Με νέα στοιχεία ηγεσίας.

Ποιος είναι ο δικός μας ρόλος; Απέναντι σε μια κρίση υγειονομική. Μια κρίση επιχειρησιακή. Μια κρίση κοινωνική. Να σταθούμε απέναντι στους ανθρώπους μας και τους πελάτες μας, με ευθύνη, για να νιώθουν όλοι ασφαλείς και να μην τους λείψει τίποτα. Και να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές -σε επίπεδο λειτουργικό και επενδυτικό- για να το επιτύχουμε. Να δημιουργούμε τις συνθήκες για την αναζήτηση νέων λύσεων σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών, σε επίπεδο εξυπηρέτησης. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος των επιχειρήσεων και των ηγετών είναι να «βάζουν πλάτη», να παρατηρούν, να προσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε όλες τις αλλαγές που επήλθαν μέσα από την κρίση της πανδημίας.

Η ηγεσία άλλαξε

Και η πραγματικότητα είναι πως αλλαγές δεν επήλθαν μόνο στην καταναλωτική συμπεριφορά. Άλλαξε και η ηγεσία. Είναι, πλέον, βαθιά αξιακή. Ανθρώπινη και ανθρωποκεντρική. Εστιάζει στην δοκιμή νέων λύσεων, χωρίς απαραίτητα να έχει όλα τα δεδομένα, με ανοιχτό μυαλό και την «περιέργεια του καινοτόμου». Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να διευρύνει διαρκώς το κοινωνικο-οικονομικό της αποτύπωμα προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια, η ηγεσία σήμερα προχωρά τα πράγμα- τα μπροστά, με τον Άνθρωπο, σταθερά, στο επίκεντρο.

Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν μεγάλες αποφάσεις

Σήμερα, όλα δείχνουν ότι ζούμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον τη ανθρωπότητας, για το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, για θέματα συνεργασίας, για την κλιματική αλλαγή, για τη διαφορετικότητα, για πολλά ακόμη...

Είναι η ώρα των αποφάσεων, στην κλίμακα που αναλογεί στον κάθε έναν από εμάς. Σήμερα είναι σαφές ότι θεμελιώδη στοιχεία της αποτελεσματικής ηγεσίας και ενός εταιρικού σκοπού- είναι η ευελιξία, η ενσυναίσθηση και η συνεργατικότητα.

Οι μήνες που πέρασαν μας δίδαξαν πολλά και ειδικότερα πώς να προσαρμοζόμαστε στις νέες προκλήσεις. Είναι σημαντικό να κρατάμε πάντα τους πελάτες στο επίκεντρο των αποφάσεων μας. Να τους ακούμε. Και να είμαστε εκεί, ανταποκρινόμενοι σε αυτά που χρειάζονται, τη στιγμή που τα επιλέγουν, από όπου και αν βρίσκονται. Γνωρίζουμε ότι και η κοινωνία απαιτεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις να πρωτοπορούν και να είναι αρωγοί στις νέες κοινωνικές ανάγκες που -επιτακτικά- αναδύονται. Απαιτεί, όμως, και να συμβάλλουν στην ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα μέσα από την επανεκκίνηση της αγοράς. Με προτεραιότητα την ασφάλεια. Με επενδύσεις. Και με καινοτομία.

Αυτός είναι ο δικός μας ο ρόλος. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αυτή είναι η συνταγή επιτυχίας στην νέα κανονικότητα, για την επόμενη μέρα.

 

*Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS