Τόμσεν: Η Ελλάδα θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία| newmoney

Κατά τον πρώην διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, το μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ότι λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για την οικονομία χωρίς να υπάρχει πολιτική ένωση της ΕΕ.

 

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ήταν όντως αποκαλυπτική η συνέντευξη που ο πρώην εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ΠολΤόμσεν έδωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στην συνάδελφο Μαρία Βασιλείου. Το «ζουμί» της συνέντευξης δεν είναι όμως αν το 2010 το ελληνικό χρέος έπρεπε να αναδιαρθρωθεί ή όχι. Το πολύ σοβαρό θέμα που προκύπτει από τη συνέντευξη είναι ότι τη δεκαετία 2010-2020 στην Ελλάδα των μνημονίων δεν έγινε σχεδόν καμμία απολύτως μεταρρύθμιση ώστε να πεισθούν οι αγορές και οι εταίροι μας ότι η χώρα αυτή θέλει επιτέλους να πάψει να ζη και να επιβιώνει υπό όρους διεθνούς εποπτείας.και επαιτειας.

Και στο σημείο αυτό ο κ. ΠολΤόμσεν είναι δραματικά ξεκάθαρος. Η Ελλάδα, υποστηριζει,αν δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές πολύπλευρες μεταρρυθμίσεις θα βρίσκεται συνεχώς χρεωμένη και με δεδομένη τη δημογραφική της κάμψη, σε κάποια φάση ίσως παύσει και να υπάρχει ως εθνική οντότητα. 

Μια άλλη σοβαρή παρατήρηση του κ. Π.Τόμσεν είναι το παράδοξο της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης χωρίς οικονομική και πολιτική ένωση. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί αν διαιωνίζεται, τονίζει ο Δανός τεχνοκράτης-οικονομολόγος, χωρίς αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και με την παρατήρηση αυτή ο ΠολΤόμσεν δίνει έμφαση στην διαδικασία της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, η οποία ως φαίνεται θα αποτελεί εφεξής και προαπαιτούμενο για την πρόσβαση των χωρών-μελών της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Δανός οικονομολόγος υπαινίσσεται ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, η ευρωζώνη θα γνωρίσει νέα προβλήματα χρηματοδότησης της, τα οποία θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα όσο κυλά ο χρόνος. Θα εντεινονται ετσι και οι αντιπαραθεσεις μεταξυ βορειων και νοτιων Ευρωπαιων με οτι αυτο συνεπαγεται για την ευσταθεια της ΕΕ και το μελλον της στον ολο και πιο ανταγωνιστικο κοσμο μας.

 

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS