Η Κίνα αντικαθιστά με γουάν το δολάριο στις παγκόσμιες συναλλαγές ...
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο υπό εκκόλαψη νέος ψυχρός πόλεμος θα έχει και σημαντική νομισματική διάσταση.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέει «πρώτα η Αμερική», τι εννοεί ακριβώς; Δεν υπάρχουν και πολλοί τομείς στους οποίους η Αμερική να μην κατέχει τα πρωτεία. Άρα ποιο είναι το πρόβλημά του, πέρα από το ότι οι ΗΠΑ δεν είναι, εδώ και πολλά χρόνια , η πρώτη εμπορική δύναμη στον κόσμο. Μικρό το κακό όμως διότι η Αμερική διατηρεί με το δολλάριο την παγκόσμια νομισματική κυριαρχία.Και το πραγματικό της πρόβλημα είναι ότι με τα καμώματα του προέδρου της, την υπεροχή αυτή θα μπορούσε να την χάσει, δίνοντας την ευκαιρία στο κινεζικό νόμισμα, το ρενμίνμπι (RMB) να διεκδικήσει πρωτεία για τα οποία όμως ισως δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο.

Και το ενδεχόμενο αυτό είναι μια σοβαρή διάσταση του νέου ψυχρού πολέμου, που επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι τόσο γιατί φλέγεται για την ήδη ισχυρή Αμερική, όσο για την επανεκλογή του. Και στο επίπεδο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα λόγια και οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέουν για την πορεία του δολλαρίου. Όπως προκύπτει από την χρηματοοικονομική κρίση του 2009 και την τελευταία πανδημία, οι διεθνείς επενδυτές, για να αποφύγουν ολικές καταστροφές ζητούν αμέσως καταφύγιο στο αμερικανικό δολλάριο. Ωστόσο, η κατάσταση του αμερικανικού νομίσματος, όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ την περίοδο 2006 έως 2009, κ. Χένρυ Πώλσον, θα ελεγχθεί από την ικανότητα της Ουάσιγκτον να αντέξει την καταιγίδα COVID-19 και να αναδυθεί με οικονομικές πολιτικές που επιτρέπουν στη χώρα, με την πάροδο του χρόνου, να διαχειρίζεται το εθνικό της χρέος και να περιορίζει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμά της. Το ύψος του δολαρίου έχει σημασία. Ο ρόλος του δολαρίου ως το πρωταρχικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώνουν χαμηλότερα ποσοστά για τα περιουσιακά στοιχεία του δολλαρίου από ό,τι διαφορετικά. Εξίσου σημαντικό, το αποκαλούμενο και «πράσινο νόμισμα»,επιτρέπει στη χώρα να αντιμετωπίζει μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα, μειώνει τον κίνδυνο συναλλαγματικής ισοτιμίας και καθιστά τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές πιο ρευστές. Τέλος, ευνοεί τις αμερικανικές τράπεζες λόγω της αυξημένης πρόσβασής στην χρηματοδότηση το δολλαρίου».

Όμως, πάντα κατά τον κ. Πώλσον, πρόεδρο σήμερα του ομώνυμου Ινστιτούτου, το ότι το δολλάριο κατέχει αυτή την ισχυρή θέση για πολύ καιρό είναι μια ιστορική ανωμαλία, ιδιαίτερα τώρα που ανερχόμενη συνολικά παγκόσμια οικονομική δύναμη είναι η Κίνα. Επισημαίνεται έτσι, δικαιολογημένα κατά την άποψή μας, ότι το κινεζικό ρενμινμπί (RMB), έχει μακράν το μεγαλύτερο δυναμικό να αναλάβει έναν ρόλο που αντιστοιχεί σε αυτόν του δολλαρίου. Με δεδομένη εξάλλου και την αδυναμία του ευρώ.

Το οικονομικό μέγεθος της Κίνας, οι προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη, η ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία και οι επιταχυνόμενες προσπάθειες διεθνοποίησης του RMB ευνοούν όλους τους διευρυμένους ρόλους για το κινεζικό νόμισμα. Αλλά από μόνες τους, αυτές οι συνθήκες είναι ανεπαρκείς. Και οι επιτυχίες της Κίνας στον τομέα της fintech -συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ανάπτυξης συστημάτων πληρωμών μέσω κινητού και του πρόσφατου πιλοτικού έργου από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για τη δοκιμή ενός ψηφιακού RMB - δεν θα αλλάξουν την κατάσταση. Ένα ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από την κεντρική τράπεζα δεν μεταβάλλει την θεμελιώδη φύση του RMB.

Πλην όμως ανοίγει προοπτικές που κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει. Το ερώτημα υπό αυτές τις συνθήκες, στις οποίες αργά αλλά σταθερά θα έλθει να προστεθεί και το βάρος του ευρώ, είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις αμερικανικές επιλογές. Και αυτές οι τελευταίες,σήμερα, δημιουργούν προβληματισμούς. Παρά το ότι, η Κίνα δεν είναι προετοιμασμένη να μπει για καλά στον διεθνή νομισματικό ανταγωνισμό.

Το γεγονός αυτό, επισημαίνουν χρηματοοικονομικοί αναλυτές, δεν απαλλάσσει τις Η.Π.Α. από την υποχρέωση να διατηρήσουν μια οικονομία που να  εμπνέει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Μόνο στην περίπτωση αυτή θα προστατεύεται το δολλάριο.

Συνεπώς, τονίζει στο περιοδικό Foreign Affairs, ο Χ. Πώλσον, όσον αφορά την υπεροχή του δολαρίου, ο κύριος κίνδυνος δεν προέρχεται από την Κίνα αλλά από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κατάσταση του δολαρίου αποτελεί εγγύηση κατα κάποιον τρόπο, για τη θεμελιώδη ευρωστία του αμερικανικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Για να διαφυλάξει τη θέση του δολαρίου, η οικονομία των Η.Π.Α. πρέπει να παραμείνει πρότυπο επιτυχίας και μίμησης ενδεχομένως. Αυτό, με την σειρά του, απαιτεί ένα πολιτικό σύστημα ικανό να εφαρμόζει πολιτικές που θα επιτρέψουν σε περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τόσους υλικούς πόρους,ώστε να ευημερούν.Απαιτεί επίσης ένα πολιτικό σύστημα ικανό να διατηρήσει την δημοσιονομική υγεία της χώρας. Η ιστορία δεν γνωρίζει καμία χώρα που να παρέμεινε στην κορυφή, χωρίς δημοσιονομική σύνεση μακροπρόθεσμα. Το πολιτικό σύστημα των Η.Π.Α. πρέπει να ανταποκρίνεται στις σημερινές οικονομικές προκλήσεις.

Οι επιλογές οικονομικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό έχουν επίσης μεγάλη σημασία, διότι επηρεάζουν την αξιοπιστία των Η.Π.Α. και, σε μεγάλο βαθμό, καθορίζουν την ικανότητά τους να διαμορφώνουν παγκόσμια αποτελέσματα. Για να διατηρήσουν αυτήν την ηγεσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποστηρίξουν μια πρωτοβουλία για την προσαρμογή και την διάδοση των παγκόσμιων όρων και κανόνων που διέπουν το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό στην τεχνολογία, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικότητες του 21ου αιώνα.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να προσέχει το ότι οι μονομερείς κυρώσεις - που καθίστανται δυνατές λόγω της υπεροχής του δολαρίου - δεν είναι δωρεάν. Η αποδυνάμωση του δολαρίου με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενεργοποιήσει τόσο τους συμμάχους των Η.Π.Α. όσο και τους εχθρούς για να αναπτύξουν εναλλακτικά αποθεματικά νομίσματα - και ίσως ακόμη και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να το πράξουν. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο,θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει και   να προωθήσει περαιτέρω το ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές.Το υπόλοιπο του 21ου αιώνα, θα είναι πολύ πιό σύνθετο απ’οσο μπορούσε κανείς να φανταστεί στην αρχή του.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS