Tου Δημήτρη Στεργίου
 
" ...είναι πολύ δύσκολο στη Γαλλία να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Στη Γαλλία κάνουμε επαναστάσεις, όχι μεταρρυθμίσεις". Ήταν η θέση του αυτοκράτορα της Γαλλίας, Λουδοβίκου-Ναπολέοντα Βοναπάρτη (ή διαφορετικά Ναπολέοντα ΙΙΙ, του ανεψιού και αποτυχημένου μιμητή του Ναπολέοντα Ι) στην σημαντικότατη για την καθιέρωση του ελεύθερου εμπορίου κατά τον 19ο αιώνα βρετανική μεταρρύθμιση της κατάργησης των δασμών με τον Νόμο των Σιτηρών.Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ελλάδα ο διακεκριμένος κοινωνιολόγος Salvatore Babones ανέφερε  ότι "είμαστε όλοι Αμερικάνοι!". Με την φράση του αυτή ήθελε να τονίσει ότι ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί ανελλιπώς όχι μόνο τις ενέργειες εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αλλά θέλει να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια και τις εσωτερικές διεργασίες της αμερικανικής πολιτικής. Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία ακόμα Γαλλική Επανάσταση. Οταν γράφονται αυτές οι γραμμές (23 Μαρ. 17) η Marion Anne Perrine Le Pen, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (Front National)  στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των εκλογών βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron,  ηγέτη του κινήματος – δεν είναι καν επίσημο κόμμα - En Marche! (Εμπρός!) ο οποίος έχει πολύ καλές πιθανότης να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας (και αυτό αποτελεί πρωτιά). Ο Francois Fillion, ο συμπαθής/μετριοπαθής και κλασική φιγούρα της κεντρικής γαλλικής σκηνής, πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης Sarkozy, έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του μετά την έναρξη δικαστικών ερευνών εις βάρος του μεταξύ άλλων για καταχρηστικές αμοιβές προς όφελος της οικογένειας του αλλά και για είσπραξη αμοιβής για lobbying προς όφελος του Poutin. Όταν το Νοέμβριο του 2016, πήρε το χρίσμα του κόμματος "Les Républicains”, θεωρήσαμε σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι ο επόμενος Γάλλος Πρόεδρος. Μάλλον θα διαψευσθούμε.

Η εκλογή του Donald John Trump απετέλεσε την πρώτη επανάσταση. Μετά από 2 τετραετίες διακυβέρνησης των Δημοκρατικών οι Ρεπουμπλικάνοι επέστρεψαν με έναν Πρόεδρο ο οποίος διχάζει ακόμα και το ίδιο το κόμμα. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Νέας Υόρκης, όπου σύμφωνα με την Washington Post  τον έστειλε ο πατέρας του για να "ισιώσει", ο Donald γράφει στο βιβλίο του the The Art of the Deal: " Μου αρέσει να ταρακουνώ τα πράγματα και μου αρέσει να δοκιμάζω τους ανθρώπους". Ένας από τους 17 αρχικά υποψηφίους για το χρίσμα του κόμματος, κατάφερε να εκλεχθεί ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην αρχή της κούρσας για το χρίσμα όλοι λέγαμε ότι το άστρο θα σβήσει γρήγορα. Διαψευσθήκαμε. Στην αρχή της κούρσας για την προεδρία οι ίδιοι λέγαμε ότι θα τερματίσει δεύτερος. Διαψευσθήκαμε. Μετά την εκλογή λέγαμε ότι ο πρόεδρος Trump θα κάνει την (ελληνική συνεισφορά στην σύγχρονη πολιτική οικονομία) "κολοτούμπα". Διαψευσθήκαμε.

Η υποψηφιότητα και η δυναμική της Marine είναι ήδη η δεύτερη επανάσταση. Κόρη του λεγεωνάριου Jean-Marie Le Pen, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα 5 φορές για την προεδρία, βαφτίστηκε καθολική και μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον σε άνετη και ευκατάστατη περιοχή της Γαλλικής πρωτεύουσας. Από το 2011 οπότε και διαδέχτηκε τον πατέρα της στην ηγεσία του κόμματος, κατάφερε να μετριάσει την εξτρεμιστική αύρα του Εθνικού Μετώπου, αφαιρώντας από τη ρητορική του Jean-Marie αυτά που τον έκαναν μισητό στο μεγαλύτερο κομμάτι της γαλλικής κοινωνίας (άρνηση του ολοκαυτώματος, δεδηλωμένος ρατσισμός), κινούμενη όμως γενικά στο ίδιο μήκος κύματος και εκμεταλλευόμενη το ρεύμα της από-παγκοσμιοποίησης. Όταν το 2002, για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας (την οποία  εγκαθιδρύθηκε από  τον De Gaulle το 1962) ο πατέρας πέρασε στο δεύτερο γύρο, στον πρώτο γύρο έφερε ποσοστό 17%, δεύτερος μετά τον Jacque Chirac.  Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η Marine στο πρώτο γύρο θα έρθει πρώτη με 26%.

Ο Emmanuel αποτελεί την τρίτη και ίσως τη σημαντικότερη επανάσταση. Στα 39 του χρόνια (πρωτοφανές για τον κυρίαρχο υποψήφιο) αυτή τη στιγμή (τέλος Μαρτίου) φαίνεται να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Απόφοιτος των υψηλού επιπέδου σχολών Université Paris Ouest Nanterre και ΕΝΑ, πρώην τραπεζίτης επενδύσεων στην τράπεζα Rothschild & Cie Banque (ναι! του ομώνυμου ομίλου) και πρώην υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακών Θεμάτων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Holland ήταν και παραμένει ένα από τα golden boys  του La Défence (το αντίστοιχο του City του Παρισιού). Εκτός πολιτικού συστήματος, τελείως άγνωστος στο ευρύ κοινό, εκτοξεύτηκε στην πολιτική σκηνή αφού μόλις το 2006 έγινε μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον λατρεύουν. Είναι ακριβώς στον αντίποδα της Marine, προτείνοντος ως λύση όχι τον προστατευτισμό και την εθνική οικονομική περιχαράκωση, αλλά περισσότερη δόση παγκοσμιοποίησης αλλά και δηλώνοντας "φιλελεύθερος με την σκανδιναβική έννοια". Η πορεία του ενσαρκώνει ένα Νέο Γαλλικό Όνειρο.

Ιστορικά (όχι όμως και ιδεολογικά) ο πόλεμος της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας (1775-1783)  και η Γαλλική Επανάσταση (1789-1815) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η πρώτη διαμόρφωσε την ήπειρο της Αμερικής και η δεύτερη της Ευρώπης. Και οι δύο μαζί γέννησαν τον κόσμο των 2 τελευταίων αιώνων. Ο Donald διαδέχτηκε τον πιό δημοφιλή (στο εξωτερικό αλλά ίσως όχι στο εσωτερικό) πρόεδρο μετά την J.F.K , ενώ ο/η επόμενος Γάλλος Πρόεδρος θα διαδεχτεί τον λιγότερο δημοφιλή. H  Marine είναι "καθαρά" πολιτικός. Ο Donald  είναι "καθαρά" businessman. Ο Emmanuel είναι "καθαρά" οικονομολόγος. Και οι τρεις ποτέ δεν το έκρυψαν ούτε προσπάθησαν να το κρύψουν, αντίθετα το προτάσσουν.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η πρώτη Γαλλική Επανάσταση (ακολούθησαν και άλλες) δημιούργησε τον Ροβεσπιέρο και την περίοδο του Τρόμου και λίγο αργότερα με τον Ναπολέοντα Ι άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης. Σήμερα σε καμία περίπτωση δεν θα στηθούν γκιλοτίνες, ούτε θα προελάσουν Γαλλικές Μεγάλες Στρατιές στις ευρωπαϊκές πεδιάδες. Όμως το μεγάλο θέμα με τις επαναστάσεις είναι ότι αρχίζουν αλλά πολύ δύσκολα τελειώνουν, εάν τελειώσουν.

*Ο κ. Δημήτρης Στεργίου είναι Γεωοικονομικός Αναλυτής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Capitali.gr

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS