Γράφει ο Λάμπρος Γ. Ροϊλός :Συντ δικηγόρος  παρ’ Αρείω Πάγω-συγγραφέας-ερευνητής

Τα κινητά αποτελούν πια προέκταση του χεριού και του σώματός μας. Προέκταση του μυαλού μας και ουσιώδες μέρος της καθημερινότητάς μας.

Όταν ένα όργανο/μέλος του σώματός μας βλάπτει το υπόλοιπο σώμα, δεν θα το υποβάλουμε σε εξέταση; Δεν θα υποβληθούμε στην συνιστώμενη από το γιατρό θεραπεία;

Στον πλανήτη υπολογίζεται ότι σε πληθυσμό 7,694 δις, υπάρχουν από 4,7 δις έως 8,981 δις (ανάλογα με την πηγή πληροφόρησης) συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας.



Στην Ελλάδα έχουν κινητά το 83% σε ηλικίες 35-49 και το 95% σε 18-34. Μόνο το 2018 πουλήθηκαν στην Ελλάδα 2,6 εκατομμύρια κινητά!

Σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας 57 % των Ελλήνων ανησυχούν για την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια των κινητών.

Είναι δεδομένο ότι τα κινητά μας εκπέμπουν επιβλαβή ραδιοσυχνότητα (RF).

Είναι από αυτά που είτε τα ξέρουμε, είτε τα υποψιαζόμαστε, αλλά δεν θέλουμε να τα σκεπτόμαστε. Είναι από εκείνα που μπαίνουν κάτω από το χαλί για να μην τα βλέπουμε και για να τα ξεχνάμε.

Προειδοποίηση για τους τύπους:

Και όμως τα ίδια τα κινητά μας, μας προειδοποιούν γι' αυτό: Ανοίξετε τις «εφαρμογές», πηγαίνετε στις «ρυθμίσεις» και συνεχίστε: «Σχετικά με το τηλέφωνο»-«νομικές πληροφορίες». Συνεχίζετε: «Σημαντικές πληροφορίες». Και φτάνετε στις «πληροφορίες για την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες (RF) και Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης (SAR)». Εκεί συνεχίζει με ένα κατεβατό πληροφοριών και παραπομπή σε ιστοσελίδες που και επιστήμονας ειδικός να είσαι, δεν θα βγάλεις άκρη. Στη συνέχεια στην επιλογή «SAR» σας δίνει ένα πίνακα με τιμές έκθεσης σε RF ανά κιλό βάρους, σε συνάρτηση με την απόσταση που έχετε το κινητό κλπ.

Έτσι με τον λαβύρινθο αυτό των ακαταλαβίστικων πληροφοριών θεωρείσαι πλήρως ενημερωμένος και οι παραγωγοί απαλλαγμένοι από κάθε ευθύνη.

Για να πάμε όμως στην ουσία:

Το RF των κινητών είναι στην ίδια κατηγορία με την ακτινοβολία των φούρνων μικροκυμάτων. Διαφέρουν στον «σφυγμό» (pulse) που είναι κυμαινόμενος στα κινητά (και έτσι πιο επικίνδυνος) και στην ένταση. Την μεγαλύτερη ακτινοβολία τρώμε όταν απαντάμε σε μια κλήση και σε κλειστούς χώρους όπου δεν έχει καλή λήψη του σήματος.

Οι αποδείξεις για τους κινδύνους όσον αφορά την υγεία του ανθρώπου από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών, μέρα με την μέρα αυξάνονταν. Συμπτώματα όπως , κούραση, πονοκέφαλοι, αίσθηση καψίματος στο δέρμα ήταν τα πιο κοινά σε ανθρώπους που έκαναν τηλεφωνήματα μεγάλης διάρκειας. Υπάρχουν τώρα περισσότερες αποδείξεις επιδράσεων, που κυμαίνονται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης , μέχρι όγκους στον εγκέφαλο αλλά και άλλους καρκίνους.

Οι πρώτες σοβαρές ανεξάρτητες μελέτες:

Τον Ιούνιο του 1998 το «LANCET» ανέφερε ότι η ακτινοβολία (που προέρχεται από τα κινητά ) δημιουργεί αύξηση της πίεσης. Ο DR Braune και οι συνεργάτες του στο Freiburg της Γερμανίας, τοποθέτησαν κινητά στην δεξιά μεριά του κεφαλιού 10 εθελοντών . Τα κινητά άναβαν και έσβηναν με τηλεχειρισμό (από ένα remote control) χωρίς να το ξέρουν οι εθελοντές. Η πίεση του αίματος τους ανέβαινε κάθε φορά μεταξύ 5 έως 10  mm Hg, προφανώς από επίδραση στις αρτηρίες τους. Αυτή η έστω και μικρή διαφορά της πίεσης μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό η καρδιακό επεισόδιο, σε άτομα υψηλού κινδυνου, άτομα δηλαδή που ήδη έχουν υψηλή πίεση η κάποιο κυκλοφορικό πρόβλημα .

Ο βιολόγος Roger Coghill. πήρε λευκά αιμοσφαίρια και λεμφοκύτταρα από έναν δότη και τα εξέθεσε σε διαφορετικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία . Βρέθηκε μόνο το 1/3 των κυττάρων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία κινητών μετά από 3 ώρες να είναι σε θέση να λειτουργήσουν . Ο ερευνητής αυτός ισχυρίζεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ελέγχεται από ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που εκπέμπει ο ανθρώπινος οργανισμός . Η ακτινοβολία των κινητών που εκπέμπει σε κοντινό  παρόμοιο μήκος κύματος, διαταράσσει αυτό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος μας, το οποίο έχει σχέση με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόκληση ασθενειών και καρκίνων. από την ακτινοβολία που εκλύεται από τα κινητά.
 
Σύμφωνα με μια μελέτη Του Βασιλικού νοσοκομείου Bristol της Βρετανίας , η ακτινοβολία των κινητών μπορεί να διαταράξει τις απλές πνευματικές λειτουργίες για σύντομο χρονικό διάστημα. Να επηρεάσει την μνήμη την συγκέντρωση και την ικανότητα αίσθησης του χώρου του ανθρώπου.

Βέβαια οι πειραματικές μελέτες για την πρόκληση καρκίνου από κινητά έχουν γίνει κυρίως πάνω σε μικρά πειραματόζωα, όπως ποντίκια κ.λ.π. Ο οργανισμός του ανθρώπου εικάζεται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει  καλύτερα στην επίδραση αυτής της ακτινοβολίας, αυτό όμως μήπως είναι μόνο ευχολόγιο και όχι κάτι απόλυτα τεκμηριωμένο;

Πολλαπλάσια η χρήση τώρα:

Ασφαλώς οι τελευταίες τεχνολογίες κινητών έχουν βελτιωθεί σημαντικά όσον αφορά την εκπομπή της (RF) ακτινοβολίας, αλλά ταυτόχρονα λόγω οικονομικών πολιτικών των εταιριών έχει πολλαπλασιαστεί ο χρόνος χρήσης τους με τα ειδικά πακέτα προσφορών. Επίσης έχει μπει και η διαδικτυακή περιήγηση μέσω των smartphones που δεν υπήρχε τη δεκαετία του 90 και πριν λίγα χρόνια.

Στο μέλλον όλες οι πληρωμές θα γίνονται μέσω των smartphones.

Τέλος άλλες μελέτες που έγιναν με έκθεση εγκύων ποντικιών σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, υποστηρίζουν ότι η μεγάλη έκθεση μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση του εμβρύου και γενετικά προβλήματα.

Η σύγχρονη «σημαιοφόρος» για την επιβλαβή επίδραση των κινητών Dr Devra Davis (Αμερικανίδα καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Hebrew University Hadassah), επισημαίνει ότι ιδίως σε προχωρημένη εγκυμοσύνη το κρανίο του εμβρύου είναι στην επιφάνεια της κοιλιάς και πιο ευάλωτo σε RF ακτινοβολία. Επίσης ότι τα ποντίκια που σαν έμβρυα είχαν εκτεθεί σε RF, σαν ενήλικα παρουσίασαν μειωμένη μνήμη, υπερκινητικότητα, αλλά λιγότερο άγχος και φόβο! Επίσης κατά την  D.D. περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαπιστώθηκαν σε γυναίκες που τοποθετούσαν το κινητό τους για ευκολία χρήσης στον στηθόδεσμο τους. Επίσης σε άνδρες που τοποθετούσαν το κινητό τους στην τσέπη του παντελονιού τους, διαπιστώθηκε αποδυνάμωση των σπερματοζωαρίων τους και μείωση της τεστοστερόνης. Περαιτέρω διαπιστώθηκε από την ίδια, ότι στατιστικά, άτομα εκτεθειμένα σε RF είχαν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Το SAR δηλαδή ο ρυθμός που απορροφά ένας οργανισμός το RF εξαρτάται από τον όγκο του και την ιδιοσύσταση του ατόμου. Έτσι π.χ. τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα. Είναι κάτι αντίστοιχο με την ηλιακή ακτινοβολία που επηρεάζει περισσότερο τους ανοικτόχρωμους ανθρώπους.

Τέλος είναι προφανής ο κίνδυνος της χρήσης κινητών κατά την οδήγηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το 2011 συνέστησε να γίνουν περαιτέρω έρευνες (που δεν έγιναν) και να ληφθούν μέτρα για μείωση της έκθεσης σε RF.

Επ’ αυτού να αναφέρω ότι γράφτηκαν και αρκετές επιστημονικές μελέτες που χρηματοδότησαν κυρίως εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες παρόλο ότι παραδέχονται ορισμένες επιδράσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο, εν τούτοις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το θέμα πρέπει  να μελετηθεί περισσότερο και να γίνουν περισσότερα  εργαστηριακά πειράματα πριν καταλήξει κανείς σε ένα βέβαιο συμπέρασμα.

Η Devra Davis όμως ισχυρίζεται ότι οι μελέτες αυτές έθεταν σαν βάση/μοντέλo χρήση κινητού με ένα μόνο τηλεφώνημα την εβδομάδα επί έξι μήνες!!

Προληπτικά μέτρα:

-Μιλάτε σε ανοικτή ακρόαση ή με ακουστικά. Ποτέ το κινητό στο αυτί!

-Μειώστε την χρήση.

-Μην μεταφέρεται το κινητό πάνω στο σώμα σας (π.χ. τσέπη).

-Βάζετε το σε κατάσταση «πτήσης» όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

-Όχι χρήση σε αυτοκίνητο, τρένο ή ανελκυστήρες.

-Να είναι έξω από το δωμάτιο όταν κοιμάστε.

Οικονομικά συμφέροντα:

Είναι προφανείς βέβαια οι λόγοι που θα είχαν οι εταιρείες αυτές να θελήσουν να πείσουν το κοινό ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων δεν είναι επιβλαβής στον άνθρωπο, αφού τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτό το θέμα είναι τεράστια.

Πρόσφατο άρθρο των N.Y.Times επικεντρώνεται στο πρόβλημα υγείας που προκαλούν τα κινητά από το στρές που αυξάνει τα επίπεδα κορτίζόλης και εξ αυτού συντελεί σε υπέρταση, παχυσαρκία, σάκχαρο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Ούτε λέξη όμως για την ακτινοβολία RF (λέξη ταμπού).

Το εγγενές πρόβλημα είναι ότι απαιτείται έκθεση σε RF για 10 ή και πολύ περισσότερα χρόνια πριν να φανούν οι σοβαρές επιπτώσεις. Όπως π.χ. πήρε 40 χρόνια μετά τη βόμβα στη Χιροσίμα, για να εμφανιστεί επιδημία καρκίνων στον εγκέφαλο.

Επίλογος:

Οι πολέμιοι των κινητών λένε ότι τότε θα είναι ίσως αργά , λόγω και της διάδοσης που ήδη έχει γίνει με τα κινητά. Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε με το θέμα του καπνίσματος στις αρχές του 20ου αιώνα , όταν δεν ήταν γνωστές οι επικίνδυνες συνέπειες του στον ανθρώπινο οργανισμό. Αλλά όταν διαπιστώθηκαν αυτές, τα οικονομικά συμφέροντα που είχαν δημιουργηθεί ήταν δύσκολο να καταπολεμηθούν. Είναι γνωστό ότι σήμερα η διαφήμιση του τσιγάρου είναι απαγορευμένη από τα ΜΜΕ, η διαφήμιση των κινητών όμως;

Σήμερα ένα ποσοστό μόνο καπνίζει, ενώ κινητά έχουν όλοι.

Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν ισχύει η προσπάθεια και επιστημονικής ακόμα αμφισβήτησης των σήμερα;

Οι άνθρωποι αν και θεωρούμενοι τα μόνα έλλογα όντα, συμπεριφέρονται σαν την πεταλούδα που την μαγνητίζει η φλόγα ενός αναμμένου κεριού, τόσο, που την σπρώχνει στη φωτιά να καεί. Μαγνητισμένοι οι άνθρωποι από την φλόγα του κέρδους και των smart παιχνιδιών αφήνονται να καούν στην πυρά του πάθους των.

Η εμπορία και η χρήση καπνού. Η λαθρεμπορία και η χρήση ναρκωτικών. Η -παρά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής- εμμονή στην παραγωγή, εμπορία και χρήση υδρογονανθράκων, αντί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όλα γίνονται χάριν του κέρδους και της συλλογής πλούτου, νόμιμα ή παράνομα.

Κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τους εθισμούς ανθρώπων, πλουτίζουν ή απλώς επιχειρούν. Άλλοι στην εξουσία διαπλέκονται με αυτούς για το χρήμα, την διατήρηση ή απόκτηση της εξουσίας. Ενώ άλλοι διοικούντες απλώς και μόνον, λόγω των κοινωνικώς παραδεκτών οικονομικών κανόνων,- σαν Πόντιοι Πιλάτοι-, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Για να παραφράσω τον Αλβέρτο Αϊνστάϊν:

Οι πιο επικίνδυνοι για την ανθρωπότητα, δεν είναι αυτοί που την βλάπτουν, αλλά αυτοί που ενώ έχουν τα μέσα να τους σταματήσουν, αδρανούν.

Λάμπρος Γ. Ροϊλός :Συντ δικηγόρος  παρ’ Αρείω Πάγω-συγγραφέας-ερευνητής



Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS