Σοβαρή υστέρηση σε υποδομές δικτύων νέας γενιάς και στη χρήση των τεχνολογιών του Διαδικτύου από επιχειρήσεις εντοπίζει η φετινή έκθεση της Κομισιόν για τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας DESI. Μεγάλη υστέρηση και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Την 26η θέση κατέλαβε φέτος η Ελλάδα, με βάση τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) που παρουσιάζει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για έναν σύνθετο δείκτη, ο οποίος μετράει την πρόοδο στον ψηφιακό τομέα μέσω πέντε συνιστωσών, της Συνδεσιμότητας, του Ανθρώπινου Κεφαλαίου, της Χρήσης του Διαδικτύου, της Ενσωμάτωσης της Ψηφιακής Τεχνολογίας (π.χ. ηλεκτρονική εμπόριο) και τις Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες.

Όπως επισημαίνεται στη φετινή έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα παρουσιάζει ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά η διείσδυσή τους προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Η τιμή είναι σχετικά υψηλή, η μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πιο αργή απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην κάλυψη δικτύων νέας γενιάς (NGA), που προσφέρουν πραγματικά γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο, ανά νοικοκυριό.

Η Ελλάδα «έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην παροχή ανοιχτών δεδομένων, αν και όχι τόσο ταχεία όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο αριθμός των χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αυξάνεται επίσης ελαφρώς, αλλά η προσφορά ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ».

Στον τομέα του ανθρώπινου κεφαλαίου επισημαίνεται πως στη χώρα μας περισσότεροι άνθρωποι συνδέονται στο διαδίκτυο, αλλά το επίπεδο δεξιοτήτων παραμένει χαμηλό. Ωστόσο, ο αριθμός των πτυχιούχων θετικών επιστημών και τεχνολογίας είναι σχετικά υψηλός, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για το ψηφιακό μέλλον της χώρας. Επιπλέον, οι Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και Διαδικτυακού περιεχομένου. Κατά το παρελθόν έτος, όλο και περισσότεροι χρήστες άρχισαν να χρησιμοποιούν τραπεζικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου.

Όμως στον τομέα της ενσωμάτωσης των νέων διαδικτυακών τεχνολογιών αναφέρεται πως «η Ελλάδα προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι λιγότερο πρόθυμες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες όπως το υπολογιστικό νέφος (cloud) και η RFID. Αυξάνεται ο αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς διαύλους για πωλήσεις, αλλα όχι για διασυνοριακές πωλήσεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2017 δείχνει ότι η EE σημειώνει πρόοδο αλλά το χάσμα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο μεταξύ των προηγμένων ψηφιακά χωρών και των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις. Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και επενδύσεις για την πλήρη αξιοποίηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη καθίσταται σταδιακά περισσότερο ψηφιακή αλλά πολλές χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερα για να επωφεληθούν πλήρως από την ψηφιακή ενιαία αγορά. Δεν θέλουμε μια ψηφιακή Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να καταστήσουμε την ΕΕ ηγέτη της παγκόσμιας ψηφιακής σκηνής».

Συνολικά, η ΕΕ έχει σημειώσει πρόοδο και βελτίωσε τις ψηφιακές της επιδόσεις κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι [1]), ωστόσο, η πρόοδος θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και η εικόνα ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών (το ψηφιακό χάσμα μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας χώρας είναι 37 εκατοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με 36 το 2014). Η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες προηγούνται φέτος ως προς τον δείκτη DESI και έπονται το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Αυστρία.



Οι τρεις ψηφιακοί πρωταθλητές της ΕΕ είναι και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές και προηγούνται της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της ΕΕ που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Παρά τις κάποιες βελτιώσεις, αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, εξακολουθούν να υστερούν όσον αφορά το ψηφιακό τους περιβάλλον σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Μεμονωμένα προφίλ χωρών διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή.

euro2day

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS