Tου Φάνη Ζουρόπουλου

Με αφορμή μια ημερίδα που είχε γίνει στην Ελληνοαμερικανική Ένωση , φέτος τον Χειμώνα με θέμα το λαϊκισμό, είχα συμπυκνώσει σε ένα άρθρο με τίτλο '' Η λαίλαπα του Λαϊκισμού'' τα 12 κυριότερα χαρακτηριστικά αυτής της μάστιγας που επανήλθε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, λόγω βέβαια πολλών ακραίων φαινομένων.[ το άρθρο υπάρχει στο www.tovimatisaigialeias.gr ].

Σήμερα βρήκα μια πολύ πιο πειστική και ενδιαφέρουσα ανάλυση του λαϊκισμού σε ένα βιβλίο μόλις 100 σελίδων με τίτλο ''What is Populism'' του καθηγητή στο Πρέστον Γιάν Βέρνερ Μούλερ. Ο  Μούλερ  ορίζει μόνο τέσσερα απαραίτητα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν ταυτόχρονα οι λαϊκιστές: 1]. Δηλώνουν εχθροί των ''ελιτ'' και πρόθυμοι να πολεμήσουν το ''κατεστημένο''. 2]. Απεχθάνονται τον πλουραλισμό και την πολυφωνία και δηλώνουν μόνοι αληθινοί εκπρόσωποι του λαού. Όποιος δεν είναι μαζί τους ,δεν είναι μέρος του λαού, αλλά εχθρός του. 3]. Αν και αναφέρονται διαρκώς στην λαϊκή κυριαρχία δεν επιθυμούν καθόλου την λαϊκή συμμετοχή στα κοινά. Αν και χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα δημοψηφίσματα, το κάνουν μόνο για να κατοχυρώσουν τη δική τους ειλημμένη απόφαση ως ''λαϊκή εντολή''. 4]. Όταν κερδίζουν την εξουσία οι λαϊκιστές πάντα σπεύδουν να ελέγξουν απόλυτα το κράτος [μερικές φορές επιδιώκουν να ξαναγράψουν το Σύνταγμα], πάντα καταφεύγουν σε πελατειακές πρακτικές και πάντα στις κυβερνήσεις τους εμφανίζονται συμπτώματα βαθιάς διαφθοράς. Αυτά τα φαινόμενα είναι συνήθως ανοιχτά και εξόφθαλμα. Γι' αυτούς ο ''λαός'' είναι πάντα το ηθικό άλλοθι.... Ο Λαϊκισμός τονίζει ο Μούλερ ''είναι μια ηθικοπλαστική φαντασίωση της πολιτικής, ένας τρόπος προσέγγισης του πολιτικού κόσμου που τοποθετεί έναν ηθικά αγνό και απόλυτα συμπαγή-μα εντελώς φανταστικό- λαό ενάντια  σε κάποια ελίτ που χαρακτηρίζεται ως διεφθαρμένη ή με άλλο τρόπο ηθικά κατώτερη''… Τέλος τονίζει ότι ο λαϊκισμός δεν είναι αντίθετος με την Δημοκρατία ,όπως ο φασισμός, αντίθετα υπόσχεται ότι θα υπηρετήσει καλυτέρα από τις ελίτ τους θεσμούς και τις αρχές της. ΠΑΣΑ ΟΜΟΙΟΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ είναι δική σας δουλειά να μας το πείτε … Εγώ μόνο ένα ερώτημα έχω: Γιατί να μας συμβαίνει τώρα αυτή η συμφορά και που θα φθάσει, αν οι Έλληνες ο ''εξυπνότερος λαός του κόσμου '' που ζει στην ''ομορφότερη χώρα του κόσμου'', [!] συνεχίσει να τρώει το ...παραμύθι  και δεν αντιδράσει;…

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Τ. Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου.

Φάνης Ζουρόπουλος
Author: Φάνης Ζουρόπουλος

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS