Ο κορυφαίος μουσικός, Μίμης Πλέσσας, «έφυγε» από τη ζωή μόλις μια βδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια και ξεκινήσει εμφανίσεις στο θέατρο για να γιορτάσει τα γενέθλια του.
Ο Μίμης Πλέσσας ένα ζωντανός θρύλος της μουσικής δημιούργησε πάνω από 3.000 τραγούδια τα πολλά εκ των οποίων για τις ταινίες του παλιού καλού κινηματογράφου, τα οποία ακούγονται μέχρι σήμερα.
Σε όλη την πορεία του ήταν διακριτικός και αφοσιωμένος στη μουσική του μέχρι την τελευταία του στιγμή.
Ο ίδιος είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην Καθημερινή: «Όταν πάψω να παράγω, θα πεθάνω.Το μόνο που θέλω είναι να είμαι χρήσιμος. Όλη μου τη ζωή αυτό έκανα και μου βγήκε σε πολύ καλό. Αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνω. Επειδή εργάζομαι διαρκώς, δεν αφήνομαι».
Τελικά, ο Μίμης Πλέσσας έμεινε παραγωγικός μέχρι την τελευταία του στιγμή, καθώς προετοίμαζε μια μεγάλη μουσική παράσταση για να γιορτάσει τα 100 του χρόνια στο θέατρο Παλλάς.
Ο συνθέτης στη μεγάλη του διαδρομή είχε καταφέρει να ασχοληθεί με όλα τα είδη μουσικής και ήταν αυτοδίδακτος.
«Όταν στην Ευρώπη σάρωνα τα βραβεία και ήμουν διδακτέα ύλη στην Ασία στη χώρα μου δεν με άφησαν να είμαι σε ωδείο γιατί δεν είχα πτυχίο..Ήμουν αυτοδίδακτος»
«Πριν τρία χρόνια είχα πάρει τρία βραβεία από το μεγαλύτερο τζαζ Φεστιβάλ στο Ρότερνταμ -συμμετείχαν 19 από τους καλύτερους μουσικούς της Ευρώπης. Πήρα βραβείο για τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την ερμηνεία. Οι άνθρωποι εκεί δεν ήξεραν την ηλικία μου -εξάλλου και οι κλασικοί μουσικοί και η τζαζ συγχωρούν την ηλικία. Φτάνει αυτά που παίζεις να είναι «φρέσκα». Συνεργάστηκα με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου και είναι ένα κεφάλαιο που δεν τολμώ να το θίγω γιατί όταν πήγαινα να διευθύνω όλες αυτές τις ορχήστρες κανείς δεν με ρωτούσε τι ωδείο έχω τελειώσει. Μπορεί να με ρωτούσαν αν θέλω μπαγκέτα κι απαντούσα «Όχι ευχαριστώ, διευθύνω με τα χέρια», παίζαμε και μαζεύαμε κατά συρροή τα βραβεία. Όταν με κάλεσαν στην χώρα μου να διδάξω σε ένα από τα ωδεία είπα ότι είναι μεγάλη μου τιμή και θα το κάνω με μεγάλη χαρά. Μου ζήτησαν λοιπόν να πάω τα χαρτιά μου για να μπορέσει να γίνει η πρόσληψη. Λέω τι χαρτιά, εγώ είμαι αυτοδίδακτος και η απάντηση ήταν απλή: «Ε τότε δε γίνεται». Κι εγώ αυτή τη στιγμή είμαι διδακτέα ύλη στη Μόσχα… Τελοσπάντων..» είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στις «Ανοιχτές Σελίδες».
Ως Χημικός είχε αναφέρει σχετικά με την Τέχνη: «Δύο παράλληλες ευθείες συναντώνται στο άπειρο. Έτσι θεωρώ ότι είναι η Τέχνη και η Επιστήμη. Και οι δύο ψάχνουν την ομορφιά, τι προσπαθούν να κάνουν; Ο τρόπος που το κάνουν είναι αλλιώτικος. Εγώ όταν πρέπει να κάνω μουσική στοχάζομαι, ερωτεύομαι, ονειροβατώ, ονειροπολώ, πάσχω, αγαπάω.. Όταν είμαι Επιστήμων μετράω, ξανά μετράω , μελετάω για να καταλάβω τι θέλει να μου πει μια εξίσωση..Όσο διαφορετική κι αν είναι η Επιστήμη και η Τέχνη την ομορφιά ψάχνουν..» έχει αναφέρει σε συνέντευξη στις «Ανοιχτές Σελίδες».
«Όταν θέλεις να γράψεις ένα τραγούδι γράψτο. Μην περιμένεις όμως τη στιγμή που το γράφεις να έχεις την ανταπόδοση. Πρέπει να έχεις την υπομονή να περάσει ο χρόνος με ένα δρεπάνι και που κάθε τόσο ξεκαθαρίζει τα ψεύτικα μπόλια».
Η συνεργασία του με τον Τόλη Βοσκόπουλο
Σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται», το 2020, ο Μίμης Πλέσσας είχε αναφέρει για τη συνεργασία του με τον Τόλη Βοσκόπουλο: ««Στην αρχή ο Τόλης Βοσκόπουλος μου ζητούσε να του γράψω τραγούδια, αλλά δεν ήθελα. Γιατί να θέλω; Ο Τόλης ήταν τότε πολύ μεγάλη φίρμα και σαν τέτοια έκανε ότι ήθελε στο πεντάγραμμο, στην οθόνη…
Έτσι, λοιπόν, πραγματικά, ήρθε στο σπίτι, του έγραψα αυτό που εκείνος νόμιζε ότι θα μπορέσει να τον βοηθήσει. Το αποτέλεσμα αυτών των αρνήσεων και των αποδοχών ήταν η συγκλονιστική συνεργασία που έχουμε με τον Τόλη».
Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Η ζωή εδώ τελειώνει» για την ταινία «Ορατότης μηδέν» με τον Νίκο Κούρκουλο
Ο Φίνος ζήτησε από τον Μίμη Πλέσσα να γράψει ένα τραγούδι για την ταινία «Ορατότης Μηδέν» για τη σκηνή που ο Νίκος Κούρκουλος καίει τα υπάρχοντά του -από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ταινίας.
Ο συνθέτης θα πει σχετικά, σε συνέντευξη του στο Propaganda»: «Το λέω στον Λευτέρη Παπαδόπουλο κι απαντάει “Δεν γράφω επί παραγγελία ρε Μήτσο”. Παράλληλα, του διηγούμαι πώς πρέπει να είναι για να κάψει ο Κούρκουλος τα πράγματά του και μια ώρα αργότερα με παίρνει λέγοντας “Γράφε”. Ήταν το «Η ζωή εδώ τελειώνει» που το έχω ακούσει ακόμα και σε γάμους με τους νεόνυμφους να το τραγουδούν δυνατά κι εγώ να μην ξέρω πού να κρυφτώ».
Ο γάμος με την Λουκίλλα Καρρέρ και η κόρη του, Ελεάννα
Ο Μίμης Πλέσσας είχε παντρευτεί δύο φορές- από τον πρώτο του γάμο απέκτησε το γιο του, Αντώνη Πλέσσα.
Με τη δεύτερη γυναίκα του, Λουκίλα Καρρέρ, έμειναν μαζί για 30 χρόνια και απέκτησαν την 26χρονη κόρη του, Ελεάννα. Μάλιστα, η κόρη του αξιόλογου συνθέτη σε ηλικία μόλις 17 ετών είχε κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής με τους δύο γονείς της να είναι στο πλευρό της και τον μπαμπά της να δηλώνει περήφανος για τα έργα της κόρης του.
«Η κόρη μου είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να φανταστώ ότι έχω. Τη θαυμάζω πολύ» είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη του.
Για τη μεγάλη διαφορά που είχε με την κόρη του, Ελεάννα είχε αναφερθεί σε δηλώσεις που είχε κάνει σε τηλεοπτικές κάμερες. «Δεν θα ισομοίραζα τα υπέρ και τα κατά της σημερινής μου ωριμότητας ως πατέρα, γιατί ο ψυχικός πλούτος που μπορώ να της προσφέρω είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος. Και πολλές φορές ξεπερνά τις κάποιες δυσκολίες που αντιμετώπισα στο μεγάλωμά της, να τρέξω όσο θα ήθελε στα παιχνίδια μας, να τη βλέπω να με ξεπερνά όταν κολυμπάμε μαζί και να την παρακαλώ στα γενέθλιά της να βρει λίγη ώρα να μου δείξει με την ευχέρεια που χαρακτηρίζει τη γενιά της τη λύση για ένα πρόβλημα που είχα με τον υπολογιστή».
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS