Τα πεζοδρόμια του Βερολίνου

 Του Αντώνη Ν. Βενέτη

 

Στην «Κ» της 8.9.2022, ο κ. Κ. Ιορδανίδης σ’ ένα μικρό κείμενό του, με τον τίτλο «ο χειμώνας, σύμμαχος του Πούτιν» συνδυάζει τον πόλεμο της Ουκρανίας με τις δύο εισβολές των Γάλλων του Ναπολέοντος και των Γερμανών του Χίτλερ στην Ρωσία και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο χειμώνας της Ρωσίας στην συμβολή των εισβολέων.

 

Νομίζω, όμως αν θέλουμε να βρούμε κάποιο αντίστοιχο περιστατικό με την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία, θα ταίριαζε ν ’αναφερθούμε στον αποκλεισμό του δυτικού τμήματος του Βερολίνου, στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου τα χρόνια 1948-1949. Επειδή το Βερολίνο βρισκόταν στη σοβιετική ζώνη της ανατολικής Γερμανίας ετροφοδοτείτο από τους Δυτικούς μέσω χερσαίων διαδρομών, τις οποίες ήλεγχαν απολύτως οι Σοβιετικοί. Ο αποκλεισμός, που θα μπορούσε να λεχθή και πολιορκία του Βερολίνου, άρχισε τον Μάιο του 1948. Οι Δυτικοί αντέδρασαν ομοφώνως και λίαν συντονισμένα. Η αερογέφυρα με την οποίαν τροφοδοτούσε η Δύση το πολιορκημένο Βερολίνο αντικαθιστά πλήρως τις χερσαίες διαδρομές που έχουν καταργηθεί  από τους Ρώσους.

 

Η απόδοση της αερογέφυρας είναι εντυπωσιακή. Οκτώ περίπου τόννοι τροφίμων και κάρβουνου μεταφέρονται καθημερινώς. Το Δημοτικό Συμβούλο της πόλης με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη και πρώην κομμουνιστή, Έρνεστ Ρώυτερ, δίνει το παράδειγμα του θάρρους. Ο δήμαρχος διαβεβαιώνει τον επικεφαλής των Δυτικών Δυνάμεων, Στρατηγό Κλαίη. «Ναι οι Βερολινέζοι είναι έτοιμοι να υπομείνουν τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για να μείνουν ελεύθεροι. Ναι θα χορτάσουν με τις ισχνότερες μερίδες και, αν ο αποκλεισμός θα παρατεινόταν ως τον χειμώνα, μαζί με την πείνα θα υπέμειναν και το κρύο».

 

Η πιο οδυνηρή δοκιμασία είναι το κρύο. Το φωταέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα  παρέχονται μόνο για δύο ώρες την ημέρα. Το ηθικό όμως των πολιορκημένων εξακολουθεί σ’ όλη την διάρκεια του αποκλεισμού να βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Ο χειμώνας δεν έσπασε την αερογέφυρα. Η βάρβαρη απόπειρα γράφει ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ραιημόν Καρτιέ, να λιμοκτονήσουν δυο εκατομμύρια Γερμανοί απέτυχε.

 

Ο αποκλεισμός του Βερολίνου αίρεται την άνοιξη του 1949, απ’ αυτούς που τον επέβαλαν. Η Ρωσία χάνει τη μάχη του Βερολίνου.

 

(Η αερογέφυρα λειτούργησε επί 318 ημέρες. Μετέφερε 1.583.686 τόννους…. σε 195.530 πτήσεις. Η απόσταση που κάλυπταν τα αεροπλάνα ισοδυναμεί με 3.000 φορές τον γύρο της γης).

 

Αντώνης Ν. Βενέτης,

Μοναστηράκι Δωρίδος

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS