Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτιες καίνε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο. Καθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο τμήμα του δάσους παραδίδεται στις φλογες. Στο ερωτημα τι προκαλεί αυτες τις πυρκαγιές άκουμε ποικίλες και ενίοτε αντιφατικές απαντήσεις.

Φταίνε τα καλώδια της ΔΕΗ μας λένε. Φταίνε οι δεσμονισμενοι άνεμοι που φτανουν τα τα 12 μποφόρ, φταινε οι υψηλές θερμοκρασίες και τέλος Φταίνε οι εμπρησμοί.

Το πιο πιθανό είναι να ευθύνεται ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Δηλαδή ο άνεμος που αποτελεί τον κύριο παράγοντα εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς και μια αμέλεια ενός επιπόλαιου ή  μια κακόβουλη ενέργεια ενός εμπρηστή.Βεβαίως κρίσιμο ρόλο παίζει και η κλιματική αλλαγή που επιφέρει παρατεταμένη ξηρασία  κρίσιμη μάζα  για την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.

Στην Ελλάδα  μετά το Μάτι και την Βόρεια Εύβοια ήρθε η ώρα της Δαδιας. Ένα μοναδικό δάσος απείρου καλους στολίδι της Θράκης που επισκέπτεται πολλοί ξενοι για  να δουν από από κοντά τους γυπες , τους αγριογυπες και το πάμπολλα άγρια πουλιά που είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Στην Δαδια συναντά κανείς 36 από τα 38 ειδη σπάνιων πουλιών που υπάρχουν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή  ήπειρο.

Κι επειδή ενος κακού μύρια έπονται η αποψίλωση των ελληνικών δασών δημιουργεί άπειρα προβλήματα.  Από την απώλεια ζωών και περιουσιών μέχρι δραστηριοτήτων όπως
 κτηνοτροφία,  μελισσοκομία, συλλογή ρητίνης κλπ.

Όμως και οι πολίτες πέρα από το κράτος οφείλουν να συνδραμουν το κράτος με πράξεις συγκεκριμένες και να μην το δεις ουν απλά ως υπεύθυνο αποποιούμενοι κάθε ευθύνης.

Από τις φωτιές που προκαλούν οι ίδιοι όταν επιχειρούν να καψουν ξερά κλαδιά μεχρι το καθάρισμα των οικοπέδων τους από τα ξερά χόρτα που αποτελούν μιας πρώτης τάξεως εμφλεκτη ύλη.

Παράλληλα όσοι καλώς ή  κακώς κτίζουν μέσα ή διπλά  στο δάσος οφείλουν να ασφαλίζουν ακίνητο τους από πυρκαγιά.

Η άναρχη δόμηση  οι εκ των υστέρων νομιμοποιησεις η απουσία πολεοδομικών σχεδιασμών δημιουργούν προϋποθέσεις μιας πυρκαγιάς που δύσκολα αντιμετωπίζει.

Μετά από πολλά χρόνια κρατικής αδράνειας επιτέλους ολοκληρώνεται δασικοί χάρτες χρήση γης και κτηματολόγιο. Είναι ένα κάποιο πρώτο βήμα. Τέλος και το σημαντικότερο οι εμπρησμοί. Είναι καιρός η Πολιτεία να εντοπίσει τους εμπρηστές με την χρήση και δορυφορικών συστημάτων προκειμένου να πέσει επί της κεφαλής τους ο πέλεκυς της δικαιοσύνη.

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Οι άνθρωποι όμως οφείλουν να κάνουν κάτι γι αυτό. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν...

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS