Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 24ης Ιουνίου 2022.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Προσθέτει ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Και υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, με την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητούσε από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.Η Άγκυρα δια στόματος Τσαούσογλου έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις παραινέσεις της ΕΕ, και την ίδια ημέρα δήλωσε, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σημερινά σύνορά της, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια Τουρκία μεγαλύτερη από την Τουρκία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι ο επιθετικός γείτονάς μας θέτει θέμα επαναχάραξης συνόρων, μια και δεν του αρκούν αυτά που ήδη έχει εδώ και 100 χρόνια, προβάλλοντας θέμα ζωτικού χώρου, προκειμένου να ξεχυθεί σε αυτόν ο υπερπληθυσμός της Τουρκίας που σε λίγα χρόνια θα φτάσει τα εκατό εκατομμύρια. Πρακτικές και αναθεωρητισμοί τύπου Χίτλερ και Πούτιν.

Στα ψέματα που καθημερινά αραδιάζει ο ισλαμοφασιστας Ερντογάν μαζί με τους συν αυτώ, περιλαμβάνονται και τα περί προκλητικότητας της Ελλάδας, που μεταφράζεται σε ενοχλήσεις για τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά του Α. Αιγαίου.

Με δυο κουβέντες δεν επιτρέπουν στα πολιτικά στελέχη της χώρας να επισκέπτονται τα Ελληνικά νησιά!!! Αυτό κατά τους Τούρκους αποτελεί πρόκληση. Έφτασαν στο σημείο δηλώνουν οι απόγονοι των Μογγόλων, ότι η Ψέριμος επειδή απέχει οκτώ χιλιόμετρα από τα Μικρασιατικά παράλια, κακώς κατοικείται και θα έπρεπε να είναι ακατοίκητο νησί.

Κατά τα άλλα θεωρούν ότι κακώς δεν έχουν ήδη ενταχθεί στην ΕΕ και η Ευρώπη τους οφείλει πολλά και πρέπει να τους ανοίξει τις αγκάλες της. Παράλληλα καθημερινά υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν αναγνωρίζουν, ούτε επίσης τα Διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

Όλα αλά καρτ. Όταν μιλούν για την Συνθήκη της Λωζάνης θα ήταν χρήσιμο να μας πουν τι έγιναν οι 120.000 Ρωμιοί που προστατεύονται από αυτήν. Όπως επίσης πόσοι Έλληνες απέμειναν στην Ίμβρο και στην Τένεδο και με ποιους τρόπους τους εξανάγκασαν να αποχωρήσουν κακήν κακώς από τις πατρογονικές τους εστίες.

Οι 120.000 μουσουλμάνοι της Θράκης αντίθετα ζουν ως ισότιμοι πολίτες στην περιοχή και απτή απόδειξη της καλής διαβίωσής τους, παρά τα παιχνίδια που παίζει το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, είναι το γεγονός ότι εκλέγονται από την εκεί μειονότητα, τρεις βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ένας εξ αυτών μάλιστα πρόσφατα διαμαρτυρήθηκε για τις πιέσεις που του ασκούνται από το Προξενείο της Θράκης, γεγονός που επιβεβαιώνει τις υπόγειες διαδρομές και τα νήματα που κινούν οι κατά τα άλλα διπλωμάτες στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό ήδη ο Πρόεδρος των Πομάκων της Θράκης που αριθμούν περίπου τις 40.000 εκ των 120.000 μουσουλμάνων σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Ερντογάν, μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Με πρόσχημα ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης περικυκλώνουν τη χώρα σου στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή, ζητάς αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και του Καστελόριζου, όταν η χώρα σου έχει παρατάξει χιλιάδες άνδρες αποβατικού στρατού και επιθετικά όπλα σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά απειλώντας να εισβάλεις σε αυτά.

Ξεχνάς βέβαια ότι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά για χιλιάδες χρόνια, πολλούς αιώνες πριν οι πρόγονοί σου συναντήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το…γαλάζιο χρώμα του Αιγαίου.

Ελληνικά ήταν και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. Γιατί εσύ δεν εφαρμόζεις αντιστοίχως ό,τι προβλέπει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης;

Για τα δύο νησιά, προβλέπεται η θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης «…θα έχουν ειδική διοικητική οργάνωση αποτελούμενη από τοπικά στοιχεία…Η διατήρηση της τάξης, θα διασφαλίζεται από μια αστυνομική δύναμη τα μέλη της οποίας θα προσλαμβάνονται μεταξύ του τοπικού πληθυσμού από την προαναφερθείσα τοπική διοίκηση και θα τοποθετούνται κάτω από τις διαταγές της».

Γιατί καταπατάς το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης και ζητάς μονομερώς από την Ελλάδα την εφαρμογή άλλων διεθνών συνθηκών;

Αλλά και οι λιγοστοί μουσουλμάνοι που ζουν στη Ρόδο με δηλώσεις των εκπροσώπων τους ζητούν από την Τουρκία να μην τους εμπλέκει στα πολιτικά της παιχνίδια.

Πολύ κοντά στις βόρειες γαλλικές ακτές υπάρχει μια συστάδα νησιών τα Jersey Islands. Πολλοί κάτοικοί τους είναι γαλλόφωνοι. Κι όμως τα νησιά αυτά ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και στις Σκανδιναβικές χώρες. Μετά από πολλές εναλλαγές στην κυριαρχία, το Στρασβούργο, δίπλα από την Γερμανική πόλη Κελ, βρίσκεται εντός της γαλλικής επικράτειας χωρίς κανείς να θέτει σήμερα θέμα συνόρων.

Όλα τα θέματα των συνόρων λύθηκαν οριστικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σημερινές τουρκικές αιτιάσεις εν έτει 2022, για τους λαούς της Ευρώπης, είναι αδιανόητες. Παρ όλα αυτά και με τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και αλλαχού, η Άγκυρα θεωρεί εαυτόν Ευρωπαϊκή χώρα και δηλώνει ότι θέλει την τεχνογνωσία της, όχι όμως και τον πολιτισμό της.

Τι άλλο τρελό και παλαβό θα ακούσουμε. Εκτός φυσικά από το αγοραίο ύφος εκτός διπλωματικής αβρότητας και λεκτικής ευγένειας λεξιλόγιο, που χαρακτηρίζει τους ανατολίτες της Άγκυρας, έχουμε και τους εκβιασμούς που δεν λένε να τελειώσουν.

Με αφορμή την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας έβγαλαν τον δεκάλογο του γύφτου, με απαράδεκτες απαιτήσεις προκειμένου να πουν το ναι σε αυτές τις εντάξεις. Με τα σημερινά δεδομένα, αυταρχικό κράτος, διώξεις αντιφρονούντων, φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων και παντελή απουσία κράτους δικαίου, η Τουρκία θα έπρεπε να είναι εκτός Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και οι δύο Σκανδιναβικές χώρες εντός.

Υπάρχει πάντως μια παρελκυστική, αλλά πραγματική απάντηση στην Άγκυρα και τον προστατευόμενο της γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. Να κάνουν οι 29 χώρες διμερείς συμμαχίες με Σουηδία και Φινλανδία και να αφήσουν έξω την Τουρκία.

Τολμάνε να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση άραγε οι 29; Ή θα τις αφήσουν εκτός Συμμαχίας έρμαιο του Πούτιν; Στις 29 Ιουνίου θα δούμε. Όπως λένε και στην Ελλάδα, Κυριακή κοντή γιορτή…

https://newideas.gr/otan-oi-toyrkoi-thetoyn-eytheos-thema-epektasis-ton-synoron-toys-toy-tasoy-papadopoyloy/?fbclid=IwAR1vAfCVbQCJ9cOYyqb82bSDEBhEfWF6B0LlkTZywzSPNK15PsDTZTAIPvI

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS