Γιάννης Περιστέρης: Δημόσια Πρόταση προς τον δημοσιογράφο κύριο Δημήτρη  Καμπουράκη | Nextdeal

Του Δημήτρη  Καμπουράκη

 

Ξέρατε εσείς ότι η άμυνα των νησιών μας είχε αφεθεί μεταξύ άλλων και σε κάτι ανατολικογερμανικά τεθωρακισμένα που πρωτοεμφανίστηκαν σε πολεμικό πεδίο στον Δ’ αραβοϊσραηλινό πόλεμο το 1973; Για μετρήστε. 2022 μείον 1973, μας κάνει 49 χρονάκια. Δε λέω, καλές οι αντίκες αλλά να τις δείχνουμε σε καμιά επίδειξη, όχι να τις ρίχνουμε στη μάχη ελπίζοντας σε νίκη. Σα να βάλουμε ένα Moskvich-2140 (με καθαριστήρες στα μπροστινά φανάρια παρακαλώ) να τρέξει σε σύγχρονο ράλι.

Εντάξει, υποθέτω ότι τα στρατιωτικά οχήματα είναι πιο σκληροτράχηλα από τα ΙΧ που προορίζονται για οικογενειακές εκδρομές, αλλά πόσο σκληροτράχηλα διάολε; Εντάξει, οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να αλλάζουν τον στόλο τους κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια όπως κάνουν οι εταιρείες ενοικιαζόμενων, αλλά μισό αιώνα βρε αδερφέ; Τώρα εξηγούνται όσα είχα δει σε μεγάλο ακριτικό νησί που το χα επισκεφθεί τρεις μέρες μετά την κρίση των Ιμίων.

Έχουν περάσει 26 χρόνια από τότε, αλλά το θέαμα με είχε σόκαρε. Είχαν βγει όλα τα οχήματα από τα στρατόπεδα για να πάνε στα προκαθορισμένα σημεία για την άμυνα του νησιού, τα μισά απ’ αυτά έμειναν κι ήταν οι άκρες των δρόμων του νησιού γεμάτες από εγκαταλελειμμένα οχήματα που είχαν πεταχτεί στα χαντάκια να περάσουν τα υπόλοιπα που λειτουργούσαν ακόμα. Κόβω το κεφάλι μου ότι επρόκειτο για τα ίδια τεθωρακισμένα που σήμερα δίνουμε στους Ουκρανούς, εξάλλου και τότε 25ετίας ήταν.

Τι διάολο, ανταλλακτικά για οχήματα μισού αιώνα, υπάρχουν ακόμα; Και μηχανικοί που ξέρουν τους κινητήρες εκείνης της μακρινής εποχής, υπάρχουν; Και οι θωρακίσεις του 1970 αντέχουν στα σημερινά πυροβόλα; Και βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει ότι πέραν των πολιτικών επιπτώσεων, κακώς τα ανταλλάσουμε και για καθαρά στρατιωτικούς λόγους; Έχουν τρελαθεί τελείως; Ένας αξιωματικός του τεχνικού μου είπε πως όταν δεν παίρνουν μπροστά, οι οδηγοί τραβάνε το τσοκ. Τι είναι το τσοκ; Ρωτήστε τον παππού σας ή αναζητείστε το στο gοogle. 

Εδώ παραλογιζόμαστε. Μας δίνουν οι Γερμανοί πολύ νεώτερα, ίδιας τεχνολογίας με τα Leopard-1 που τα έχουμε και τα ξέρουμε καλά, για να στείλουμε στους ταλαίπωρους τους Ουκρανούς BMP-1 που αν δουλέψουν θα πρόκειται για θαύμα; Ωραία αντιπολίτευση έχουμε βρε. Του Moskvich, του Zastava και του Polski. Ρώσικο το πρώτο (με καθαριστήρες στα μπροστινά φανάρια, μην ξεχνιόμαστε), Γιουγκοσλάβικο το δεύτερο (τι είναι αυτό το Γιουγκοσλαβία;), Πολωνέζικο το τρίτο (αν έχει ξωμείνει κανένα στο κοτέτσι σας, οι συλλέκτες κάνουν κρα να το αποκτήσουν).

Εντάξει, κακώς μάθαμε την ανταλλαγή από τους Γερμανούς, αλλά αν το ανακοίνωναν ταυτόχρονα οι δύο πλευρές πιστεύει κανείς ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ηπιότερη ή σοβαρότερη; Αφού αυτοί είναι με τα παλιά αθάνατα κατασκευάσματα των πρώην ανατολικών. Γουστάρουν τα σκληρά μηχανικά τιμόνια, τα ελαστικά από τσιμέντο και τη λαμαρίνα που δε ζουλιέται όσα πιτσιρίκια κι αν χοροπηδήσουν πάνω της.. Πλάκα κάνουμε τώρα; Αυτοί είναι με το τσοκ. Καθότι σοσιαλιστικό.

https://www.liberal.gr/news/i-asudosia-tis-paraliakis-kai-enas-dimarchos-me-guts/453098

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS