Η Ευρώπη και τα κράτη της | Πεμπτουσία

Ένα σημαντικό βιβλίο της Αννας Καραμάνου για την κατάκτηση δικαιωμάτων
                                            

Του Διονύση Γουσέτη


Το βιβλίο «Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών sapiens 1821-2021» της Αννας Καραμάνου (Αρμός) ήρθε να γεμίσει ένα κενό στη βιβλιογραφία μας. Δεν είχα δει μέχρι τώρα πουθενά συγκεντρωμένα και κωδικοποιημένα τα σκόρπια στοιχεία του αγώνα των γυναικών στην Ελλάδα για την κατάκτηση των δικαιωμάτων που δικαιούνται. Από την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους μέχρι τον ξεσηκωμό του MeToo και τη λόγω αυτού ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.Πρόκειται για ένα σύγγραμμα Ιστορίας, χρήσιμο για την αυτογνωσία της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας που –όπως συμβαίνει και σε άλλα ζητήματα– κατέχει μονίμως την τελευταία θέση στην ισότητα των φύλων, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου EIGE. Είναι γνωστό πόση δυσκολία υπάρχει στην αμερόληπτη καταγραφή της Ιστορίας. Ακόμη και ο πιο αμερόληπτος ιστοριογράφος που γνωρίζω, ο Θουκυδίδης, κατηγορήθηκε για μεροληψία. Πολύ περισσότερο που η Αννα είναι γνωστή ως ευρωβουλευτής και στρατευμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, κάποιοι ξέρουν την ανεξαρτησία στη σκέψη της, που την οδήγησε και στο αντιεθνικιστικό «Μέτωπο Λογικής» του Λεωνίδα Κύρκου. Ο κόπος, η ευσυνειδησία και το τεκμήριο της αμεροληψίας της είναι ορατά στο σώμα του βιβλίου και στις βιβλιογραφικές αναφορές 30 σελίδων.

Εκτός όμως από βιβλίο Ιστορίας, πρόκειται και για βιβλίο συμβολής στην ιστορία του φεμινιστικού κινήματος, αφού περιέχει αδημοσίευτα στοιχεία. Κυρίως στοιχεία από τον αγώνα της ίδιας της Αννας, η οποία δεν είναι απλώς συγγραφέας αλλά κυρίως ακτιβίστρια του φεμινισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. Αγωνίστηκε ακόμη και απέναντι στην παγκόσμια πρωτοτυπία του άβατου του Αγ. Ορους και στις λοιπές διακρίσεις της Εκκλησίας κατά των γυναικών, στο όνομα της παράδοσης. Οταν όμως η παράδοση καταντάει εμπόδιο στην ανάπτυξη και στα ήθη, τότε πρέπει να περιορίζεται στα λαογραφικά μουσεία.

Δεν παραλείπει η Αννα να τονίσει τον ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων μας για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ο άντρας έπαυσε να είναι η «κεφαλή της οικογένειας». Καταργήθηκε το μονοπώλιο του θρησκευτικού γάμου, βάφτισης, κηδείας. Αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία. Αυτά και άλλα υιοθετήθηκαν ως υποχρεώσεις της χώρας μας στην Ε.Ε. Η ίδια η Αννα είχε αποφασιστικό ρόλο ως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που ξέρει…

https://www.kathimerini.gr/opinion/561665011/to-miso-toy-oyranoy/

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS