Απάτη μαμούθ : Σε απόγνωση δεκάδες θύματα – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες |  in.gr

Οποίος φοβάται την απάτη είναι συνηθισμένος να εξαπατά, μας λέει η λαϊκή ρήση

 Του Βασιλείου-Γεωργίου Γρηγ. Παπαδάκη

Εν μέσω ενδημίας-πανδημίας Covid19, εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και η ανίατος ασθένεια της ασυνειδησίας και εξαπάτησης.  Η ηθική πώρωση εμφανίζεται σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής, όταν η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με ιδεολογικά κηρύγματα, κορυβαντισμούς, προλήψεις και παραδοξολογίες ασύνετων ατόμων τα οποία χαρακτηρίζονται από αηθικισμό, αμάθεια και θρησκοληψία, οδηγούν στην απώλεια της πίστης και των αξιών της ανθρώπινης ύπαρξης. Φαινόμενα πλάνης και μώρανσης εμφανίζονται σ΄ όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές τάξεις. Ευκολόπιστοι και αφελείς δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τους απανταχού απατεώνες οι οποίοι, με χαμηλή ηθική υπόσταση και ελαστική συνείδηση, επωφελούνται για να εξαπατούν τα θύματα τους. 

Ο ασύνειδος αδιαφορεί για την ηθική ποιότητα των πράξεων του. Θέτει το ατομικό συμφέρον πάνω από το κοινωνικό, καταπατεί τα δικαιώματα των συνανθρώπων και δεν εκτελεί τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του. Από τον «καθ’ άπαξ ασύνειδο και ανέντιμο», κατά Σόλωνα (639-559 π.Χ.), αφαιρείτο το δικαίωμα παρουσίας στις συνεδριάσεις της Βουλής, του Δήμου και στα Δικαστήρια. Ωσαύτως εστερείτο των πολιτικών δικαιωμάτων.  Στη Θεογονία του αρχαίου ποιητή Ησίοδου, 8ος  αιών π.Χ., αναφέρεται η Φενάκη ως κόρη της Νύκτας επειδή μέσα στο σκοτάδι μπορεί να εξαπατά τους ανθρώπους.

 

Με την πανδημία του φενακισμού υποβαθμίζεται η ποιότητα της κοινωνίας και δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή συμβίωση των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον (Π.Κ. 386) ο απατεών τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως δύο και περισσότερα χρόνια ανάλογα με τη ζημιά που προξενεί,  ιδιαίτερα δε όταν στρέφεται κατά του Δημοσίου Συμφέροντος.  Εάν ο δράστης εξαπατά κατά συνήθεια ή  κατ΄επάγγελμα η ποινή είναι βαρύτερη, μέχρι 10 χρόνια.

 

Ως πράξη γενναιότητος, η εμπιστοσύνη προς τους συνανθρώπους  περιορίζει τη δράση των απατεώνων.  Αντίθετα «Όποιος φοβάται την απάτη είναι μαθημένος ν΄απατά»,  λαϊκή ρήση.

 

Ο εξ΄ αριστερόθεν αρχηγίσκος απεκάλεσε τον εν ενεργεία πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα».  Λόγω απαιδευσίας δεν γνωρίζει την παροιμιώδη φράση:

«Σηκώθηκαν τα ποδάρια να βαρέσουν το κεφάλι» (Περιφρόνηση των αγραμμάτων προς το πνεύμα).

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS