Του Φάνη Ζουρόπουλου

Με αφορμή την ''έξωση'' του Χορευτικού από το στέκι που φιλοξενείται 25 χρόνια, το οποίο είναι κληροδότημα του Δήμου αξίζει μια έρευνα σε ποια κατάσταση βρίσκονται  κληροδοτήματα του Δήμου:  

1) ΜΑΝΟΥΣΕΙΟ. Δωρεά οικίας επί της οδού Μελετοπούλων 7 του Θεμιστοκλή Μανούσου με σκοπό από τα ενοίκια να συντηρείται μια κλίνη στο νοσοκομείο Αιγίου. Η βούληση του διαθέτη δεν τηρήθηκε, ο σκοπός άλλαξε [χωρίς απόφαση Εφετείου ] η οικία κατεδαφίστηκε και στην θέση της οικοδομήθηκε 3οροφη οικοδομή. Το 1996 ο Δήμος [Δήμαρχος Λέλος Σιαβελής] παραχώρησε για 25 χρόνια το ισόγειο  στον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου, ο οποίος το μετέτρεψε σε αίθουσα χορού, γραφεία και αποθήκη των κοστουμιών [στο υπόγειο], δαπανώντας χρηματικά ποσά. Σήμερα, 25 χρόνια μετά ο Δήμος κάνει έξωση στον Χορευτικό, προτείνοντος του να εγκατασταθεί στους χώρους της χαρτοποιίας, όταν επισκευαστούν.... Το θέμα εκκρεμεί.2) ΓΑΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ. Συγκρότημα κτιρίων και καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, Δωρεά Ευθύμιου Γάτου με σκοπό την προικοδότηση άπορων κορασίδων. Διοικείται από Αδελφάτο και λειτουργεί κανονικά.

3) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΕΡΠΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ημιανώγεια οικία στην οδό Ρήγα Φεραίου 16 και 56.908,07 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, με σκοπό την ενίσχυση άπορων κορασίδων. Διοικείται από 5μελες Δ.Σ με επικεφαλής τον Δήμαρχο. Το ακίνητο είναι σε κακή κατάσταση, τα χρήματα μάλλον βρίσκονται στην Πειραιώς, το Δ.Σ δεν έχει συσταθεί.
 
4) ΔΩΡΕΑ ΧΡΥΣΩΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ. Ένα διαμέρισμα στην οδό Ομήρου στην Νέα Σμύρνη της Αθήνας με σκοπό την ενίσχυση οικονομικά αδυνάτων από την Ακράτα για σπουδές πανεπιστημιακού επίπεδου. Το διαμέρισμα είναι ανοίκιαστο, κλειστό και σε κακή κατάσταση.

5) ΔΩΡΕΑ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ. Οικόπεδο στην οδό Προποντίδος στον Κολωνό Αθήνας με ακίνητο. Σκοπός η εκποίηση προκειμένου να αγοραστεί χώρος στην κοινότητα Ελαιώνα για δημιουργία Πνευματικού  Κέντρου. Βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

6) ΔΩΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΛΙΟΒΑ . Ισόγειο κατάστημα στην οδό Χαλκοκονδύλη 9 Αθήνα, στην κοινότητα Ριζομύλου χωρίς να προσδιορίζεται σκοπός. Ανοίκιαστο.

7) Δωρεά ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ προς τον Δήμο Αιγιαλείας. Διαμέρισμα στην οδό Παρθενώνος 13 Π. Φάληρο Αθήνα, 47.113.063 δραχμές στην ΑΤΕ, 1050 λίρες και πολλά τιμαλφή, με σκοπό να κτιστεί Δημοτική τεχνική σχολή στο Αίγιο ή  άλλο κοινωφελές έργο. Το ακίνητο βρίσκεται σε κακή κατάσταση, τα χρήματα τα εκταμίευσε ο Δήμος [επί Δημάρχου Θαν. Παναγόπουλου] άγνωστο αν και που  διατέθηκαν ή  παραμένουν στο Δημοτικό ταμείο.

8) ΔΩΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ. Διαμέρισμα 3ο ορόφου  και ισόγειο κατάστημα επί της οδού Πετμεζά 1, με σκοπό με τα μισθώματα να σπουδάζουν δυο παιδιά από το Αίγιο  σε σχολές Καλών Τεχνών ή Μουσικής. Το κατάστημα είναι μισθωμένο, ενώ  στο διαμέρισμα στεγάζεται η  υπηρεσία  Προμηθειών του Δήμου. Ουδέποτε δόθηκε από τα μισθώματα υποτροφία.

9) ΔΩΡΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ ΒΙΤΑΛ. Μια οικία επί της Ταξιαρχών 38 και 56. 236,26 δολάρια ΗΠΑ, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ακίνητο κρίθηκε ετοιμόρροπο και κατεδαφίστηκε, Στην θέση του έγινε πάρκο. Τα δολάρια είναι άγνωστο που διατέθηκαν.

10) ΔΩΡΕΑ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΓΚΛΑΡΑ. Οικόπεδο 157 επί της Κορίνθου, οικία 110 τ.μ επί της Ελίκης4 στο Αίγιο, χωρίς σκοπό διάθεσης. Εγκαταλελειμμένα και τα δυο, η οικία καταρρέει.

11) ΔΩΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Ισόγειο και α' όροφος οικίας επί της Βασ. Κων/νου 66, με σκοπό να λειτουργήσει ως μορφωτικό κέντρο, στέγαση δημοτικού αρχείου ή άλλου πολιτιστικού συλλόγου. Εξώδικο οικογένειας περί μη τήρησης των όρων. Δικαστική εκκρεμότητα.

12) ΔΩΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Ένα κατάστημα επί της οδού Ιφικράτους 16 Αθήνα με σκοπό την οικονομική ενίσχυση άπορων μαθητών ή φοιτητών του Καλαμιά Αιγιαλείας. Νοικιασμένο έναντι 180 ευρώ μηνιαίως.

13) ΔΩΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ. Σταφιδάμπελος 4 στρ., άμπελος 3,5 στρ., περιβόλι 2 στρ. στην περιοχή Σελινούντος, χωρίς σκοπό διάθεσης, Εντάθηκε στην περιουσία του Δήμου.

13) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Π. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ. Άγνωστος αριθμός μετοχών για υποτροφίες. Υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο 129.650 ευρώ. Δίδοντα υποτροφίες.

14) ΔΩΡΕΑ ΔΗΜ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ. 3οροφη οικοδομή επί της Κλ. Οικονόμου 11 με σκοπό να στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου και στο ισόγειο να λειτουργήσει καφενείο ή αναψυκτήριο με συμβολικό μίσθωμα για φθηνές υπηρεσίες. Δικαστική διένεξη με τους κληρονόμους, ο Δήμος στερείται της πλήρους κυριότητας, στον όροφο στεγάζει υπηρεσίες του.

15) ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ. 2 παλαιές οικίες μετά οικοπέδων στον Άγιο Ανδρέα Αιγίου 6 διαμερίσματα σε πολυκατοικία επί της οδού Αφροδίτης στο Π. Φάληρο, με σκοπό την χορήγηση υποτροφιών σε πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σχολές Αιγιωτών φοιτητών. Τα διαμερίσματα είναι ενοικιασμένα με έσοδα 44.024 ευρώ ετησίως, τα ακίνητα στο Αίγιο καταρρέουν εγκαταλελειμμένα. Δίδονται κάποιες υποτροφίες.

17) ΜΠΕΡΟΥΚΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ. 2οροφο ακίνητο επί της Μελετοπούλων 171 τ.μ, χωρίς σκοπό. Δεν λειτούργει.

18) ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΝΤΑ. Οικία 5 δωματίων επί της Φαραζουλή  79, 2 μονοκατοικίες  2 δωματίων επίσης δίπλα και 13.000.000 δραχμές στην Τράπεζα Κρήτης. Σκοπός η ενίσχυση των  οικονομικά αδυνάτων Αιγιωτών. Άγνωστο αν εισπράττονται ενοίκια που δίδονται και τι έγιναν οι καταθέσεις.

19) ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ. 1 αγρόκτημα με οικία, ηλιοστάσιο και αγρόκτημα στην Πούντα Διακοπτού, για ίδρυση γεωργικής σχολής, ορφανοτροφείου ή  παιδικής κατασκήνωσης. Λειτούργησε κάποιο διάστημα σαν παιδική κατασκήνωση. Άγνωστο ποιος εκμεταλλεύεται τα κτήματα.

20) ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΙΓΚΡΗ. 6 διαμερίσματα στην Αθήνα, με σκοπό ετήσιας ενίσχυσης Ι. Ν. Δαφνών και απόφοιτου Λυκείου για σπουδές. Λειτουργεί από την Μητρόπολη.

21) ΔΩΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝΝΗ. Ακίνητο επί της Μητροπόλεως, έναντι Αγίας Τριάδας, με σκοπό από τα έσοδα ενίσχυση απόρων. Ανοίκιαστο.
22) ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΥΒΕΛΗ . 2 οικίες επί της Ταξιαρχών 10 και Ασ. Φωτήλα 26 , αγρόκτημα στην Τέμενη, μετρητά - ομόλογα, με σκοπό υποτροφίες. Δεν λειτουργεί.

23) ΔΩΡΕΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Οικία επί της Ρωμανιόλη 4. Δεν προσδιορίζεται σκοπός, ούτε τι θα γίνει με τους απόγονους. Εκκρεμεί αποδοχή.

24) ΔΩΡΕΑ ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ. Οικία εξ αδιαιρέτου στην Τέμενη. Εκκρεμεί αποδοχή.

25) ΔΩΡΕΑ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ. Ακίνητο αλλά χρειάζονται διευκρινήσεις, διότι υπάρχει προϋπόθεση αγαμίας τέκνου του. Εκκρεμεί από το 1954.

Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και Επ. εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS