Γράφει η Χριστίνα Φίλιππα

Αν κάποιος θέλει να διηγηθεί τα μίση και τα πάθη που είχαν αναπτυχθεί κυρίως μετά το μισό του 19ο  αιώνα με αφορμή πολιτικά και εκλογικά γεγονότα  στη χώρα μας, θα βρει πολύ πλούσιο υλικό που η γκάμα του ποικίλει από το ξεκαρδιστικό γέλιο μέχρι το κλάμα και την τραγωδία. Πολλά ευτράπελα αλλά και πολλά γεγονότα με συμπλοκές, τραυματισμούς και δολοφονίες μεταξύ αντιφρονούντων συμπολιτών ακόμα δε και συγγενών τα οποία κατέγραφαν οι στήλες των εφημερίδων.


Ένα ευτράπελο θα διηγηθούμε σήμερα που συνέβη τον Αύγουστο του 1889 στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αιγίου.

Πρωθυπουργός  της  χώρας είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης (Νεωτεριστικό κόμμα)  ο οποίος έχει κερδίσει τις εκλογές του 1887 ενώ στην αντιπολίτευση είναι ο Θεόδωρος Δηιλιγιάννης (Εθνικό Κόμμα), ο οποίος το 1885 είχε εκλεγεί για πρώτη φορά πρωθυπουργός.

Το  καλοκαίρι του 1889  και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου,  ο Θεόδωρος  Δηλιγιάννης φθάνει στην Πάτρα, επιστρέφοντας  από ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ιταλία και τη Γαλλία, και κυριολεκτικά ταράζεται όλη η Δυτική Ελλάδα.  Αιτία, όχι η επιστροφή του  Δηλιγιάννη, αλλά ένας ισχυρός σεισμός  που ταρακούνησε το Αίγιο και τη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ζάκυνθο, Ακράτα, Ξυλόκαστρο κ.α) με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ναυπάκτου και Αιγίου.
 
Παρά το εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό γεγονός και τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στην Πάτρα, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για την υποδοχή του.

Στο Αίγιο υπάρχουν  δύο ισχυρές προσωπικότητες, ευρείας μορφώσεως, γόνοι σημαντικών οικογενειών του τόπου που στηρίζουν τον  Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο Ανδρέας  Παναγιωτόπουλος, γιός του Σωτήρη και της Αικατερίνης, το γένος Πετιμεζά, μορφωμένος και σεβαστός, ο οποίος το 1885 είχε εκλεγεί με το Εθνικό  Κόμμα του Δηλιγιάννη άφού πείστηκε μετά από παρότρυνση μεγάλης ομάδας αιγιωτών να «ανακατευθεί» με την πολιτική . Ο έτερος ήταν ο Λεωνίδας Μελετόπουλος, γιός του Δημητρίου, διπλωμάτης, ο οποίος  το 1879 είχε εκλεγεί βουλευτής Αιγιάλειας.
 
Ο Μελετόπουλος  ειδοποιηθείς από την Αθήνα μετέβη αυτοπροσώπως στην Πάτρα για να υποδεχτεί  τον Αρχηγό και ανέθεσε σε υποστηρικτές του να διοργανώσουν στο Αίγιο τα της άφιξης.  Από την Πάτρα  όμως, ο Μελετόπουλος τηλεγράφησε ότι ο Δηλιγιάννης  δε θα παρέμενε στο Αίγιο, όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί, αλλά θα έφευγε ταχέως για να παραβρεθεί σε  υποδοχή στην Κόρινθο,  όπου θα κατέφθανε έκτακτη αμαξοστοιχία από Αθήνα με άλλους  κομματικούς φίλους του.

Η εξέλιξη αυτή θύμωσε τους «παναγιωτοπουλιστές» οι οποίοι πήραν απόφαση να ακυρώσουν κάθε εκδήλωση υποδοχής  και με τη βοήθεια κάποιου εξ αυτών,  αφαίρεσαν τα «μάσκουλα» που  ήταν  προγραμματισμένα για την υποδοχή.  Οι «μελετοπουλιστές» όμως κατόρθωσαν όχι μόνο να τα ανακτήσουν αλλά να προμηθευτούν και πυρίτιδα για να τα ενεργοποιήσουν.
 
Τι είναι τα μάσκουλα  ….Τα μάσκουλα ίναι απομεινάρια από αυτά τα μικρά (σχετικά) κανόνια των πειρατικών πλοίων. Πρόκειται για μικρά σιδερένια δοχεία, ύψους 15 – 30 cm, με πολύ χοντρό τοίχωμα και χειρολαβή στα πλάγια, όπου τα γέμιζαν με μπαρούτι, το συμπίεζαν όσο πιο δυνατά μπορούσαν, το έχωναν βαθιά στη γη και προκαλώντας ανάφλεξη από το φυτίλι που υπήρχε σε μια μικρή οπή στο κάτω μέρος του δοχείου προκαλούσαν έναν υπερβολικά εκκωφαντικό θόρυβο . Με αυτά ανά χείρας ξεκίνησαν οι διαδηλωτές για το σιδηροδρομικό σταθμό. Ο Παναγιωτόπουλος εθεάθη με περίπου 50 άτομα να τον ακολουθούν. Η διάσπαση της φάλαγγας των μελετοπουλιστών απέτυχε οικτρώς.

Αυτό όμως που διαμείφθηκε στο σταθμό θα το ζήλευε και ο Μονιτσέλι που σκηνοθέτησε την ταινία «Οι εντιμότατοι φίλοι μου».

Τον Δηλιγιάννη θα προσφωνούσε ο Μελετόπουλος όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Όταν λοιπόν έφτασε το τραίνο στο σταθμό και αφού σταμάτησε, ένας εκ των παναγοπουλιστών αρπάζεται από το σιδερένιο χώρισμα (κιγκλίδα) του βαγονιού και ενώ ο Μελετόπουλος ξεκινά με στεντόρεια φωνή να λέει: « Κύριε πρόεδρε»! ο άλλος με επίσης βροντώδη φωνή εφώναζε: «Κύριε πρόεδρε»! «Καλώς ήρθατε» φώναζε ο Μελετόπουλος, «Καλώς ήρθατε» φώναζε δυνατότερα ο άλλος.  Ο Δηλιγιάννης ήρθε σε δύσκολη θέση καθώς δεν ήξερε προς τα πού να στραφεί.

Το κωμικό όσο και γελοίο αυτό γεγονός ευτυχώς έληξε, διότι ο Μελετόπουλος υποχώρησε και άφησε τον άλλο να μιλά με βαρύγδουπο ύφος απευθυνόμενος προς τον Δηλιγιάννη λέγοντας «πρέπει να σώσετε τον ελληνισμό και το σύμπαν»!  Ο αρχηγός απάντησε προς το συγκεντρωμένος πλήθος ότι είναι πόθος του να επισκεφθεί την πόλη και θα το πράξει εν καιρώ.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος γράφει ότι το απρεπές αυτό γεγονός επικρίθηκε γενικώς και ότι  η αβρότης και ο σεβασμός των προσώπων επιβάλλεται στοιχειωδώς. Η συμπεριφορά προς τον Μελετόπουλο και λόγω αξίας, πολιτικής και κοινωνικής θέσης και ηλικίας δεν ήταν η αρμόζουσα και πρέπει με σεβασμό να αντιμετωπίζεται.  Orinosaxiotis blogspot.gr.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS