Την 13-01-2021 εξεμέτρησε το ζην ο συμπολίτης δικηγόρος Βασίλειος Κοντόπουλος. Η εξόδιος ακολουθία έγινε στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων Αθηνών και η ταφή στο Αίγιον, στον οικογενειακό τάφο. Δυστυχώς η πανδημία δεν επέτρεψε να τον κατευοδώσουν οι πολλοί συγγενείς και φίλοι.


Ζούσε στην Αθήνα για λόγους επαγγελματικούς αλλά το Αίγιο ήταν η αγάπη του και οι αναμνήσεις του. Προ 30 ετών απέκτησε διαμέρισμα, με θέα τον Κορινθιακό και επισκεπτόταν την ιδιαίτερη πατρίδα του τακτικά. Από το μπαλκόνι αυτό, με την απεριόριστη, πανταχόθεν, θέα ηρεμούσε, από την ένταση της απασχόλησης και του άγχους της Αθήνας. Αναγάλλιαζε η ψυχή του. Το διαμέρισμα αυτό ήταν και η αφορμή, για να συσφιγκτούν οι σχέσεις και η φιλία των οικογενειών μας.


Είχα την τιμή να με συμπεριλάβει στους στενούς του φίλους.


Ο Β. Ι. Κοντόπουλος σε όλη του τη ζωή διέπρεψε και με ό,τι ασχολήθηκε αρίστευσε.


Στις εγκύκλιες σπουδές στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στις Πανεπιστημιακές ήταν πρώτος. Πρώτος και με άριστα απεφοίτησε από το 8τάξιο γυμνάσιο Αρρένων Αιγίου. Πρώτος και με άριστα εισήχθη εις την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώτος απεφοίτησε. Με άριστα πήρε το διδακτορικό τίτλο, από τη Νομική του πανεπιστημίου των Παρισίων.


Στην επαγγελματική του πολυάσχολη καριέρα ήταν μοναδικός. Ελεύθερος επαγγελματίας, εργάστηκε ευσυνείδητα, αποσπώντας την εκτίμηση τόσο των συνεργαζομένων του, όσον και των δικαστών και της κοινωνίας όλης.


Επί δεκαετίες η Γερμανική Πρεσβεία τον είχε νομικό σύμβουλο. Είχε άριστες σχέσεις με όλους τους Γερμανούς πρέσβεις, που ήλθαν στην Ελλάδα. Όταν συνταξιοδοτήθηκε, το 2007, η πρεσβεία του έκανε τιμητική τελετή και ο πρέσβης του απένειμε το παράσημο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ». Το συνοδευτικό έγγραφο έχει ιδιόχειρη υπογραφή του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Horst Κöhler. (Στην τελετή παρέστη και ο τότε δήμαρχος Απόστολος Καραφωτιάς). Διετέλεσε αρκετά χρόνια πρόεδρος του Ελληνογερμανικού συλλόγου ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, (ιδρύθηκε το 1837 από τους Γερμανούς που συνόδευσαν τον Όθωνα). Από το σύλλογο πληροφορήθηκε ότι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) έχει ξεκινήσει μια καταγραφή των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, στην Ελλάδα. Έφερα σε επαφή τον Βασίλη με τον συμπολίτη δημοσιογράφο Φάνη Ζουρόπουλο, με τον οποίο είχαμε  και οι τρεις, πολύωρες, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, καθόσον ο Φ. Ζουρόπουλος έχει μελετήσει, στη Γερμανία, τα αρχεία της περιόδου εκείνης και ο οποίος προσέφερε τις γνώσεις του στο Ε.Ι.Ε. (2019-2021).


Ο Β. Κοντόπουλος ήταν πολυταξιδεμένος και πολύγλωσσος. Τα άριστα Ελληνικά και Λατινικά ήταν οι βάσεις για να μάθει και να ομιλεί, ως μητρική γλώσσα, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Αγγλικά, τα Ρωσικά. Επήγε εθελοντής έφεδρος ανθυπολοχαγός στο πόλεμο της Κορέας, ως μεταφραστής το 1953. Η πατρίδα τον ετίμησε με παράσημο. Προ 15ετίας εκλήθη, μαζί με άλλους βετεράνους, από την Κορεατική Κυβέρνηση, στη Σεούλ, όπου όλοι ετιμήθησαν δεόντως.


Του άρεσε η αθλητική ζωή. Μέχρι προ ολίγων ετών κυκλοφορούσε με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.


Ήταν λάτρης της φύσεως και της πεζοπορίας. Μου διηγείτο πως είχε περιηγηθεί, ως πεζοπόρος προσκυνητής, όλες τις μονές του Αγίου όρους,
Τότε που δεν υπήρχαν δρόμοι και αυτοκίνητα στο περιβόλι της Παναγίας.


Δημιούργησε αξιαγάπητη οικογένεια με την μοναδική και εξαίρετον σύζυγόν του Λιουντμίλα και τις κόρες του Τατιάνα και Ναταλία.


Ήταν δευτερότοκο, άξιο τέκνο της πολύτεκνης οικογένειας του δικηγόρου Ιωάννου Γ. Κοντοπούλου και της Ευφροσύνης Β. Οικονομοπούλου, μαθηματικού, εκ των πρώτων Ελληνίδων αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο μόνος επιζών είναι ο πρωτότοκος αδελφός Γεώργιος, καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.


Τα άλλα αδέλφια έφυγαν νωρίτερα. Ο γιατρός Ανδρέας, η φυσικός Αγγελική, η Χρυσούλα καθηγήτρια Γαλλικών και προ εξαμήνου ο αγρότης Δημήτριος.


Η οικογένεια αποχαιρέτησε το στήριγμά της, ο Γιώργος τον αδελφό του, ο νομικός κόσμος τον επιστήμονα περιωπής, η κοινωνία τον Άνθρωπο και εγώ τον φίλο.


Έχε γαίαν ελαφράν, αγαπητέ Βασίλη.


Βασίλειος Κ. Παπαθανασίου
Πολιτικός μηχανικός

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS