Με τον Φάνη Ζουρόπουλο τον συγγραφέα του βιβλίου που κρατώ στα χέρια μου και για το οποίο θα σας μιλήσω, εκτός από συντοπίτες είμαστε και συμφοιτητές και τολμώ να πω και πολύ καλοί φίλοι.

Από την εποχή της πρώτης νιότης, τότε που, έμπλεοι ενθουσιασμού και νεανικής ορμής μαζευόμασταν να μιλήσουμε για τα σχέδια, τα όνειρα και τις ανησυχίες μας, ο Φάνης ξεχώριζε με την αφηγηματικότητά του, την οξυδέρκεια, την παρατηρητικότητα και τη φαντασία του.Όταν λοιπόν ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο  του <Ο ναύτης του Αιγίου> ήταν σα να το περίμενα από καιρό, σαν να δέχτηκα κάτι οικείο, κάτι που το έζησα και υπήρχε στα βάθη της μνήμης μου.

Πέρασαν πολλές δεκαετίες από τότε που, φοιτητές της δημοσιογραφίας , πιστεύαμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν τον αλλάξαμε. Μάλλον εκείνος μας άλλαξε, αν και όχι εντελώς.

Τα βασικά στοιχεία είναι εκεί, όπως και ένα μέρος από τον ρομαντισμό της νεανικής μας ηλικίας. Η φλόγα δεν έσβησε, σιγοκαίει. Και το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από τέτοια στοιχεία, είναι η απόδειξη ότι τίποτα και κανείς δεν χάνεται όταν διαθέτει δύναμη και πίστη.

< Ο ναύτης του Αιγίου > του Φάνη Ζουρόπουλου θα μπορούσε να είναι όχι ένα αλλά δύο, τρία ή και τέσσερα ξεχωριστά βιβλία.

Τόσο πλούσιο είναι το υλικό που μέσα σε μόλις εκατόν ενενήντα τρεις σελίδες  <κλείνει> ένα μεγάλο μέρος της Ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Μέσα από τις σελίδες του ξεπηδούν οι ήρωες του 1821, ζωντανεύει η τραγωδία του Πολυτεχνείου,  το Νοέμβριο του 1973, προβάλλει ανάγλυφη η ιστορία του τόπου μας του Αιγίου καθώς και ολόκληρης της Αχαίας. Και μέσα σε αυτές τις σελίδες, ο συγγραφέας, καταφέρνει να χωρέσει βιώματα και εμπειρίες προσωπικές και επαγγελματικές μιας χρονικής περιόδου εξήντα ετών, ήτοι από το 1960 έως το 2020, να αποτυπώνει ιστορικά γεγονότα που τάραξαν την χώρα μας, την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη. Και όλο αυτό γίνεται μέσα από ένα συναρπαστικό <ταξίδι> που περιλαμβάνει έρευνα, μετακινήσεις σε διάφορα μέρη για συλλογή στοιχείων καθώς και επαφή με πολλούς από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνων που τάραξαν τη ζωή και καθόρισαν το μέλλον μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία πολυετούς έρευνας που συγκέντρωσε ταξιδεύοντας, μεταξύ άλλων , στη Γερμανία  πολλές φορές, για την περίοδο της Κατοχής και την αντίσταση στην Αιγιάλεια κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η αναφορά στην υπόθεση των Καλαβρύτων, την έναρξη της επανάστασης του 1821 και τη συμμετοχή της Αιγιάλειας στην απελευθέρωση του Γένους.

Η γλαφυρή εμπεριστατωμένη και κυρίως τεκμηριωμένη αποτύπωση των γεγονότων της εποχής της ελληνικής επανάστασης και της αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής , εκτός από τη συμβολή στη συλλογική μνήμη, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επόμενες γενιές.

Σε γενικές γραμμές το βιβλίο του Φάνη Ζουρόπουλου <Ο ναύτης του Αιγίου > , είναι μια ιστορική βιογραφία , ένα θαυμάσιο αφήγημα , μια κιβωτός πληροφοριών για τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ιστορίας  αλλά και της καθημερινότητάς μας, με άποψη που προκύπτει από πολυετή μελέτη.

Είναι ένα πολυεπίπεδο, πολυπρισματικό βιβλίο που δεν καταπιάνεται μόνο με ένα θέμα , αλλά εκτείνεται σε εποχές και γεγονότα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, χάραξαν την πορεία του τόπου μας, του Αιγίου αλλά και της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα. Και ο Φάνης Ζουρόπουλος φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό του, έστω και αν σε πολλά σημεία μιλά υποκειμενικά.

Εντυπωσιακός είναι επίσης και ο τρόπος που αναφέρεται σε κάθε εποχή προβάλλοντας προσωπικά βιώματα και προχωρώντας σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, σε ένα είδος απολογισμού και ίσως πικρίας γιατί <αυτόν τον κόσμο δεν καταφέραμε να τον κάνουμε καλύτερο>...

<Ο ναύτης του Αιγίου > παρότι είναι ένα βιβλίο χωρίς καθόλου φωτογραφικό υλικό μοιάζει με άλμπουμ φωτογραφιών, που κάθε μια από αυτές αντιπροσωπεύει μια εποχή και μία περίοδο της ζωής του συγγραφέα και του αναγνώστη, ο οποίος , εκών άκων πολλές φορές ταυτίζεται μαζί του, πράγμα που, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ταλέντο της γραφής του , στον χειμαρρώδη και γλαφυρό του λόγο, τον απολύτως ακριβή , παρ όλα αυτά.

Ολοκληρώνοντάς το ένιωσα θλίψη, ομολογώ, γιατί τελείωσε τόσο γρήγορα ένα υπέροχο ταξίδι στο παρελθόν το δικό του , το δικό μας της γενιάς μας, Εγώ θα το ξαναδιαβάσω για να το απολαύσω καλύτερα και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο θα κάνουν και οι αναγνώστες του.

Το βιβλίο του Φάνη Ζουρόπουλου <Ο ναύτης του Αιγίου > έχει να δώσει πολλά στο σύγχρονο αναγνώστη ιδιαίτερα αν έχει καταγωγή από την Αχαία και ειδικότερα από το Αίγιο. Οι υπόλοιποι καλούνται να ανακαλύψουν την περιοχή μέσα από διακόσια χρόνια αφήγησης καθώς και τις μικρές ιστορίες είτε αυτές αφορούν τον συγγραφέα, είτε πρόσωπα που συμμάδεψαν την πρόσφατη εποχή, καθώς και την Ιστορία την ίδια.

Εστα Σωτηροπούλου.
Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS