Evergrande: Πλήρωσε στο παρά πέντε - Απέφυγε τη χρεοκοπία

Του Marvin Hung

 

Ο όμιλος China Evergrande έχει συσσωρεύσει χρέη συνολικού ύψους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα ομόλογά του τα οποία αποτιμώνται σε δολάρια διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά δυσμενή επίπεδα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η εταιρεία τελικώς θα χρεοκοπήσει.

 

Πρόσφατα, ο κολοσσός των ακινήτων μπόρεσε να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών γι’ αυτά τα χρέη, πραγματοποιώντας καθυστερημένες πληρωμές τόκων λίγο πριν από τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερών. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν εάν μια χρεοκοπία της Evergande θα μπορούσε να επεκταθεί στην υπόλοιπη αγορά ακινήτων.

 

Ραγδαίες αλλαγές

Ο κλάδος ακινήτων στην Κίνα έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες και η Evergrande βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της εξέλιξης. Έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στη χώρα μέσω μιας στρατηγικής επιταχυνόμενης ανάπτυξης η οποία βασιζόταν κυρίως στη χρηματοδότηση από προκαταβολές αγοραστών ακινήτων και υψηλό τραπεζικό δανεισμό.

 

Όμως τώρα, οι διοικούντες την εταιρεία βρίσκονται σε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο, καθώς οι πιστωτές φαίνεται να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους, η οποία πιθανότατα να καταταγεί μεταξύ των μεγαλύτερων που έχουν γίνει ποτέ στην Κίνα. Η Evergrande δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέσω e-mail.

 

Ως έμπειρος επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στην Κίνα εδώ και 30 χρόνια, προβλέπω ότι θα υπάρξουν πρόσθετες κανονιστικές ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών στον κλάδο των ακινήτων.

 

Στην Κίνα, η στέγαση, η εκπαίδευση και οι ιατρικές υπηρεσίες είναι εκείνο που ενδιαφέρει πραγματικά τους ανθρώπους. Καθώς τα κεφάλαια συνεχίζουν να ρέουν σε αυτές τις τρεις αγορές κατά τη διάρκεια και του τρέχοντος έτους, και στην περίπτωση της ανάπτυξης ακινήτων, η τιμή των κατοικιών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στην Κίνα.

 

"Κόκκινες γραμμές"

Προκειμένου να ελέγξουν τις υποχρεώσεις των εταιρειών ακινήτων, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας καθιέρωσαν πρόσφατα "τρεις κόκκινες γραμμές" για να περιορίσουν την δυνατότητα των κατασκευαστών να αυξάνουν τον δανεισμό τους, κυρίως εκείνη που αναφέρει ότι, εξαιρουμένων των προπληρωμών, ο δείκτης χρέους προς περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70%, ο δείκτης μόχλευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% και η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100%.

 

Κατά την άποψή μου, η μεταρρύθμιση της αγοράς ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης πεο; όλους τους κατασκευαστές ακινήτων να τηρούν τις "τρεις κόκκινες γραμμές", είναι επωφελής για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

 

Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών στις κινεζικές πόλεις θα τεθούν επιτέλους υπό έλεγχο, μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των Κινέζων, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του διαθέσιμου εισοδήματος.

 

Κοινή ευημερία

Ο κλάδος ανάπτυξης ακινήτων, κατά την άποψή μου, έχει χρησιμοποιήσει δυσανάλογα πολλούς κοινωνικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων και γης τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα για άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Στο εγγύς μέλλον, προβλέπω ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν περισσότερα και φθηνότερα κεφάλαια από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Οι επιτυχίες τους (οι περισσότερες νέες ιδέες και καινοτομίες προέρχονται από μικρές και μεσαίες εταιρείες) θα είναι καθοριστικές για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας.

 

Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναμείνουν την κατεύθυνση της εφαρμογής αυτών των πολιτικών και να κατανοήσουν το σκεπτικό πίσω από την έννοια της "κοινής ευημερίας" στην Κίνα.

https://www.capital.gr/forbes/3594641/pou-briskontai-oi-rizes-tis-krisis-tis-evergrande-pos-tha-epireasei-tin-oikonomia-tis-kinas

 

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS