Μεταρρυθμιστές έχουμε, μεταρρυθμίσεις θα δούμε;

Του Γιώργου Κράλογλου

Μεταρρυθμιστές έχουμε. Έχουμε και τολμηρό σχέδιο. Με 207 σελίδες και 58 μεταρρυθμίσεις. Είχαμε όμως και σοσιαλιστές Και εκσυγχρονιστές. Είδαμε τίποτε;

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα περιθώριο, να χάσει άλλο χρόνο. Δεν έχει την πολυτέλεια να πειραματιστεί. Να διορθώσει την οικονομία πάνω στο μοντέλο που λειτουργεί.

Δεν διορθώνεται τίποτε. Και, σε αυτή την οικονομία, δεν προσαρμόζεται επίσης τίποτε. Ούτε φιλελεύθερα συστήματα. Ούτε ανταγωνιστικότητα. Ούτε επαναπατρισμός κεφαλαίων και Ελλήνων.

Είναι δεν είναι λοιπόν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη οι μεταρρυθμίσεις (δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε ότι είναι), σημασία έχει ότι η 12ετής πτώχευση, του 2009, και οι συνέπειες από την πανδημία κάνουν τις μεταρρυθμίσεις μονόδρομο.



Είναι η αναγκαστική πορεία της οικονομίας. Μπορεί να τις έφερε η συγκυρία στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μπορούσε να τις παρακάμψει και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση επιλέγαμε.

Και ας δούμε γιατί.

Οι δανειστές,  το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μας χαριστούν περνώντας στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας" υποχρεώσεις μας από την Ενισχυμένη Εποπτεία (που υπογράψαμε το 2018), για ετήσια πλεονάσματα 3% και 2% ως το 2026.

Ούτε την υποθήκευση (εκτός από τον Παρθενώνα και τον Λυκαβηττό...) για 99 χρόνια, όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους θα αγνοήσουν πριν το 2117!!.

Συνεπώς η στόχευση, μέχρι το 2026,  του μεταρρυθμιστικού προγράμματος,  των 207 σελίδων με τις 58 μεταρρυθμίσεις,  του κ. Μητσοτάκη,  συμπίπτει με τις δεσμεύσεις μας από Ενισχυμένη Εποπτεία (υποχρεωτικά πλεονάσματα) που επίσης ολοκληρώνονται το 2026!!

Μετά το 2026 ξεκινά η δεύτερη φάση υποχρεώσεων (αλλιώς το μνημόνιο μάς περιμένει στη γωνία...). Χρονικός ορίζοντας, τα 40 χρόνια!!

Πώς θα τα βγάλουμε πέρα με το σημερινό αλαλούμ στην οικονομία που οδηγεί το 100% δέσιμο της ανάκαμψης, μόνο στον τουρισμό;

Με την προσευχή να δεήσει ο Θεός των Βρυξελλών και του Βερολίνου να κάνουν τα στραβά μάτια για τα υποχρεωτικά πλεονάσματα και την Ενισχυμένη Εποπτεία στην Ελλάδα; Ως πότε θα μας "προστατεύει" ο κορονοϊός...

Η οικονομία μας πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Όχι για να γίνει ελκυστική και να φέρει επενδυτές, ελληνικά κεφάλαια παρκαρισμένα σε ξένες Τράπεζες και 600.000 Έλληνες εξωτερικού να μας βοηθήσουν στην παραγωγικότητα.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, (όπως άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες), να περιμένουμε την ανάκαμψη σκορπώντας ακόμη μια φορά πόρους της Ε.Ε. (όπως τα ΜΟΠ,  Περιφερειακά,  Ντελορ,  ΕΣΠΑ) σε άχρηστους, οργανισμούς,  ΔΕΚΟ και άλλες κρατικές παράγκες που τις λέγαμε βιομηχανία αλλά μας έκαναν τη χώρα της απέραντης βιοτεχνίας,  της λιανικής, της ταβέρνας,  του καφενείου,  των νοικιασμένων δωματίων, του μερικού τουρισμού και των γκαρσονιών.

Αυτή η χώρα ούτε ανακάμπτει,  ούτε αναπτύσσεται χωρίς μια πολύ, μεγάλη φουρνιά καθαρά ιδιωτικών επενδύσεων (όχι με κρατικούς εμβολιασμούς...) και με θέσεις εργασίας να κρατάνε τους σημερινούς Έλληνες στον τόπο τους.

Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι; Να πάμε μπροστά; Να κρατήσουμε τα νέα παιδιά της Ελλάδας στον τόπο τους;

Έτσι θα φέρουμε πίσω Έλληνες του εξωτερικού; Επειδή θα συνεχίσουμε να μοιράζουμε λεφτά στις 700.000 βιοτεχνίες και τα μαγαζιά που διαθέτουμε (αν δεν κλείσουν οι 250.000 όταν τελειώσουν οι επιστρεπτέες και τα χαρίσματα χρεών και επιδομάτων…) για να κάνουν ψηφιακή την οργάνωσή τους; Αυτό νομίζουμε;

Μήπως θα μας σώσουν οι μεγάλοι και οι λίγοι της ολιγαρχίας; Αυτοί που μας παραμυθιάζουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ όταν η αλήθεια είναι πως οι μεγάλοι του τόπου μας δεν ξεπερνούν τους 5-6. Και δεν θα μας είχαν μείνει και αυτοί αν δεν τους προσφέραμε κρατικοδίαιτη οικονομία... Κάνουμε λάθος;

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο το κάποιο κεφάλαιο,  ενός κάποιου προγράμματος, όπως αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία πρέπει να επιβληθούν, ως "εμβολιασμός" για προστασία και ανάρρωση από τις χρόνιες πολιτικές ασθένειες του άθλιου, άχρηστου, σπάταλου και διαπλεκόμενου κρατισμού, που φύτρωσε και καλλιεργήθηκε σε όλη την μεταπολίτευση. Γι' αυτό και πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα. Και όποιος διαφωνεί πολιτικά, απλά εκδικείται (για δικούς του λόγους), τους εντός και τους εκτός Ελλάδας,  Έλληνες.

https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3537772/metarruthmistes-exoume-metarruthmiseis-tha-doume

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS