Γράμμα που χρονολογείται από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε από  ζευγάρι στην ανατολική Γαλλία | in.gr

Γράφει ο Γιάννης Πριόβολος (υποστράτηγος ε.α.-συγγραφέας)


Μπορούν να γραφούν πολλά, συσχετίζοντας τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 με αυτόν της περιόδου 1940-1941 και ιδιαίτερα συσχετίζοντας τον ηρωισμό των στρατιωτών μας στην εαρινή επίθεση (Μάρτιος 1941) των Ιταλών στα βουνά της Αλβανίας, με τον αντίστοιχο ηρωισμό του Κολοκοτρώνη, του Διάκου, του Ανδρούτσου κλπ. Προτιμώ όμως και σημειώνω μόνο ότι οι στρατιώτες μας στον πόλεμο του 1940-1941 είχαν μεθύσει, ύστερα και από την προτροπή του ποιητή Κωστή Παλαμά, «από το αθάνατο κρασί του ΄21». Κι έτσι, βάδιζαν «υπό την σκέπην του Κολοκοτρώνη, του Διάκου, του Ανδρούτσου και τόσων άλλων ηρώων». Το λέει αυτό σε γράμμα του –για τούτο περιορίζω και τα δικά μου λόγια– προς την αδερφή του, Ελευθερία Ορφανού (Βεΐκου 15, Αθήνα), με ημερομηνία 4 Απριλίου 1941, ο λοχίας έφεδρος υπαξιωματικός, από τα Μαζέικα Καλαβρύτων, Σωτήρης Ορφανός που υπηρετούσε στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού.
Ιδού ολόκληρο το γράμμα:*Εν Αλβανία τη 4 Απριλίου 1941
Αγαπημένη μου αδελφούλα
Το δελτάριό σου με 25-3-41 δεν ήτο όπως εκείνα που μου έστελνες άλλοτε. Με συνεκίνησες βαθύτατα. Έλλειπε μου γράφεις το λουλούδι από την εορτήν, έλειπεν ο στρατός μας. Κι εγώ σου απαντώ. Ο στρατός μας δεν έλλειπε, ήτο παρών.  Έλλειπε από αυτού, αλλά ήτο κάπου αλλού. Εφέτος έκανε μίαν πραγματικήν παρέλασιν, παρέλασε προς την νίκην συνεχίζων τον απελευθερωτικόν αγώνα του 1821. Βαδίζομεν υπό την σκέπην του Κολοκοτρώνη, του Διάκου, του Ανδρούτσου και τόσων άλλων ηρώων που έχασαν το αίμα των δια την ελευθερίαν μας.  


Εσύ αδερφή μου εγνώριζες και ανέμενες την εορτήν της 25ης Μαρτίου, ενώ εγώ, ο αδελφός σου, δεν εγώριζον την ημέραν αυτήν, διότι τις ημέρες εκείνες ευρισκόμουν μέσα στη θύελλα του πολέμου, στη λύσσα και στις σφοδρότερες αντεπιθέσεις του εχθρού, όστις είχε βάλλει όλα του τα δυνατά, είχε διαθέσει όλη του τα μέσα να σπάση τις γραμμές μας. Eνώ εσύ εόρταζες την ημέραν της ελευθερίας μας κι εσυγκινείσο, επειδή δεν έβλεπες την παρέλασιν του στρατού μας, θα την άκουσες διότι ο στρατός μας έγραψε τας ωραιοτέρας σελίδας της ιστορίας μας ακριβώς τας ημέρας εκείνας επάνω στα Αλβανικά βουνά κι ο αδελφός σου εμάχετο στην πρώτη γραμμή. Ο στρατός μας συμμετείχεν στην παρέλασι, συμμετείχεν λέγω στον εορτασμό δια την τελική συντριβή της μεγάλης εαρινής επιθέσεως του βλάκα του Μουσσολίνι.


Σου γράφω τας γραμμάς αυτάς γεμάτος υπερηφάνεια, διότι το Σύνταγμά μου αντιμετώπισεν τας πιο λυσσαλέας αντεπιθέσεις του εχθρού, διέλυσε, αιχμαλώτισε και συνέτριψε 4 Ιταλικές Μεραρχίες και πολλά τανκς.


Δεν δύναμαι να σου γράψω λεπτομέρειες, μόνον σου γράφω ότι η χαράδρα που ευρίσκεται εμπρός μου είναι γεμάτη ιταλικά πτώματα.
Αδελφούλα μου θέλω να μου στείλης μερικά χαρτοφάκελα, διότι δεν έχω άλλα, και ήθελα να μούστελνες τίποτα φαγώσιμον.
Σε φιλώ
Ο αδελφός σου
Σωτήρης
«ΖΗΤΩ Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΣ»

* Η επιστολή  διατέθηκε στον Γιάννη Πριόβολο, σε φωτοαντίγραφο, πριν αρκετά χρόνια, από τον Σωτήρη Π. Ορφανό, ανιψιό του επιστολογράφου, οδοντίατρο, κάτοικο Πατρών. Παρεμπιπτόντως σημειώνω ότι ο Σωτήρης Ορφανός (επιστολογράφος) σκοτώθηκε στον Εμφύλιο Πόλεμο κοντά στο χωρίο Γλανιτσά (Μυγδαλιά) Αρκαδίας τον Ιανουάριο του 1947.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS