Tου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Εντυπωσιακές θέσεις και προτάσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)

Παράκληση του προέδρου του ΔΣ της ΕΕΔΕ κ. Ντίνου Λαμπρινόπουλου προς τον πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Κωστή Χατζηδάκη ήταν να μιλήσει εκτός κειμένου στην Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, στην οποία φέτος παρέστησαν πάνω από 250 στελέχη επιχειρήσεων. Ο πρώην υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που η ομιλία του παρακολουθήθηκε με τεράστιο ενδιαφέρον.

«Η ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, «έχει τεράστιο πρόβλημα εμπιστοσύνης. Πρόκειται για μέγα θέμα καθ’ όσον, χωρίς εμπιστοσύνη, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτή είναι αδρή πραγματικότητα και θα γίνεται όλο και πιο σκληρή, γιατί χωρίς ανάπτυξη η κρίση θα επιταχύνεται. Υπό αυτή την έννοια, το χρέος δεν λύνει προβλήματα. Διότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι αναπτυξιακό. Θα πρέπει, όμως, από την άποψη αυτή, να καταλάβουμε ότι χωρίς παραγωγή δεν παράγεται εισόδημα προς διανομή. Αν η Ελλάδα δεν ξαναδουλέψει, όσα χρέη και να της χαρίσουν πάλι χρεωμένη θα είναι».

Στο σημείο αυτό, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «με λαϊκισμούς και επικοινωνιακά τρικ που μόνον θυμηδία προκαλούν, η ανάπτυξη γίνεται όνειρο απατηλό. Ο δε λαϊκισμός και η μπουρδολογία που αυτός συνεπάγεται είναι σήμερα τα μεγάλα εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας. Η Ελλάδα βιώνει μία πολύπλευρη κρίση, που δεν αντιμετωπίζεται με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Αντιθέτως, άμεση και ζωτική είναι η ανάγκη σοβαρών και σε βάθος μεταρρυθμίσεων. Και τις τελευταίες μόνον μία κυβέρνηση που θα είναι Εθνική Ελλάδος θα μπορέσει να τις πραγματοποιήσει». Αναφερόμενος δε στις οβιδιακές μεταμορφώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος σε μία εβδομάδα άλλαξε θέσεις επτά φορές, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε: «Ο αθεράπευτος λαϊκισμός οξύνει, αντί να λύνει, τα προβλήματα».

Τονίζοντας ιδιαίτερα στην συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για να μπει η χώρα στον αστερισμό της ανάπτυξης, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης χωρίς καθυστέρηση του τραπεζικού προβλήματος και των κόκκινων δανείων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την αλλαγή στο πτωχευτικό δίκαιο και στις διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών.

«Πολλές από τις αλλαγές αυτές είναι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας από τότε που έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. «Οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, που συνεχώς διαβάλλονται, είναι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και δεν υπαγορεύονται από κάποια μνημόνια», τόνισε. Για να προσθέσει ότι θα αλλάξει επίσης άρδην και το σύστημα των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, όπως και το φορολογικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα γίνει πιο σταθερό.

Έμφαση θα δοθεί και στην εκπαίδευση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς συνταγματική αναθεώρηση –η οποία, κατά τον πρώην υπουργό, είναι δύσκολο να γίνει. «Δεν πρέπει να αφήσουμε το λάστιχο της χώρας να κλατάρει. Είναι ανάγκη να υπάρξει μία Συμφωνία Αλήθειας και μία Πατριωτική Συμμαχία για να βγούμε από οδυνηρά αδιέξοδα», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει και η διαρροή εγκεφάλων από την Ελλάδα. Μία διαρροή που έχει πάρει όντως δραματικές διαστάσεις και από μόνη της αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σήμερα αντιαναπτυξιακούς παράγοντες. 

Όσο, όμως, βασιλεύει ο λαϊκισμός εις βάρος της αλήθειας και της πραγματικότητας, γιατί κάποιος να παραμένει σε μία χώρα όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη!...Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Author: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Επίσης διαδικτυακά, αρθρογραφεί στο Εuro2day.gr,στο EBR και στο αγγλόφωνο European Business Review. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS