Τι είπαν  Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Ντάισεμπλουμ μετά το πέρας του Γιούρογκρουπ;;;

Ch. Lagarde:«Δεν περιμέναμε να εκπληρωθούν 140 προαπαιτούμενα
 Προτείνω συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Την πρόθεσή της να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την «καταρχήν έγκριση»  μίας νέας «εν αναμονή» συμφωνίας για την Ελλάδα, ανακοίνωσε η Christine Lagarde, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.



«Τελευταία έχουμε δει σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με την τεχνική συμφωνία να συνοδεύεται από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Έχουμε επίσης δει πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αν και χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις για το εύρος και το είδος των μέτρων που θα  δοθούν από τους πιστωτές της Ελλάδας.

Η «καταρχήν έγκριση» αποτελεί μία διαδικασία την οποία το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε περιπτώσεις που υπήρχε συμφωνία για τις πολιτικές που θα συνόδευαν ένα πρόγραμμα που στηρίζεται από το ΔΝΤ, αλλά δεν υπήρχε συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές της για νέα χρηματοδότηση ή ελάφρυνση χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η καταρχήν έγκριση θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμβάλλει για να σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή πολιτικών, ενώ η απελευθέρωση πόρων από το Ταμείο θα εξαρτηθεί από τις επαρκείς δεσμεύσεις που θα παράσχουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση χρέους έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Επίσης είναι σημαντικό ότι η καταρχήν έγκριση υποστηρίζει τη πάγια αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη, των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.

Με την καταρχήν έγκριση η αποδέσμευση των κεφαλιών του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη λήψη εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.

Επιπλέον η αξιολόγηση διατηρησιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ.

Αναμένεται ότι η αρχική έγκριση θα περιλαμβάνει μια προληπτική ρύθμιση για ποσό δανείου πολύ κάτω από όριο πρόσβασης του ΔΝΤ. Το εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της αρχικής έγκρισης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η χρήση της διαδικασίας της αρχικής έγκρισης θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αξιοποιήσει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ελάφρυνση του χρέους.

Θα δώσει εμπιστοσύνη στους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα υπό το πρόγραμμα ESM τον Ιούλιο - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα δώσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της.

Ελπίζω ότι η συζήτηση σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους σύντομα να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Σόιμπλε: Είχαμε συμφωνήσει, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν καθυστέρηση για επικοινωνιακούς λόγους…

Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό. Είχαμε εδώ και τρεις εβδομάδες συμφωνία, αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις για επικοινωνιακούς λόγους», δήλωσε με νόημα αφήνοντας αιχμές κατά της Αθήνας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Παραμένω όπως και πριν αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε ένα αποτέλεσμα για την καταβολή της επόμενης δόσης», προσέθεσε  και τόνισε  ότι «οι φωνές πληθαίνουν από την Ελλάδα ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Στην Γερμανία δεν έλειψαν ποτέ. Αν οι Έλληνες τηρήσουν τις συμφωνίες θα γλυτώσουμε΄.

Για το θέμα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η συμφωνία του Μαΐου 2016 είναι το πλαίσιο και αυτό παραμένει επίσης, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο -που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση- ο οποίος ελπίζω ότι θα επιτρέψει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παραμείνει, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει προς το τέλος του προγράμματος»

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι έτσι δεν μετατίθεται η διαμάχη για το μέλλον, για το 2018 ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ακούσατε και από τον κ. Ρέκλινγκ ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την Ελλάδα, και αυτή είναι και η άποψη της ίδιας της Ελλάδας, ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Η Ελλάδα αρχίζει να έχει ήδη μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη και στην τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά δυσκόλεψε πολύ λόγω των νέων εκλογών και των προστριβών που προέκυψαν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος του προγράμματος να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα επιτευχθεί και έτσι θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».

Σε άλλη ερώτηση για την παραμονή του ΔΝΤ χωρίς όμως να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, απάντησε: «… Εάν το ΔΝΤ σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, οι οποίο δεν συμπίπτουν με εκείνους της ΕΕ, βρει ένα τρόπο και πει εντάξει, συμφωνώ με αυτές τις εκτιμήσεις, την εξέλιξη, ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται προς το δρόμο της βιωσιμότητας του χρέους της, αυτό θα είναι ευχάριστο…. Ελπίζω ότι θα καταλήξομε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και για την σταθερότητα της εξέλιξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, της οποίας η ανάπτυξη, ας σημειωθεί ότι είναι στο πρώτο τρίμηνο διπλάσια εκείνης των ΗΠΑ». Ερωτηθείς δε εάν είναι συμβατή μια τέτοια λύση με την εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου απάντησε: «Ενημερώσαμε το Κοινοβούλιο επακριβώς για κάθε συνάντηση του Eurogroup όπως το προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση συμφωνίας σήμερα θα καταθέσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού συμφωνήσει ότι μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση διότι βρίσκεται εντός του (ψηφισθέντος) πλαισίου δεν χρειάζεται νέα έγκριση, εάν θεωρήσει ότι πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή της συμφωνίας τότε θα πρέπει να ζητήσουμε ξανά την εντολή του»

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πιθανότατα στο ελληνικό πρόγραμμα

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πιθανότατα στο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς οικονομική συμβολή μέχρι τον Αύγουστο 2018, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup. Η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται στην συμφωνία του 2016, πρόσθεσε.

 
J. Dijsselbloem: Πετύχαμε συμφωνία, μετά το τέλος του προγράμματος τα μέτρα για το χρέοςΣυμφωνία σε όλα τα επίπεδα ανακοίνωσε ο Jeroen Dijsselbloem στο σημερινό Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι το αποφασίστηκε εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016 ενώ η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως και το 2060.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στην Ελλάδα ελήφθησαν όλα εκείνα τα μέτρα που έφεραν σε ισορροπία τα δημοσιονομικά ενώ υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για το θέμα του χρέους ο Jeroen Dijsselbloem επισήμανε ότι τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο Ολλανδός πολιτικός  είπε ότι: ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Ως προς το ζήτημα του χρέους ανέφερε: ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων από 0 έως 15 χρόνθα, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην απόφαση αναμένεται να περιλαμβάνεται αναφορά στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα.

Ενώ το κείμενο καθαρογράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες  θα γίνεται  αναφορά στον γαλλικό μηχανισμό, ενώ η απόφαση για τα πλεονάσματα που αφορούν την περίοδο μετά το 2022 μιλά για πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ.


Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS