Κατά τον υφυπουργό Δημοσιονομικής πολιτικής μόνον με επενδύσεις και τόνωση της παραγωγής της  η Ελλάδα θα έχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

«Με το σημερινό επίπεδο επενδύσεων η χώρα θα έχει πρόβλημα ανάπτυξης γιατί τα κεφάλαια που επενδύονται δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις του κεφαλαιουχικού της εξοπλισμού», τόνισε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής πολιτικής κ. Θοδ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).Συνεχίζοντας τη σκέψη του ο υφυπουργός είπε ότι το επενδυτικό έλλειμμα στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι οι παραγωγικές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό 12% του ΑΕΠ μας έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 20%. Κατά συνέπεια αντί η Ελλάδα να καλύπτει το παραγωγικό της έλλειμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλώνει.

Είναι ζωτική η ανάγκη λοιπόν ανατροπής της κατάστασης αυτής, την οποίαν η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει πετύχει μέσα στα προσεχή δύο χρόνια. Με αφετηρία λοιπόν τη διαπίστωση αυτή, ο κ.Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις στην ενέργεια, στην προσέλκυση εύπορων Ευρωπαίων που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και σε τομείς ικανούς να τονώσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. 

Στην ίδια εκδήλωση, όπου έγινε η παρουσίαση της μελέτης της Μαριάνθης Αναστασάτου, οικονομολόγου στην Τράπεζα της Ελλάδος και του Παν. Τσακλόγλου, καθηγητή Οικονομικών στο ΕΚΠΑ, για «τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής στα χρόνια της κρίσης», μίλησαν επίσης και οι προκάτοχοι του κ.Θεοδ. Σκυλακάκη στο Υπουργείο Οικονομικών κ.κ. Γ.Χουλιαράκης (Σύριζα) και Φ.Σαχνινίδης (ΠΑΣΟΚ).

Ο κ.Γιώργος Χουλιαράκης, χωρίς να διαφωνήσει επί της ουσίας με τον σημερινό αντικαταστάτη του, υπεραμύνθηκε της πολιτικής δημιουργίας υπερπλεονασμάτων και τόνισε ότι η πρακτική αυτή ήταν απαραίτητη για να δημιουργηθεί στις αγορές κλίμα εμπιστοσύνης έναντι της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ο πρώην υπουργός εστίασε τις παρεμβάσεις του και στο θέμα της φοροδιαφυγής, το οποίο είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν δείχνει να καταπολεμά αποτελεσματικά.

Καταπέλτης για την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις Κ.Καραμανλή υπήρξε ο κ.Φιλ. Σαχινίδης, ο οποίος κατήγγειλε τα σοβαρά κρυφά ελλείμματα που δημιούργησε, ενισχύοντας την κατανάλωση εις βάρος της παραγωγής. Αποκάλυψε επίσης ο πρώην υπουργός ότι το 2009 η κυβέρνηση είχε χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό Ταμείο της ΔΕΗ με 700 εκατομ. ευρώ, τα οποία δεν εμφανίζονταν πουθενά στο δημόσιο λογιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «…η αξιοπιστία που η Ελλάδα οικοδόμησε με σημαντικές θυσίες από το 2010 και μετά, δεν πρέπει να χαθεί. Αναφορικά δε με την ανάπτυξη, τα επόμενα χρόνια είναι ανάγκη να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των δαπανών και παράλληλα να ανοίγει ο δρόμος και για ιδιωτικές επενδύσεις…».

Ας σημειωθεί ότι και οι τρεις σχολιαστές της μελέτης του ΕΛΙΑΜΕΠ συμφώνησαν για την ανάγκη να προχωρήσουν ακόμα οι διαρθρωτικές αλλαγές στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής και τόνισαν με έμφαση το πρόβλημα της δαπάνης για συντάξεις και υγεία. Δαπάνη που δεν απέχει από το 15% του ΑΕΠ και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη μαζί με την αντίστοιχη της Ιταλίας.  

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής κ.Παν. Τσακλόγλου, οι δαπάνες υγείας και οι συντάξεις συνδέονται άμεσα και με τη δημογραφική κάμψη της χώρας και είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, που θα γίνει άλυτο σε περίπτωση νέας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Και από την άποψη αυτή, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, που συντόνισε τη συζήτηση, έθεσε το ερώτημα της «αλλαγής κουλτούρας» που απαιτείται, ώστε μια κοινωνία να αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι πραγματικότητες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται.

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Author: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Επίσης διαδικτυακά, αρθρογραφεί στο Εuro2day.gr,στο EBR και στο αγγλόφωνο European Business Review. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS