Επειδή σε εξώφυλλό του τον αποκάλεσε «Ξερριζωτή», ο Τούρκος πρόεδρος μήνυσε το γνωστό γαλλικό περιοδικό.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το άρθρο ήταν καταπέλτης. Για τον Τούρκο πρόεδρο Ρέτζιο Ταγίπ Ερντογάν αφ’ ενός και για τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τράμπ αφ’ ετέρου. Ο μεν Αμερικανός πρόεδρος κατηγορήθηκε από το γαλλικό περιοδικό «…για προδοσία των Κούρδων μαχητών που επί πέντε χρόνια έδωσαν σκληρές μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τείνοντας έτσι πολύτιμη χείρα βοηθείας στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις…». Το ρόλο τους αυτόν εξάλλου είχε εξάρει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τράμπ, δηλώνονταςότι επρόκειτο «…για απίστευτους μαχητές έξυπνους και αφοσιωμένους στο ρόλο τους…».Πράγματι, επί μια πενταετία, οι Κούρδοι είναι αυτοί που μετά από σκληρές μάχες στη Βόρεια Συρία στις πόλεις Κομπάνι και Ράκκα έδωσαν απίστευτες μάχες σπιθαμή προς σπιθαμή για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές, τους οποίους κυνήγησαν ακόμα και στις σπηλιές του Μπακούμ, χάνοντας κάποιες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες πολεμιστές.
 
«…Η αυτοθυσία και το πείσμα των Κούρδων δεν έχουν προηγούμενο…» τονίζει ο Γάλλος ναύαρχος Φ.Ροζέλ, στρατιωτικός ακόλουθος του Γάλλου προέδρου ΕμμανουέλΜακρόν. Αφήνει δε να γίνει αντιληπτό ότι η προδοσία του Αμερικανού προέδρου ατιμάζει το σύνολο του δυτικού κόσμου. Προς μοναδικό όφελος της Τουρκίας και του προέδρου της, ο οποίος κατά το «Λε Πουάν» «…ονειρεύεται μια νέα εθνοκάθαρση εις βάρος των Κούρδων…».

Αυτή η εθνοκάθαρση,  ενοχλεί πολύ τον κ.Ερντογάν, ο οποίος έκανε μήνυση στο γαλλικό περιοδικό προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά και για να ρίξει στάχτη στα μάτια του δυτικού κόσμου, μέρος του οποίου δεν θεωρεί την Τουρκία ως αμιγώς ισλαμική χώρα.

Από την άλλη πλευρά, στο θέμα της Συρίας, η Δύση υπέστη ένα κραυγαλέο φιάσκο, τόσο από διπλωματικής όσο και από στρατηγικής σκοπιάς. Στο διπλωματικό επίπεδο Ρωσία και Τουρκία κέρδισαν σημαντικούς γεωπολιτικούς πόντους, ενώ από στρατηγικής πλευράς, οι τζιχαντιστές επανήλθαν στο προσκήνιο. Έτσι κάποιες χιλιάδες Κούρδων που έχασαν τη ζωή τους, υφίσταται μια δραματική και ατιμωτική προσβολή.

Κατά τα άλλα, απίστευτος είναι και ο εξευτελισμός των Η.Π.Α., την ώρα που η Ευρώπη… κοιμάται τον ύπνο του δικαίου! Φεύ.    

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Author: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Επίσης διαδικτυακά, αρθρογραφεί στο Εuro2day.gr,στο EBR και στο αγγλόφωνο European Business Review. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS