Τελικά φαίνεται να του βγαίνει του Αλέξη Τσίπρα το σχέδιο του παραμονης, ει δυνατόν, έως τον Οκτώβριο στην εξουσία και πλευροκοπήσεως τώρα της κεντροαριστεράς.

Του Αθανάσιου  Χ. Παπανδρόπουλου

Η μεγάλη επιτυχία στη στρατηγική Τσίπρα για παραμονή στην εξουσία θα είναι να απαλλαγεί η κυβέρνησή του από το βαρίδι που λέγεται Π. Καμμένος και μέσα από ανασχηματισμό να γίνει αμιγώς «αριστερή». Σε βαθμό τέτοιο, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει από τον κεντροαριστερό χώρο «φωτισμένους» κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Αυτούς για παράδειγμα που υπαινίσσονται οι Νικος Μουζέλης και Νικ. Μαραντζίδης όταν ανοίγουν διαδρόμους προς τον σημερινό πρωθυπουργό. Ας δούμε όμως τα γεγονότα, όπως αυτά ιχνογραφούνται από τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ κέρδισε την τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας πλέον.Στο πλαίσιο αυτό και μετά από ένα δεκαήμερο παρασκηνιακών εξελίξεων,…………  …………. ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος για την ώρα παραμένει στη θέση του και  ανακοίνωσε ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Ομως, οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, σύμφωνα με διευκρινίσεις του εκπροσώπου του κόμματος Θεόδωρου Τοσουνίδη, θα δοθεί κατεύθυνση στα πέντε κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ να αποσυρθούν από το υπουργικό σχήμα, ωστόσο, εάν κριθεί αναγκαίο για την πορεία του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει κάποιους (ή όλους) στη θέση τους.

Τούτο σημαίνει ότι (πλην... νέου απροόπτου) ο κ. Τσίπρας:

•    Δεν χρειάζεται  να ζητήσει ψήφο Εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αντιθέτως, θα εντείνει την πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει εκείνος σε πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Επ' αυτού, η Πειραιώς διαρρέει μεν ότι «θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα», ωστόσο γνωρίζει ότι δεν θα βρεθούν 151 βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρότασή της.

•    Έχει τις προϋποθέσεις να«περάσει» από τη Βουλή τη Συμφωνία.Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ήδη πως το «ναι» σ' αυτή την ψηφοφορία δεν θα ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, «απελευθερώνονται» οι βουλευτές του Ποτάμιού (πλην Αμυρά-Ψαριανού) να την  υπερψηφίσουν.

Καλού κακού πάντως, έμπειρα κυβερνητικά στελέχη παραμένουν διστακτικά ως προς την τελική στάση τουΣταύρου Θεοδωράκη (σ.σ. που θα επηρεάσει και τον Γιώργο Μαυρωτά) ενώ εμφανίζονται περισσότερο βέβαιοι για τη στάση του Σπύρου Δανέλη και του Σπύρου Λυκούδη.

•    ΜετονΚαμμένο (και άλλους από τους ΑΝΕΛ) εκτός υπουργικού σχήματος, οπρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό με «κεντροαριστερό πρόσημο», ορίζοντας και την πολιτική ατζέντα στην πορεία προς τις εκλογές - όποτε κι αν γίνουν.

Μένει να αποσαφηνιστεί πόσοι από τους σημερινούς έξι ΑΝΕΛίτες που μετέχουν στο υπουργικό σχήμα πλην του κ. Κομμένου (Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Βασίλης Κόκκαλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης) θα τον ακολουθήσουν στην έξοδο.

Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, λένε ότι ο Πάνος Κομμένος προσανατολίζεται να  ακολουθήσει το ισπανικό μοντέλο των Podemos. Δηλαδή, θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό, χωρίς να συμπεριλάβει κανένα από τα στελέχη των ΑΝΕΛ σε αυτόν, Ο Πάνος Κομμένος θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις ψηφοφορίες και όταν φτάσει η ώρα της συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος μπορεί να έχει -στην χειρότερη περίπτωση- δυο απώλειες. Τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την Έλενα Κουντουρά, αν η τελευταία αποφασίσει να δώσει την θετική της ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών.

Υπό τις πιο πάνω συνθήκες, είναι βέβαιον ότι στην παρούσα φάση των εξελίξεων, δεν θα τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης και άρα ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να στηριχτεί για τις Πρέσπες στις ψήφους του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Δηλαδή στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και στην Κατερίνα Παπακώστα.

Ακόμα, αν απαλλαγεί σε κυβερνητικό επίπεδο. από τους ΑΝΕΛ, όλες οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει νέο κυβερνητικό σχήμα και θα βάλει σε αυτό υψηλού προφιλ, στελέχη από την κεντροαριστερά, δείχνοντας έτσι ιότι η περίοδος συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο τελείωσε, μαζί με τα μνημόνια.

Φυσικά, ακόμα και αν τελικά κρατήσει ένα ή δυο στελέχη από τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνησή του, και πάλι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα. Γιατί αυτό που επιθυμεί ο υπουργός Άμυνας είναι να μην μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Εάν το διασφαλίσει αυτό, θα διαφοροποιηθεί μόνο στο θέμα της συμφωνίας τωνΠρεσπών.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι μπαίνουμε σε μιά νέα φάση.. του φαινομένου του «τσιπρισμού»,για το οποίο εχουμε ηδη κάνει λόγο απο τις στήλες αυτές ,ως εκ τούτου δε, αναρωτιόμαστε.. αν κάποιοι έκαναν προσπάθεια να το καταλάβουν και να το ερμηνεύσουν.

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Author: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Επίσης διαδικτυακά, αρθρογραφεί στο Εuro2day.gr,στο EBR και στο αγγλόφωνο European Business Review. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS