Πέρα από τον “νεοφιλελευθερισμό” τώρα τα δεινά του ανθρώπου έχουν και νέα αίτια: την κλιματική αλλαγή
Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Βρήκαμε τον υπεύθυνο. Η κλιματική αλλαγή φταίει για τους νεκρούς- και για τις καταστροφές. Η νέα θρησκεία της Αριστεράς. Οι λογής εχθροί του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς βρήκαν καινούριο πεδίο δράσης.Η θεωρία της σύγχρονης ανθρώπινης παρέμβασης για την αλλαγή του κλίματος (HockeyStickTheoryτου MichaelMannκαι άλλων) δεν εξηγεί πως ο κόσμος πέρασε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο (θερμότερη από τη σημερινή) στα χρόνια του Μεσαίωνα (900-1200 μ.Χ.). Μια εποχή μάλιστα που οι Βίκινγκς καλλιεργούσαν τα (σήμερα παγωμένα) λιβάδια της Γροιλανδίας! Και βέβαια στα χρόνια εκείνα δεν υπήρχε βιομηχανική δραστηριότητα!!

Στη συνέχεια ο πλανήτης αντιμετώπισε τη λεγόμενη Μικρή Εποχή των Παγετώνων (LittleIceAge) που κράτησε περίπου μέχρι και το 1850. Στα χρόνια εκείνα, που ο Μαρξ καταδίκασε την «απάνθρωπη» φύση του καπιταλισμού, πάγωσε το λιμάνι της Νέας Υόρκης και προκλήθηκαν άπειροι θάνατοι ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σιωπή των περιβαλλοντολόγων για όλα αυτά είναι χαρακτηριστική…

Πολλοί οπαδοί της θεωρίας της καταστροφής υποστηρίζουν πως η θερμότητα της ατμόσφαιρας αυξήθηκε τον 20ο αιώνα, σε σχέση με τον 19ο, κατά μία μονάδα Fahrenheit. Σκόπιμα όμως αποσιωπούν το γεγονός πως η σύγκριση γίνεται με τις μέσες θερμοκρασίες της λεγόμενης Μικρής Εποχής των Παγετώνων (κράτησε, να μην ξεχνάμε, μέχρι το 1850). Ένα κλίμα δηλαδή που δεν θα θέλαμε ιδιαίτερα να μας συνοδεύσει στη σημερινή μας ζωή.

Η εξάγγελοι του φόβου δεν σταματούν εδώ. Από το 1940 περίπου, όταν δηλαδή οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είχαν αρχίσει δυναμικά να αυξάνονται, το κλίμα πέρασε σε μια καινούργια περίοδο παγετού. Που κράτησε μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1970. Οι επιστήμονες του κλίματος την εποχή εκείνη προειδοποιούσαν για μια επικείμενη καινούργια εποχή των πάγων. Και τα ΜΜΕ διοχέτευαν τις αντίστοιχες φοβίες.

Δεν είναι τυχαίο πως όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά μοντέλα παίρνουν σαν βάση εκκίνησης τα 1960 – χρόνια δηλαδή που βρίσκονται στην καρδιά της τελευταίας λεγόμενης περιόδου παγετού. Και διαπιστώνουν με βάση το σήμερα αύξηση της θερμοκρασίας. Αν ξεκινούσαν όμως σαν βάση λ.χ. το 1980, η αύξηση θα ήταν ασήμαντη!!

Δεν είναι σωστό επίσης πως οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν. Στο κέντρο της ηπείρου η μάζα του πάγου αυξάνεται. Και σε πολλά νησιά του Ειρηνικού η στάθμη του νερού χαμηλώνει, αντί να ανεβαίνει! Ποια εξήγηση δίνουν οι ευαγγελιστές του περιβαλλοντικού φόβου για όλα αυτά;

Υπάρχουν βέβαια και οι υπαινιγμοί για το ποιοι χρηματοδοτούν τους σκεπτικιστές. Στις αμερικανικές εκλογές οι ομάδες του κλίματος κατέβαλαν στα κόμματα 19 εκατ. Δολάρια, μπροστά στα 7 εκατ. Που ξόδεψαν οι εταιρείες πετρελαίου και αερίου.

Ο πλανήτης προσαρμόζεται στις όποιες ανακατατάξεις. Και καινούργια είδη ζωής πάντα εμφανίζονται… οι γκάφες των κυβερνώντων δεν οφείλονται στο κλίμα.

ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος είναι πρώην υπουργός

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS