Γράφει ο Παντελής Καψής

Σε όλο τον κόσμο τέτοιες μέρες οι υπουργοί των οικονομικών αγωνιούν συνήθως για το αν έχουν επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού ως προς τα ελλείμματα. Η Ελλάδα είναι μια από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ήδη από το καλοκαίρι γνωρίζουμε ότι οι στόχοι όχι μόνο θα επιτευχθούν αλλά και θα ξεπεραστούν. Το μόνο ερώτημα είναι το κατά πόσο. Το παράδοξο είναι ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα θετικών εκπλήξεων, μια επιτάχυνση για παράδειγμα της ανάπτυξης ή ένα μπουμ στις επενδύσεις. Για την ακρίβεια συμβαίνει το αντίθετο. Και τα τρία χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ που είχαμε αυτή την περίφημη «υπεραπόδοση», τόσο η ανάπτυξη όσο και οι επενδύσεις ήταν κατώτερες του στόχου. Αυτό βάζει την Ελλάδα σε μια μοναδική θέση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπήρξε ποτέ άλλη χώρα στον κόσμο η οποία, την ώρα που η πολιτική της ηγεσία σκούζει για τα υπερπλεονάσματα, την ίδια στιγμή υιοθετεί ακόμα πιο αυστηρή λιτότητα από αυτήν που της «επέβαλαν» οι ξένοι.Στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε την υπεραπόδοση και αναγνώρισε ότι κάνει κακό στην οικονομία. Φυσικά λέει ψέματα. Χοντρά ψέματα χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, όπως του επιτρέπει η ηθική αναπηρία της σταλινικής παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ένα μικρό παιδί το καταλαβαίνει, δεν χρειάζονται γνώσεις οικονομικών. Πέφτεις έξω μια χρονιά επειδή είσαι άπειρος και φοβάσαι μην τυχόν και δεν πιάσεις τον στόχο. Άντε πέφτεις, λίγο, έξω και την δεύτερη χρονιά. Δεν μπορεί να πέφτεις έξω τρεις χρονιές συνέχεια, και μάλιστα κατά εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία στην συνέχεια μοιράζεις δίκην αριστερού Αι Βασίλη, χωρίς να το έχεις επιδιώξει. Ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα δεν θα τολμούσε να πει τέτοιες χοντράδες.

Φυσικά έχουμε και απτές αποδείξεις. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έφερε στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος, προβλέπονταν θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που έφταναν το 2022 να ξεπερνούν το 5%! Όταν προκάλεσε κατακραυγή γι αυτή την αχρείαστη λιτότητα, έκανε την απαραίτητη kolotoumba κι έσπευσε να πει ότι το έκανε για να δείξει πόσο αποτελεσματική είναι η διαχείριση και ότι ο στόχος θα αλλάξει. Φυσικά έλεγε και πάλι ψέματα. Γιατί βέβαια μια αλλαγή των στόχων για τα πλεονάσματα αλλάζει όλους του υπολογισμούς για την πορεία της οικονομίας. Με άλλα λόγια αχρηστεύει το μεσοπρόθεσμο το οποίο υποτίθεται ότι είναι η Βίβλος για τα επόμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση, απολύτως συνειδητά, χαντάκωσε την ανάπτυξη και δημιούργησε υπερπλεονάσματα φορολογώντας την παραγωγική οικονομία και τους μικρομεσαίους, για να σωθεί εκλογικά μέσω παροχών και διορισμών ημετέρων. Η μεθοδολογία μοιάζει παλαιοκομματική. Στο παρελθόν όμως αυτό γινόταν μέσω του δανεισμού. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο συνειδητή και κυνική επίθεση στη μεσαία τάξη και στην παραγωγή.

Ο κ. Τσακαλώτος εν μέσω μπάσκετ και ζωολογίας κόμπαζε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μέσα στους επόμενους μήνες και τότε, πρόσθεσε, «δεσμεύεστε να πείτε ότι πετύχαμε». Φυσικά πάλι έκρυβε την αλήθεια. Στις αγορές μπορεί να βγούμε ακόμα και σήμερα. Αρκεί να πληρώσουμε τα ακριβά, οιονεί πτωχευτικά επιτόκια. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από τις αγορές χωρίς να εκτοξευτεί το κόστος στα ύψη. Αυτές τις ημέρες ο οργανισμός Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους θα ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα ποσά που θα δανειστεί η χώρα τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως η Ελλάδα, το 2019, θα δανειστεί μόλις 4 δισεκατομμύρια από τις αγορές. Θα φάει δηλαδή σχεδόν το μισό μαξιλάρι, 11 δισεκατομμύρια, μέσα στον πρώτο κι όλας χρόνο της «εξόδου» από τα Μνημόνια. Αλλά βέβαια αυτό ουδόλως απασχολεί τον κ. Τσακαλώτο ή τον κ. Τσίπρα. Σάμπως αυτοί θα είναι στην κυβέρνηση μετά το 19;

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS