Tου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου *

Γάλλοι, Βέλγοι και Γερμανοί ειδικοί αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών προσπαθούν να καλύψουν κενά των αντίστοιχων ελληνικών, αλλά και να προστατεύσουν την χώρα μας προστατεύοντας τις δικές τους. Πακτωλός από δισεκατομμύρια ευρώ ανοίγει ορέξεις

«Το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό και γι αυτό θέλει μεγάλη προσοχή. Πίσω από τα κύματα της μετανάστευσης υπάρχουν και άλλα πράγματα, που είναι το ζουμί της όλης υπόθεσης. Οι ισλαμιστές δεν θέλουν μόνο να σκοτώνουν βάζοντας μπροστά τα κορόϊδα που στρατολογούν. Τούς ενδιαφέρει να βγάζουν και χρήμα –και μπόλικο, μάλιστα». Αυτά μάς λέει σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας Βέλγος αξιωματικός των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της χώρας του. Προσθέτει δε ότι απόρρητες εκθέσεις της Frontex κάνουν λόγο για συνεργασία δουλεμπόρων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). «Κάποια μέλη των ΜΚΟ έχουν όντως αγνές προθέσεις, αλλά κάποια άλλα παίζουν αισχρά παιχνίδια και όχι μόνον για το χρήμα», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Θέτει έτσι στο τραπέζι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτό της διείσδυσης στην Ευρώπη των δολοφόνων του Ισλάμ, με την βοήθεια δήθεν «αγνών ψυχών» που μισούν τις ανοικτές κοινωνίες. Αριθμοί και γεγονότα αποκαλύπτουν, από την άποψη αυτή, μία πραγματικότητα που ναι μεν προσφέρεται στην δαιμονολογία, ωστόσο είναι εξόχως επικίνδυνη. Και οι διάφοροι αφελείς που νομίζουν ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας από τον ισλαμικό βόθρο, με αυτό το πλευρό να κοιμούνται… Ας διαβάσουν εκθέσεις της Interpol και της Europol και ίσως καταλάβουν.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Foreign Affairs ο δρ. Νίκος Δενιόζος, ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος και τέως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Europol, τα κέρδη που άντλησαν οι διακινητές ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι το κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, για το 2015 ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ –ποσό που επιβεβαιώνουν τόσον η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol) όσο και η Europol.

«Εννέα στους δέκα πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2015, βασίστηκαν σε “υπηρεσίες διευκόλυνσης”, κυρίως δίκτυα εγκληματιών που προσαρμόζουν και επεκτείνουν την δράση τους σε όλο το μήκος των προσφυγικών διαδρομών. Το ποσοστό δε αυτό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο φέτος», υπογραμμίζει η έκθεση. Οι περισσότεροι από τους 1 εκατομμύριο και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες που εισήλθαν σε κράτη μέλη της ΕΕ τον περασμένο χρόνο πλήρωσαν από 3.000 έως 6.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κέρδους να κυμαίνεται από 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να ξεπλύνουν και να νομιμοποιήσουν τις εισπράξεις τους, οι διακινητές και οι συνένοχοί τους έχουν δημιουργήσει δίκτυα επιχειρήσεων μέσω των οποίων πραγματοποιούνται επενδύσεις σε εστιατόρια, εταιρείες μεταφορών, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και οπωροπωλεία. Οι διακινητές διέσχιζαν τα σύνορα μεταφέροντας τεράστιο όγκο ρευστού. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι κύριοι οργανωτές των δικτύων αυτών έχουν την ίδια υπηκοότητα με αυτήν των μεταναστών, αλλά συχνά διαθέτουν άδεια παραμονής στην ΕΕ ή διαβατήρια.

«Η βασική δομή των δικτύων διακίνησης προσφύγων περιλαμβάνει επικεφαλής που συντονίζουν τις ενέργειες καθ’ όλο το μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής, οργανωτές που διαχειρίζονται δραστηριότητες τοπικά, μέσα από προσωπικές επαφές, και καιροσκόπους διαμεσολαβητές που βοηθούν κυρίως τους οργανωτές, ενδεχομένως δε να βοηθούν και στην στρατολόγηση νέων μελών των δικτύων», αναφέρει η έκθεση.

Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπορεί να επιτρέπουν την διέλευση οχημάτων από σημεία συνοριακού ελέγχου ή να απελευθερώνουν πλοία δωροδοκούμενοι, καθώς κατεγράφη μεγάλη ποσότητα χρημάτων στο εμπόριο διακίνησης. Περίπου 250 κύριοι τόποι παράνομης διακίνησης –όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί ή αεροδρόμια– έχουν ταυτοποιηθεί από τις Διωκτικές Αρχές κατά μήκος των διαδρομών, εκ των οποίων 170 εντοπίζονται εντός της ΕΕ και 80 εκτός της Ένωσης.

Η κατηγορία των διεθνών δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών περιλαμβάνει μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις που έχουν την ικανότητα να διενεργούν την όλη διαδικασία της διακίνησης των λαθρομεταναστών, η οποία περιλαμβάνει την παράνομη είσοδο στην χώρα, την παροχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, την παροχή καταλυμάτων στα σημεία διέλευσης, κ.α., γράφει ο δρ. Νίκος Δενιόζος, ο οποίος έχει επίσης εμπειρία και ως τέως επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος.
Στο επίπεδο αυτό, μία κατηγορία που στηρίζει το οργανωμένο έγκλημα είναι οι «διαφθορείς των κρατικών λειτουργών και οι προστάτες». Η απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων για τους λαθρομετανάστες, καθώς και η διευκόλυνση στην διέλευση των συνοριακών σημείων συνεπάγονται την από πλευράς των διακινητών δωροδοκία κρατικών λειτουργών σε Υπηρεσίες Μετανάστευσης και σε Υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου. Από την άλλη πλευρά, οι προστάτες,  ατομικά ή συλλογικά, προστατεύουν την εγκληματική οργάνωση μέσω κατάχρησης της εξουσίας τους, της θέσης τους, προνομίων, ή μέσω παράβασης του νόμου. Σε μερικές χώρες προέλευσης των μεταναστών, η διαφθορά χαμηλόμισθων κρατικών λειτουργών φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτηθούν γνήσια ή πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Έτσι, σε γενικές γραμμές και με δεδομένη την παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, οι άνθρωποι της Ιντερπόλ θεωρούν ότι η διακίνηση λαθρομεταναστών, ως κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελεί ένα σοβαρό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πρόβλημα.

Αποτέλεσμα αυτού, τονίζει ο δρ. Νίκος Δενιόζος, είναι να υπάρχει μία «ασύμμετρη απειλή», που υπονομεύει την ισχύ του ενιαίου γεωγραφικού, πολιτικού και οικονομικού χώρου της ΕΕ. Με αφετηρία δε την Τουρκία, η απειλή αυτή θα επεκτείνεται προς τα δυτικά για λόγους που μόνον σε υπεραπλουστεύσεις δεν προσφέρονται.

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Author: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Επίσης διαδικτυακά, αρθρογραφεί στο Εuro2day.gr,στο EBR και στο αγγλόφωνο European Business Review. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS