Αμέτρητες δεσμεύσεις και μάλιστα με νόμους,  υποσχέσεις, δηλώσεις και «παραμύθια» αρμόδιων υπουργών για γρήγορη απονομή των συντάξεων από το … 1999 έως … σήμερα…

Του Δημήτρη Στεργίου

Όταν το 1985 πρότεινα, ως αρχισυντάκτης, να εγκαινιάσουμε μια στήλη υπό τη ρουμπρίκα «Κράτος Αρλούμπα», ο διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» Γιάννης Μαρίνος αντέδρασε, λέγοντας τα εξής: « Δημήτρη, είναι πολύ βαρύς ο τίτλος» και θάχουμε περιπέτειες». Τότε, τού εξήγησα ότι δεν θάχουμε καθόλου δικαστικές περιπέτειες ή αντιδράσεις, διότι τα θέματα καθημερινότητας που θα παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα από τη στήλη αυτή συνοδεύονται από εφιαλτικά ντοκουμέντα για τα έργα και τις ημέρες του ελληνικού Κράτους και, συγκεκριμένα, των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι οποίες  μετά τη, περιφανή  νίκη ως κομμάτων σε εκλογές εμφανίζονται ως διαχειριστές της τύχης της χώρας και των πολιτών. Τελικά, η στήλη αυτή εγκαινιάσθηκε τότε και είχε μεγάλη επιτυχία.



Θυμήθηκα όλα αυτά, διότι ύστερα από τριάντα τρία χρόνια, διάβασα ότι  η σημερινή υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου ...δεσμεύθηκε, μιλώντας  στην ΕΡΤ, ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν αποδοθεί (θα έχει γίνει εκκαθάριση) οι συντάξεις. Πρόκειται  για την τέταρτη … «δέσμευση», καθώς η ίδια υπουργός Εργασίας από τον Ιούνιο του 2017 έχει δώσει διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, μέσα από δηλώσεις της, τόσο τηλεοπτικά, όσο και σε συνεντεύξεις Τύπου. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποσπάσματα των δηλώσεών της και βίντεο που κυκλοφόρησαν  τελευταία  στο διαδίκτυο, στις 3 Ιανουαρίου 2017 η  κυρία Αχτσιόγλου δεσμευόταν ότι μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς θα έχειγίνει εκκαθάριση  των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Σε δήλωσή της τον Οκτώβριο του 2017, μετέθεσε την πλήρη εκκαθάριση των συντάξεων οπωσδήποτε έως τον Ιούνιο του 2018.Τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Εργασίας, έδωσε μία ακόμη αναβολή στην εκκαθάριση, του κύριου όγκου τον Αύγουστο του 2018. Τώρα, με τις τελευταίες  δηλώσεις της η κυρία Αχτσιόγλουδήλωσε «το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί», μεταθέτοντας, ξανά, την εκκαθάριση, αυτή τη φορά μέχρι το τέλος του χρόνου

«Δεσμεύσεις» και υποσχέσεις το … 1999 και το 2013!

Αλλά, μη νομίσετε ότι για το κράτος ή τις κυβερνήσεις  «αρλμούμπα»  υπεύθυνη είναι μόνο η κυρία Αχτσιόγλου.  Διότι, όπως προκύπτει από άρθρο μου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό μου στις 8 Μαρτίου του 2013 υπό τον τίτλο «Μην πιστεύετε όλα αυτά που λένε για προκαταβολή της σύνταξης» και υπότιτλο «πριν από 14 χρόνια μας είχαν πει τα ίδια και … καλύτερα άλλοι … υπουργοί», γράφαμε τα ακόλουθα:

«Διαβάσαμε  ότι με σχέδιο νόμου  επιδιώκεται η εξάλειψη του φαινομένου  να παραμένει ο δημόσιος υπάλληλος, που έχει καταθέσει αίτηση για συνταξιοδότηση,  χωρίς αποδοχές μέχρι να βγει η σύνταξή του. Έτσι, όπως διαβάσαμε, σε σχέδιο νόμο υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο δημόσιος υπάλληλος  θα λαμβάνει το 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Σίγουρα δεν θα πήρατε στα σοβαρά όλα αυτά, ότι δηλαδή  θα εφαρμοσθεί ποτέ αυτό το σχέδιο νόμου, όταν ψηφισθεί από τη Βουλή και ότι θα λαμβάνει ο υπό συνταξιοδότηση δημόσιος υπάλληλος την παραπάνω προκαταβολή!

Γιατί; Διότι τα ίδια και «γλυκύτερα» μας είχαν πει και άλλοι πριν από ακριβώς 14 χρόνια, αλλά δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ! Λοιπόν, πριν από 14 χρόνια, στις 10 Φεβρουαρίου του 1999, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε  δέκα μέτρα για τη βελτίωση, τάχα, των σχέσεων μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστικών ταμείων.

Τότε, λοιπόν, μεταξύ των μέτρων αυτών ήταν και η «διαβεβαίωση» ότι δεν «θα περιμένουν χρόνια οι ασφαλισμένοι μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του ταμείου, αλλά θα δοθεί προσωρινή σύνταξη σε πέντε μήνες»!

Ύστερα από λίγους μήνες, στις 11 Νοεμβρίου του 1999, ο τότε  υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης  ανακοίνωσε ότι  «θα χορηγείται η σύνταξη στους συνταξιούχους του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά»!

Και τώρα μού λέτε να πιστέψουμε και τους σημερινούς…»

Κι άλλες «δεσμεύσεις και υποσχέσεις το 2016, δηλαδή  μετά από … πέντεχρόνια!

Ύστερα από … 18 χρόνια, διάβασα ότι την ίδια … δήλωσε και ο τότε  αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Τότε, σε άρθρο μου υπό τον τίτλο «Τα «παραμύθια» για γρήγορη απονομή σύνταξης επί 18 χρόνια» και υπότιτλο «βαρύγδουπες υποσχέσεις κυβερνήσεων και σε περίοδο που η Ελλάδα είχε τάχα «ισχυρή» ανάπτυξη, είχε τάχα «ισχυρή» οικονομία και είχε τάχα «λεφτά» και σήμερα και μάλιστα τρεις φορές σε ενάμισι χρόνο είχαμε τις ίδιες … δεσμεύσεις», που αναρτήθηκε στον ιστότοπό μου στις 7 Νοεμβρίου 2017 επεσήμανα τα ακόλουθα:

«Δεν πιστεύω να πήρατε στα σοβαρά όσα δήλωσε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, για δεύτερη φορά σε δέκα έξι μήνες,  ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος για γρήγορη απονομή της σύνταξης. Όπως ανέφερε,  εντός του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι απαιτούμενες τεχνικές διαδικασίες, προκειμένου οι πολίτες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), επισημαίνοντας ότι  ακόμη ότι με τις δύο «νέες ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την απονομή προσωρινών συντάξεων» που κατατέθηκαν στη Βουλή, υπό τη μορφή τροπολογιών αντιμετωπίζονται σημαντικά θέματα. Ειδικότερα για την τροπολογία που αφορά τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε: «Τώρα, "πάμε" σε έναν πλήρη υπολογισμό από το 2002 με τα στοιχεία που υπάρχουν και είναι διαθέσιμα σε όλους σχεδόν τους φορείς, σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης θα απονέμεται η προσωρινή σύνταξη. Αυτό που θα δίνουμε είναι το 80% της σύνταξης και θα καλύψουμε έτσι μια μεγάλη ανάγκη που έχουν οι συμπολίτες μας».

Υπενθυμίζεται ότι  στα μέσα Ιουλίου του 2016, ο κ. Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, μία σειρά προβλημάτων, τα οποία, όπως είπε,  δεν επιτρέπουν ούτε ταχύτατη καταβολή συντάξεων, συγκριτικώς με το χρόνο τερματισμού του εργασιακού βίου, ούτε του εφάπαξ. Απαιτούνται δύο μήνες βάσει του νόμου για την προσωρινή σύνταξη από τη στιγμή της αίτησης, σημείωσε. Η κύρια σύνταξη θα καταβάλλεται μέσα σε ένα μήνα, όταν ολοκληρωθεί το σύστημα. Συμπλήρωσε δε ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται «σε ταμειακό πρόβλημα. «Δυστυχώς το σύστημα που κληρονομήσαμε (σάπιοι φάκελοι στα υπόγεια των Ταμείων) δεν επιτρέπει ταχεία επεξεργασία στοιχείων και καταβολή συντάξεων», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στις αρχές Ιανουαρίου του 2017  σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής  Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)  Αθανάσιος Μπακαλέξης,δήλωσε, υποσχόμενος χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων,  τα ακόλουθα:  «Οι άμεσες προτεραιότητες είναι να εφαρμοστούν οι πρόνοιες και οι προβλέψεις με τις οποίες έχει σχεδιαστεί o ΕΦΚΑ, για να αισθανθούν οι πολίτες την γρήγορη και άμεση ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν. Αμέσως, μία πολύ - πολύ επιτακτική ανάγκη να βγουν οι 100.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, που εκεί έχει και δημοσιονομική επίπτωση για τη χώρα μας, διότι επιπλέον μπορούμε να διαθέσουμε 800 εκατομμύρια. Εκτός αυτού όμως παράλληλα θα τρέξει και ο νέος σχεδιασμός, οι νέες αιτήσεις οι οποίες θα υποβάλλονται, με στόχο τέλος του έτους η νέα σύνταξη να βγαίνει σε τρεις μήνες».

Είπαμε, να μην πάρουμε στα σοβαρά όλα αυτά που υπόσχονται. Άλλος ότι θα απονέμονται οι συντάξεις σε δύο μήνες και άλλος σε … τρεις μήνες! Και λέγονται όλα αυτά, όταν ήδη από τον Μάρτιο του 2013 προωθήθηκε σχέδιο νόμου με το οποίο  επιδιωκόταν, όπως τονιζόταν τότε, «η εξάλειψη του φαινομένου  να παραμένει ο δημόσιος υπάλληλος, που έχει καταθέσει αίτηση για συνταξιοδότηση,  χωρίς αποδοχές μέχρι να βγει η σύνταξή του». Στο σχέδιο αυτό που έγινε στη συνέχεια Νόμος υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο δημόσιος υπάλληλος  θα λαμβάνει το 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία. Και τότε σε σχόλιό μας που αναρτήθηκε στις 8 Μαρτίου του 2013 τονίζαμε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σίγουρα δεν θα πήρατε στα σοβαρά όλα αυτά, ότι δηλαδή  θα εφαρμοσθεί ποτέ αυτό το σχέδιο νόμου όταν ψηφισθεί από τη Βουλή και ότι θα λαμβάνει ο υπό συνταξιοδότηση δημόσιος υπάλληλος την παραπάνω προκαταβολή!»

Έγραφα και γράφω και σήμερα όλα αυτά,  διότι ηχούσαν και ηχούν  στα αυτιά μου παρόμοιες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις που έγιναν στο παρελθόν και διότι, ως συνήθως, στη χώρα μας οι ανέκαθεν διαχειριστές όλο τάζουν και υπόσχονται, αλλά στο τέλος «στρίβουν», με την επίκληση διάφορων δικαιολογιών, όπως εκείνη που «εφηύρε» τώρα ο κ. Πετρόπουλος «για σάπιους φάκελους στα υπόγεια των ασφαλιστικών ταμείων», οι οποίοι, μολονότι είναι τρία περίπου χρόνια στην εξουσία, εξακολουθούν να … «σαπίζουν»!

Έτσι, εξαιτίας των «σάπιων αυτών φακέλων», παραμένει άλυτο επί δεκαετίες ένα άλλο σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό θέμα, το οποίο μάλιστα  αποτελεί σημαντική πρόκληση για κοροϊδία από την εκάστοτε κυβέρνηση. Θυμήθηκα, για παράδειγμα, ότι πριν από 18 χρόνια περίπου, στις 10 Φεβρουαρίου του 1999, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε  δέκα μέτρα για τη βελτίωση, τάχα, των σχέσεων μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ των οποίων ήταν και η «διαβεβαίωση» ότι δεν… «θα περιμένουν χρόνια οι ασφαλισμένοι μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του ταμείου, αλλά θα δοθεί προσωρινή σύνταξη σε πέντε μήνες»!

Λίγους μήνες  αργότερα, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, είχε κατεβάσει τους μήνες σε … έναν… για την έκδοση της σύνταξης. Συγκεκριμένα, στις 11 Νοεμβρίου του 1999,δηλαδή πριν ακριβώς από 18 χρόνια,  ο κ. Χριστοδουλάκης  ανακοίνωσε ότι  «θα χορηγείται η σύνταξη στους συνταξιούχους του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά»!

Λόγια, λόγια, λόγια… με ανταγωνισμό ψεύτικων διαβεβαιώσεων για ένα πρόβλημα που υπήρχε ότι τάχα «λεφτά υπήρχαν» και όταν η Ελλάδα είχε τάχα «ισχυρή οικονομία» και, φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει και κατά την περίοδο των ατέλειωτων Μνημονίων… «Σαπίλα», όπως βλέπετε…».

Και μετά από όλα αυτά ξαναρωτάω: εξακολουθείτε να τους πιστεύετε ;

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS