Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

Η συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, είναι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να "πουλήσει" το σχέδιό της για το Brexit στους επικεφαλής κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης –και να χαλαρώσει την εξουσία του Michel Barnier, του αδιάλλακτου αξιωματούχου που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό τους. Η εκστρατεία της αποτυγχάνει.Στην Ευρώπη δεν αρέσει η προσπάθεια της May για συμβιβασμό, και δεν αρέσει ούτε και στους περισσότερους Βρετανούς ψηφοφόρους (υπέρμαχους και πολέμιους του Brexit). Ο χρόνος εξαντλείται για το ενδεχόμενο να βρεθεί άλλος κοινός τόπος. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία, "είναι εξαιρετικά υψηλός".

Δεν είναι πολύ αργά για το Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξει την άποψή του για αυτό το εγχείρημα –και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αν ήθελαν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Θα χρειαζόταν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να αντιστραφεί η απόφαση του Brexit. Το κόστος και η περίπλοκη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ έχει γίνει πολύ πιο ξεκάθαρη από το δημοψήφισμα του 2016, και αυτό δικαιολογεί μια δεύτερη ψηφοφορία. Αλλά οι μηχανισμοί δεν είναι απλοί. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει –όπως θα έπρεπε και όπως λένε ότι κάνουν- πρέπει να δράσουν.

Το κυριότερο είναι να υπάρξει υπόσχεση ότι θα απομακρυνθούν όλα τα εμπόδια από την πλευρά τους για να αντιστραφεί το Brexit. Σύμφωνα με τη διαδικασία την οποία έχει ενεργοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο, και είναι ασαφές ότι θα μπορούσε τώρα μονομερώς να αλλάξει τη γνώμη της. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να πουν ότι θα αφήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσύρει την πρόθεσή του να αποχωρήσει, και εάν είναι απαραίτητο να μεταφέρει την ημερομηνία αποχώρησης για να υπάρξει χρόνος για μία άλλη ψηφοφορία. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να υποσχεθούν να επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να επανενταχθεί στην Ένωση με βάση τους τωρινούς όρους, κατά τη διάρκεια της σύντομης μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit που προβλέπεται σήμερα.

Ίσως οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι η Βρετανία αποτελεί περισσότερο πρόβλημα παρά όφελος, και θα προτιμούσαν να αποχωρήσει. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουν να το πουν –και να ζητήσουν ένα οργανωμένο Brexit, το οποίο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους καθώς και αυτά της Βρετανίας. Θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό προσφέροντας δικαίωμα συμμετοχής χωρίς δικαίωμα ψήφου στην ενιαία αγορά, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, για όσο χρειαστεί προκειμένου να οργανωθεί μία περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ανάλογη με αυτή που έχει πετύχει η Ευρώπη με άλλες χώρες εκτός της ΕΕ.

Δεν είναι στη δικαιοδοσία του Barnier να πάρει αυτή τη στρατηγική απόφαση. Κάθε μία από τις δύο πορείες θα απαιτούσε σαφή κατεύθυνση και ομόφωνη στήριξη από την ανώτατη πολιτική ηγεσία της ΕΕ. Όσο ελκυστικό και αν μπορεί να είναι να αφεθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην τύχη του, η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει και να πιέσει για αυτό.

http://www.capital.gr/bloomberg-view/3309182/i-europi-tha-prepei-na-boithisei-to-inomeno-basileio-na-akurosei-to-brexit

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS