Γράφει ο Αγγελος Κωβαίος

Ο Πρίγκιπας Κάρολος έδωσε πριν από μερικούς μήνες το παράδειγμα. Στην βόλτα του στην Αθήνα έδειξε πώς ο φρέντο πίνεται και χωρίς πλαστικό καλαμάκι, προσφέροντας ένα κίνητρο για την αποφυγή της χρήσης πλαστικού.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο γνωστός ηθοποιός Γουίλ Σμιθ είχε φροντίσει να καθαρίσει μία ολόκληρη παραλια στους Αντίπαξους από τα πλαστικά απόβλητα.Και μόλις πριν από μερικές ημέρες ο πρωταθλητής Φόρμουλα 1 Λούις Χάμιλτον έκανε το ίδιο. Όχι σε ένα ερημικό νησί, αλλά στην ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, στην Μύκονο.

Αξιέπαινες και σημαντικές πρωτοβουλίες και επί της ουσίας και επικοινωνιακά, αλλά και με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια ευαιθητοποίηση των πολιτών.

Μιλούμε για τους πολίτες, καθώς το να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κράτους είναι μάλλον αφελές να το πιστεύει και να το αναμένει κάποιος.

Ενα κράτος που επιδεικνύει την ανεπάρκειά του σε κάθε πεδίο δράσης, έχει κατορθώσει το εξής παράδοξο. Να καυχιέται για το τουριστικό ρεύμα, αλλά να έχει καταδικάσει τους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς να ζουν μέσα σε τόνους από σκουπίδια, πλαστικά ή άλλα, χωρίς υποδομές, χωρίς αποχέτευση, σε λίγο καιρό χωρίς νερό και ενώ το μοναδικό μέλημα των κρατικών υηρεσιών είναι το κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Η ιδιωτική κινητοποίηση και η δράση εκτός του πλαισίου της κεντρικής κυβέρνησης και των κομματικών πρακτικών και μηχανισμών εξουσίας, φαίνεται πώς είναι η μοναδική ελπίδα για την σωτηρία αυτής της χώρας.

Σχετική κουλτούρα είναι προφανές ότι δεν υπάρχει.

Όμως η μόνη λύση είναι να αναπτυχθεί. Σε επίπεδο γειτονιάς, νησιού, κοινωνκών οργανώσεων ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο δεν θα εξαρτάται από το κράτος. Αντιθέτως, όχι απλώς θα το υποκαθιστά, αλλά και θα του ζητά στην συνέχεια τα ρέστα.

Σε κάθε πεδίο όπου αυτό το κράτος θα αποδεικνύεται ανεπαρκές και όσο οι εκπρόσωποί του ή οι διεκδικητές της διακυβέρνησής του θα ζητούν την ψήφο των πολιτών.

Οι πρωτοβουλίες σαν του Χάμιλτον, δείχνουν τον δρόμο ή αν θέλουμε, είναι απλώς ένα κίνητρο για σκέψη.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν: πόσο υπερήφανοι είμαστε που μας μαζεύει τα σκουπίδια ένας σταρ του Χόλιγουντ και ένας πρωταθλητής της Φόρμουλα 1;…

http://www.in.gr/2018/08/09/apopsi/eimaste-loipon-yperifanoi-gia-ta-skoupidia-mas

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS