Γράφει η Ευτυχία Λαμπροπούλου

Πολλές φορές φορές το αφήγημα είναι «για όλα φταίει η Συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου» και τι δεν έχουν ακούσει αυτοί οι δύο άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια; Κανείς όμως δεν έχει ψάξει να βρει τι καλό έχει κάνει αυτή η Συγκυβέρνηση σε αυτό τον τόπο …. Το αφήγημα της δήθεν επονομαζόμενης Αριστεράς «οι Γερμανοτσολιάδες κατέστρεψαν την χώρα» , πέφτει στο κενό. Μιας και τα έργα και οι ημέρες της σημερινής Συγκυβέρνησης γράφουν τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας…



Ας δούμε όμως τι έκανε η Συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όταν πήρε έναν  τόπο ρημαγμένο και   προσπάθησε  να κάνει  τη χώρα μας ένα σύγχρονο κράτος όπου οι νόμοι δεν γίνονται να μην τηρούνται αλλά για να τηρούνται.

Να λοιπόν τι κατάργησε η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου στις 3 Αυγούστου του 2013 ,  με το άρθρο 53 αφαιρέθηκε από τη Ναοδομία  η αρμοδιότητα να δίνει αυθαίρετα άδειες και υπεύθυνη καθίσταται η Πολεοδομία, όπου θα εγκρίνει τους όρους δόμησης το διάγραμμα και κάθε τι το οποίο έχει να κάνει με την παρουσία του κάθε κτίσματος στον τόπο που προβλέπεται να κατασκευαστεί.

Για να δούμε όμως τι ίσχυε μέχρι και το 2013.

Χθες  το βράδυ  κάνοντας μια όμορφη κουβέντα με έναν φίλο Πολιτικό Μηχανικό, μου λύθηκε η απορία γιατί τα περισσότερα αυθαίρετα έχουν στον προαύλιο χώρο τους και έναν μικρό ναΐσκο. Η απάντηση είναι η παρακάτω έτσι όπως μου την έδωσε «πρώτα καις και περιφράζεις το «οικόπεδό σου», μετά πας στον τοπικό Μητροπολίτη της περιοχής και ζητάς άδεια από το τμήμα Ναοδομίας για την ανέγερση «ναΐσκου», εις μνήμην του Αγίου που επιθυμείς, φυσικά και έναντι ποσού το οποίο αν είναι σε μαύρα ακόμα καλύτερα έπειτα σου εκδίδουν άμεσα χωρίς χαρτούρα και χωρίς πολλές περίπλοκες διαδικασίες άδεια για ναό. Αμέσως μετά και χωρίς σχεδόν καμία διαδικασία και καμία απολύτως ταλαιπωρία υδροδοτείται και ρευματοδοτείται ο εν λόγω ναός όπου μαζί με το ναό αποκτά νερό και ρεύμα η βίλα ή το σπίτι του καταπατητή». Όταν το άκουσα πάγωσε το αίμα μου … Συνέχισε όμως αυτός να μου λέει ότι η μόνη υποχρέωση που έχει ο ιδιοκτήτης είναι απέναντι στην ενορία που ανήκει να ανοίγει μια φορά το χρόνο το εκκλησάκι δηλαδή να το γιορτάζει τη μέρα της μνήμης του Αγίου. Τόσο απλά μα τόσο και περίπλοκα όλα αυτά … Με την ανοχή όχι μόνο της πολιτείας αλλά δυστυχώς και της εκκλησίας γίνονται τα τέρατα κάτω από τη μύτη μας…. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και άλλο κακό να μη μας βρει… Κάτι τέτοιες στιγμές σκέπτομαι πόσο απέχει η αληθινή πίστη από τον τρόπο που ασκούν κάποιοι θρησκευτικοί ταγοί τα «καθήκοντα» τους.

Τον Αύγουστο του 2013 έρχεται η συγκυβέρνηση με το άρθρο 53 και ανατρέπει το καθεστώς ασυδοσίας. Η νέα «Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδος» η οποία πλέον παίρνει τη θέση της παλιάς Ναοδομίας, θα είναι ο φορέας εκείνος που θα ελέγχει ότι έχει να κάνει με την εσωτερική μορφή του τα ναού αγιογραφίες κλπ.

Η  πολιτεία δηλαδή θα ελέγχει ότι έχει να κάνει με τα τετραγωνικά, τις συνθήκες κατασκευής, την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και κάθε τι τεχνικό, η δε Εκκλησία μέσω της υπηρεσίας της θα ελέγχει ότι έχει να κάνει με τα σχέδια του Ναού και κάθε τι σχετικό με την όψη του.

Πλέον η νέα «Ναοδομία» δεν θα ελέγχει μόνο τα κύρια χαρακτηριστικά του κάθε Ναού, αν είναι βασιλική, με τρούλο ή χωρίς ή αν το σχέδιο του Ναού είναι όπως προβλέπεται στους ιερούς κανόνες, αλλά και κάθε τι το οποίο έχει να κάνει με την εκκλησιαστική τέχνη. Αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα και κάθε τι το οποίο θα χρησιμοποιείται στον διάκοσμο τους κάθε Ναού θα ελέγχεται ώστε να αποφευχθούν κρούσματα του παρελθόντος με άσχετες τεχνοτροπίες ή άσχετα με την Εκκλησία πρόσωπα τα οποία έχουν αγιογραφηθεί σε Ναούς.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΟΣΠΙΤΑ

Τα αυθαίρετα αυτά κτίσματα μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή από την πολεοδομία κάτι το οποίο δεν συνέβαινε  ποτέ μέχρι τότε.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ένα άλλο φαινόμενο όπου ο καθένας μπορούσε να κτίσει τη δική του ιδιωτική εκκλησία παίρνει επίσης τέλος. Πλέον για κάθε ιδιωτικό Ναό θα χρειάζεται ναι μεν  η έγγραφη άδεια του οικείου Μητροπολίτη , όλα όμως  τα σχέδια και οι άδειες θα διεκπεραιώνονται από την πολεοδομία.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS