Προς αποκλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο: Οι Σέρβοι αίρουν τα οδοφράγματα

 

Του απεσταλμένου μας στο Στρασβούργο Θανάση Κάλφα

 

 

Η σερβική κυβέρνηση ακολουθεί πολύ επικίνδυνη πολιτική όσον αφορά το Κόσοβο και τους δυτικούς εταίρους του, σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός, καταδικάζει απερίφραστα «η φρικτή και δειλή τρομοκρατική επίθεση κατά Κοσοβάρων αστυνομικών από καλά οργανωμένους Σέρβους παραστρατιωτικούς» στη Banjska/Banjskë στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, και προτρέπει όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο.

Οι ευρωβουλευτές παρακολουθούν στενά τις εν εξελίξει έρευνες από τις αρχές του Κοσόβου και προτρέπουν τη Σερβία να συνεργαστεί πλήρως και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για την επίθεση, οι οποίοι διαμένουν στη Σερβία, και να διευκολύνει της έκδοσή τους στο Κόσοβο.

 

Επικίνδυνη η πολιτική της Σερβίας όσον αφορά το Κόσοβο και τους δυτικούς εταίρους του

 

Επιθετική στρατιωτική συμπεριφορά, ριζοσπαστικοποιημένα πολιτικά μηνύματα στη Σερβία, αλλά και ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής του σερβικού κράτους στην πρόσφατη πολιτική βία στο βόρειο Κόσοβο δείχνουν ότι η σερβική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολύ επικίνδυνη αλλά συνεκτική πολιτική όσον αφορά το Κόσοβο και τους δυτικούς εταίρους του. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για στοιχεία που συνδέουν βίαιες εγκληματικές ομάδες στο βόρειο Κόσοβο και στη Σερβία με το σερβικό κράτος.

Εάν μέσω της έρευνας διαπιστωθεί άμεση ανάμειξη του σερβικού κράτους στις επιθέσεις της 24ης Σεπτεμβρίου, το Κοινοβούλιο θα ζητήσει από την Επιτροπή να παγώσει τη χρηματοδότηση που παρέχεται στη Σερβία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙΙ. Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης το Συμβούλιο να εγκρίνει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων κατά αποσταθεροποιητικών παραγόντων στο βόρειο Κόσοβο και ηγετικών προσώπων σε δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.

 

Να επιδιωχθεί ενεργά η ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου

 

Το Κοινοβούλιο καλεί τη Σερβία και το Κόσοβο να καταδικάσουν όλες τις μορφές βίας και τις προκλητικές πράξεις, καλώντας και τις δύο πλευρές να σταματήσουν κάθε ενέργεια που ενδέχεται να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις και να εργαστούν ενεργά για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να ενεργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής στη διαδικασία εξομάλυνσης και να αποφύγει κάθε πολιτική κατευνασμού της Σερβίας , και από το Συμβούλιο να άρει τα μέτρα που έχει λάβει κατά του Κοσόβου και να επαναλάβει τις συζητήσεις υψηλού επιπέδου με τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του. Το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή να καταρτίσει και να παρουσιάσει έναν διαφανή και φιλόδοξο χάρτη πορείας ένταξης του Κοσόβου στην ΕΕ έως το τέλος του 2023.

 

 

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS