Σε μια εποχή όπου η αποκαλούμενη «οικονομία της ζωής» θα παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο ως συντελεστής παραγωγικής δραστηριότητας, η μεσογειακή (κρητική) δίαιτα είναι σοβαρό άϋλο πλεονέκτημα.
του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
«Η αποκαλούμενη μεσογειακή δίαιτα, τα χρόνια που έρχονται, θα γνωρίσει πολύ καλές μέρες. Διότι όσο περνούν τα χρόνια, ανακαλύπτονται και νέες ευεργετικές επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό». Αυτά μας λέει ο Βέλγος ανθρωπολόγος-οικονομολόγος Πώλ Ζοριόν, 76 ετών και πετυχημένος συγγραφέας.
Κατά την άποψή του, οι τρόποι ζωής και διατροφής θα παίζουν ζωτικό ρόλο στις μακροβιοτικές δυτικές κυρίως κοινωνίες, οι οποίες σταδιακά θα απομακρύνονται από τις τάσεις ξέφρενης κατανάλωσης του παρελθόντος.
Στις αναδυόμενες νέες κοινωνίες, έως το 2050, το μέσο προσδόκιμο ζωής, δεν θα βρίσκεται μακρυά από τα 100 χρόνια, γεγονός με τεράστια κοινωνική και οικονομική σημασία. «Ο τρόπος διατροφής, θα είναι όπλο για μια καλύτερη ζωή στο πλαίσιο της εξέλιξης αυτής», τονίζει η δρ. Τζάνις Ράνσον, του πανεπιστημίου του Έξετερ. Και μάλλον γνωρίζει πολύ καλά τι εννοεί.
Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, κατά περίπου 25% μείωσε η μεσογειακή δίαιτα τον κίνδυνο της άνοιας, χάρη στα φρούτα και ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει. Σύμφωνα με τα πρώτα, αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης έρευνας, που ανοίγει και νέους δρόμους στην αποκαλούμενη «οικονομία της ζωής».
Τα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών ενδέχεται να θωρακίζει από την άνοια, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση κάθε ανθρώπου. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν εκ νέου στη συνέχεια της μελέτης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια συνολική στρατηγική δημόσιας υγείας. Η συντάκτρια της έκθεσης, δρ Τζάνις Ράνσον από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, δήλωσε πως τα συμπεράσματα από μια έρευνα που βασίζεται σε μεγάλο δείγμα υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής δίαιτας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Φρούτα, λαχανικά, φυτικά λίπη και προϊόντα ολικής άλεσης είναι τα βασικά συστατικά μιας τέτοιου είδους δίαιτας.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMC Medicine, βασίζονται σε στοιχεία από 60.000 άτομα στην UK Biobank, μια online βάση δεδομένων που περιλαμβάνει αρχεία με το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής μισού και πλέον εκατομμυρίου Βρετανών. Οι επιστήμονες έβαλαν βαθμούς στους συμμετέχοντες με κριτήριο την υιοθέτηση μιας μεσογειακής δίαιτας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τους τη γενετική τους προδιάθεση.
Στη διάρκεια περίπου μιας δεκαετίας εκδηλώθηκαν 882 κρούσματα άνοιας, αλλά όσοι ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή είχαν 23% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν την πάθηση συγκριτικά με όσους ακολούθησαν διαφορετική δίαιτα. «Η άνοια επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και οι εναλλακτικά για τη θεραπεία της είναι περιορισμένες», σχολίασε ο δρ Ολιβερ Σάνον, ο οποίος επίσης συνέβαλε στη συγγραφή της μελέτης.
Επιφυλακτική, για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους που δεν αφορούν το παρόν σημείωμα, εμφανίζεται η εφημερίδα «Γκάρντιαν», στην οποίαν η Σούζαν Μίτσελ, επικεφαλής της έρευνας για το Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε τη μελέτη ενδιαφέρουσα, αλλά επέμεινε ότι απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία. Κατά τη γνώμη της θα έπρεπε να επεκταθεί σε άτομα με μαύρο, ασιατικό και μειονοτικό μπαγκραουντ στη Βρετανία, επειδή η άνοια φέρει αρνητικό στίγμα σε συγκεκριμένες κοινότητες. «Δεν υπάρχουν ασφαλείς τρόποι» να προληφθεί η άνοια, προειδοποίησε. «Υπάρχει ένας πλούτος γνώσης ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής κατάρρευσης. Αλλά τα στοιχεία για συγκεκριμένες δίαιτες είναι πολύ λιγότερο σαφή».
Σαφώς δε πίσω από αυτήν την υποτιθέμενη ασάφεια, υπάρχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες που εδώ και χρόνια τώρα ,αντιστέκονται στην ευρύτερη προβολή της μεσογειακής δίαιτας.Αυτή η τελευταία είναι ξεκάθαρο ότι θίγει οικονομικά και άλλα συμφέροντα.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS