Του Θοδωρή Γ. Ηλιόπουλου*

Αφότου πυρκαγιές είχαν κάψει τα Κύθηρα, τη Ζάκυνθο, την Αττική και την Ηλεία, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη με ανακοίνωση όσους παλεύουν «ενάντια στα πύρινα μέτωπα». Μακάρι να μπορούσαν και οι αποδέκτες των συγχαρητηρίων να συγχαρούν ή να ευχαριστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για κάτι.

Το κατ’ ευφημισμόν «σχέδιο» της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των πυρκαγιών περιελάμβανε αστειάκια, συνωμοσιολογία και μεμψιμοιρία.Ο κ. Τσίπρας ακκιζόταν τον Ιούλιο, κατά την επίσκεψή του στη βάση πυρόσβεσης Ελευσίνας, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε για τις καταγγελίες περί ελλείψεων εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού και περί επιχειρησιακής ανετοιμότητας. Εμφανίστηκε ξανά μετά την καταστροφή να κοιτάζει τα καμμένα από ένα ύψωμα – μακριά από τον κόσμο φυσικά – και, επιρρεπής στην κενολογία, αλλά με γνώσεις μηχανικού, εξηγούσε στους πυροσβέστες που τον συνόδευαν ότι «εδώ κάηκαν πεύκα» και ότι «τώρα θέλει προσοχή». Τώρα; Πριν δηλαδή ήθελε αδιαφορία;

Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, αντί να εστιάσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε σε μία κακομοίρικη επικοινωνιακή διαχείριση. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε ανάρτηση στο twitter ότι είναι δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές, και στους πυροσβέστες. Με τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς! Και ακόμη, στην ίδια ανάρτηση ζήτησε κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για να σβήσει η φωτιά. Το επόμενο πρωί έσπευσαν να επιχειρήσουν στην περιοχή δύο ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο! Συγχαρητήρια! Η Περιφερειάρχης Δούρου με αυτοπεποίθηση ανακοίνωσε ότι επέτυχε κατόπιν ενεργειών της να τεθεί η Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και έπειτα απαίτησε σεβασμό. Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κα Γιάννα Τσούπρα με ψυχραιμία και υπομονή μας ανέλυε ότι έτσι είναι οι φωτιές, καίνε, και δεν καίνε μόνο εδώ, αλλά και αλλού, οπότε ας μην εκπληττόμεθα! Επιπλέον, ο υπουργός Τόσκας αποκάλυψε πως ό, τι συνέβη είναι ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ο υπουργός Κοντονής μας εξήγησε το σκοπό των εμπρηστών, ο υπουργός Σκουρλέτης τα έριξε στην κλιματική αλλαγή, στον καπιταλισμό και στα ΜΜΕ, και ο υπουργός Πολάκης … – εδώ τα λόγια είναι περιττά.

Και όλοι μαζί τα έβαζαν με όσους απαιτούσαν αποτελέσματα και δεν παρακολουθούσαν μοιρολατρικά την καταστροφή.

Θα είχαν όμως και την ευσυνειδησία να μας απαντήσουν γιατί δεν είχαν έγκαιρα καθαρίσει τις αντιπυρικές ζώνες; Γιατί δεν είχαν έγκαιρα επισκευάσει τα αεροσκάφη; Γιατί δεν είχαν έγκαιρα μισθώσει επιπλέον αεροσκάφη, ελικόπτερα και υδροφόρες για τους κρίσιμους μήνες; Γιατί επέδειξαν τέτοια ολιγωρία και αδράνεια τις πρώτες στιγμές των πυρκαγιών, όταν η κατάσταση ήταν ευχερώς αντιμετωπίσιμη; Γιατί άργησαν τα εναέρια μέσα να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις; Γιατί δεν μπορούσε να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια; Και αν όντως υπήρχε σχέδιο εμπρησμού, ποιοι το είχαν, από πότε το ήξεραν οι υπουργοί, και, κυρίως, γιατί δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν; Όποιος δηλαδή έχει σχέδιο καταστροφής, το εφαρμόζει ανενόχλητος; Και η κυβέρνηση τί κάνει;

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είμαστε κακομοίρηδες. Σε αντίθεση με αυτούς, εμείς σεβόμαστε τους εαυτούς μας, απαιτούμε αποτελέσματα και δεν ανεχόμαστε μία μεμψίμοιρη κυβέρνηση και διοίκηση. Δεν αρκεί η μόνιμη επωδός «προσπαθούμε» και «κάνουμε ό, τι μπορούμε» για να αποποιηθούν την ευθύνη. Εφόσον μπορούν τόσα λίγα όσα επιτυγχάνουν, έπρεπε να είχαν εγκαίρως παραιτηθεί. Τώρα, ας υποστούν τις συνέπειες. Είναι αναγκαίο, όχι μόνο για λόγους τιμωρίας, αλλά και για να καταστεί σαφές σε όλους ότι οι κυβερνητικές και διοικητικές θέσεις είναι κρίσιμες, συνεπάγονται ευθύνη και δε συγχωρούν ανικανότητα, αδιαφορία και αμέλεια.

Μπροστά σε μία τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, που πλήττει το περιβάλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης των πληγείσων περιοχών, θεωρούμε αυτονόητη την ανάληψη ή απόδοση – τουλάχιστον – πολιτικής και διοικητικής ευθύνης. Περιμένουμε.

* Ο κ. Θοδωρής Γ. Ηλιόπουλος είναι δικηγόρος LLM.

Liberal

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS