Εκτύπωση
Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 319


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τους 16 πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας έφερε στο προσκήνιο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον "Ελληνικό Κόσμο", ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης. "Είναι το σχέδιο μας για ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Και θέλω να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι η ταυτότητά μας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έδειξε το δρόμο της νίκης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου η "γαλάζια" διακυβέρνηση να τρέξει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί.



"Στις 7 Ιουλίου ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί το τιμόνι της Ελλάδας σε ένα χέρι δυνατό. Που θα ανταποκρίνεται άμεσα και απρόσκοπτα και θα δρα με τόλμη και αποφασιστικότητα.  Γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλες περιπέτειες. Θέλει και μπορεί να πάει ενωμένη μπροστά. Το πρόγραμμά μας είναι ένα σχέδιο μέτρου, λογικής και αποτελέσματος. Στις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πολίτες έδειξαν να το εμπιστεύονται. Τώρα, όμως, είναι η ώρα να το υπογράψουν με την ψήφο τους. Και είναι δική μας ευθύνη σε τρεις Κυριακές, η προσδοκία να γίνει βεβαιότητα και η ελπίδα χειροπιαστή πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές επιλογές, καλώ τους  Έλληνες να ενωθούμε σε ένα μεγάλο ρεύμα αναγέννησης. Η πατρίδα δεν θέλει νέα πειράματα και χαμένες ευκαιρίες. Χρειάζεται σιγουριά και πρόοδο. Με ισχυρή ανάπτυξη και δουλειές, δουλειές, δουλειές", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και κάλεσε τους πολίτες σε πανστρατιά για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Οι πυλώνες του προγράμματος της οδού Πειραιώς είναι οι εξης:

-Ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις.

-Πολλές, νέες και καλύτερες δουλειές.

-Λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερο εισόδημα.

-Νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων-κράτους-επιχειρήσεων.

-Αξία στην ακίνητη περιουσία.

-Στήριξη της οικογένειας, αντιμετώπιση του δημογραφικού.

-Αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη.

-Ποιοτική δημόσια Υγεία.

-Ασφάλεια για όλους.

-Φύλαξη των συνόρων, αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

-Σύγχρονα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.

-Προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη.

-Κράτος αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη.

-Αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

-Ολοκλήρωση των εθνικών υποδομών.

-Η Ελλάδα αποκτά ξανά φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Μειώσεις φόρων - Νέες επενδύσεις. 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο

Εστιάζοντας στον πρώτο πυλώνα, αυτόν της ισχυρής ανάπτυξης και των επενδύσεων, που θα φέρουν περίπου 120.000 νέες και καλά πληρωμένες δουλειές το χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ:

-Μειώνει το φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.

-Καθιερώνει κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.

-Απλοποιεί τις αδειοδοτήσεις με ρητές προθεσμίες, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις.

-Επισπεύδει την εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

"Αποκαθιστούμε τη ρευστότητα μέσω της μείωσης των επιτοκίων με τα οποία  δανείζεται  το κράτος. Κάτι που άρχισε μετά τις Ευρωεκλογές και που οδηγεί και σε φθηνότερο δανεισμό των επιχειρήσεων. Αλλά και με την αντιμετώπιση  των "κόκκινων δανείων". Με την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου. Μεταρρυθμίζουμε το κράτος ώστε να είναι ισχυρό, αλλά με ρόλο επιτελικό. Και μακριά από συντεχνίες και ιδεοληψίες που πότε ανακαλύπτουν δάση σε αεροδρόμια και πότε το βλέπουν ως κομματικό λάφυρο", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μείωση ανέργων στις 560.000 στο τέλος του 2023

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως το "γαλάζιο" σχέδιο προβλέπει οι άνεργοι να μειωθούν από 850.000 σήμερα στις 560.000 καθώς οι νέες δουλειές θα είναι πολλαπλάσιες εκείνων που χάνονται. "Ο κατώτατος μισθός, που εμείς συνδέουμε με τον ανάπτυξη της χώρας, αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ", είπε και έφερε στο προσκήνιο:

-Τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

-Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Τη μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.

"Μειώνουμε τον ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Και διατηρούμε, βέβαια, τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%. Εισάγουμε σταδιακά μια νέα, προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό", επεσήμανε και εστίασε στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων, κράτους και επιχειρήσεων. "Ουσία αυτού του συμβολαίου είναι ότι το κράτος προσφέρει καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και χαμηλή φορολογία. Ενώ, με τη σειρά τους, οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Αμείβουν καλά τους εργαζομένους και τους κάνουν συμμέτοχους στα κέρδη", τόνισε..

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

-Καθιέρωση έκπτωσης 40-50% για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων.

-Απλοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων.

-Αναστολή για τρία χρόνια του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

Τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται:

-Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

-Αύξηση του ορίου στο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

"Για να μην μείνει κανείς πολίτης αβοήθητος όταν έχει ανάγκη. Δεν νοείται  ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, ούτε κοινωνική συνοχή χωρίς αλληλεγγύη. Έτσι, λοιπόν αυξάνουμε στο 1 δις ευρώ τον προϋπολογισμό για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται άμεσα σε 800.000 πιο αδύναμους συμπολίτες μας", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

"Στην Υγεία καθιερώνουμε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Ξεκινάμε από τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Επεκτείνουμε τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιερώνουμε ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.  Αλλά και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες χρονίων ασθενών", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εστιάζοντας στην ασφάλεια, δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, για:

-Επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ.

-Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών.

-Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

-Επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφάλειας.

-Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επενδύσεις 12 δις σε έργα εθνικής εμβέλειας για την ολοκλήρωση των υποδομών. "Έχουμε στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 43.000 θέσεων εργασίας, και την πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% ετησίως", ανέφερε και σημείωσε πως η ΝΔ, μεταξύ άλλων:

-Θα ολοκληρώσει το βασικό οδικό δίκτυο στην ηπειρωτική χώρα -Ε65, Πάτρα Πύργος-, καθώς και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

-Θα ολοκληρώσει τα προγραμματισμένα έργα του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν αφήνουμε καμιά πόλη μας χωρίς σύνδεση με τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

-Θα επενδύσει στο  γρήγορο σιδηρόδρομο. Με  ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση στην κεντρική γραμμή (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι-Προμαχώνας) και με την πεδινή χάραξη Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Ιδρυση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι, στα πρότυπα άλλων κρατών (όπως η Γαλλία και το Ισραήλ) η ΝΔ θα δημιουργήσει συμβούλιο εθνικής ασφάλειας. "Το όργανο αυτό λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό και εντοπίζει κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, εισηγείται πολιτικές και υποστηρίζει την Κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων", επεσήμανε.

https://www.capital.gr/politiki/3367340/autoi-einai-oi-16-pulones-tou-kubernitikou-programmatos-tis-nd

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS