Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 567

 



Γράφει  ο Guy Verhofstadt

Οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει το Internet σε βούρκο παραπληροφόρησης, μεγάλο κομμάτι της οποίας εξαπλώνεται από αυτοματοποιημένα bots

Το Instagram, αυτή η πλατφόρμα ανάρτησης φωτογραφιών ιδιοκτησίας Facebook, πρόσφατα υπέκυψε σε αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης προκειμένου να διαγράψει αναρτήσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέϊ Ναβάλνι, στις οποίες κατήγγειλε την ανάρμοστη συμπεριφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σεργκέϊ Πριχόντκο. Σε βίντεο του YouTube με περισσότερα από 6 εκατομμύρια views, ο Ναβάλνι δείχνει τον Πριχόντκο να συνομιλεί με τον ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπόσκα σε γιοτ στην Νορβηγία, όπου υποθέτει ότι σημειώθηκε δωροδοκία. Οι ρωσικές Αρχές ζήτησαν από το Facebook να κατεβάσει το βίντεο, όπερ και εγένετο.



Το επεισόδιο αυτό γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα, όμως είναι μία από τις χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις. Σε μία εποχή κατά την οποία πολλοί άνθρωποι ενημερώνονται από τα social media, οι αρχηγοί στα κράτη-μαφίες μπορούν εύκολα να λογοκρίνουν το περιεχόμενο των κοινωνικών Μέσων όταν θεωρούν ότι βλάπτει τα συμφέροντά τους.

Όμως, στις φιλελεύθερες δημοκρατίες η επιβολή κανόνων στα social media είναι πιο περίπλοκη, επειδή απαιτεί από τις κυβερνήσεις να επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ αντικρουομένων αρχών. Άλλωστε, οι πλατφόρμες κοινωνικών Μέσων δεν παίζουν μόνον κρίσιμο ρόλο ως αρωγοί πληροφοριών, αλλά έχουν δεχθεί και έντονες επικρίσεις επειδή δεν θέτουν περιορισμούς σε παράνομο περιεχόμενο, σε εξτρεμιστική προπαγάνδα ή σε λόγο μίσους.

Αυτή η αποτυχία οδήγησε σε ανάληψη δράσης από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει καθορίσει Οδηγίες για τις ιντερνετικές εταιρείες και απειλεί να προχωρήσει στην θέσπιση νόμων εάν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν. Τα μέτρα αυτά αποτελούν απάντηση στο γεγονός ότι οι πλατφόρμες των social media μετατρέπονται σε «όπλα» από τις μυστικές υπηρεσίες ανελεύθερων καθεστώτων και εξτρεμιστικών ομάδων που επιθυμούν να διχάσουν τις δυτικές κοινωνίες με παραπληροφόρησης και μίσος.

Εάν η Ρωσία έχει παρέμβει τόσο πολύ, όσο αποκαλύπτεται, στην προεκλογική εκστρατεία τού 2016 στις ΗΠΑ, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τί έχει γίνει στην Ευρώπη, όπου ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος χρηματοδότησε κάποιες από τις διαδικτυακές διαφημιστικές εκστρατείες σε πρόσφατες εθνικές εκλογές και δημοψηφίσματα. Υποθέτω ότι μόλις έχουμε ξύσει την επιφάνεια όσον αφορά τις αποκαλύψεις για ξένη παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες μας. Όμως, μπροστά στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάϊο τού 2019, θα πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλύτερα.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες, από την μεριά τους, θα συνεχίσουν να ισχυρίζονται ότι απλά διανέμουν πληροφόρηση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα λειτουργούν ως εκδότες και θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους σχετικούς κανόνες. Βέβαια, η λογοκρισία και η χειραγώγηση της πληροφορίας είναι τόσο παλιές όσο και οι ειδήσεις. Εντούτοις, είναι εντελώς καινούργιος πλέον ο κρατικός υβριδικός πόλεμος που παρακολουθούμε. Εχθρικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει το ελεύθερο Ίντερνετ σε βούρκο παραπληροφόρησης, μεγάλο κομμάτι της οποίας εξαπλώνεται από αυτοματοποιημένα bots.

Οι εταιρείες των social media έχουν την δύναμη να ασκούν σημαντική επιρροή στις κοινωνίες μας, όμως δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν τους κανόνες. Αυτή η εξουσία ανήκει στους δημοκρατικούς θεσμούς, που πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι εταιρείες αυτές θα λειτουργήσουν στο μέλλον πιο υπεύθυνα απ’ ό,τι λειτουργούν τώρα.

 ο Guy Verhofstadt  Βέλγος πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων Δημοκρατών (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS